Hivatalos: Sony Alpha 7 IV (ILCE-7M4)

0

A Sony bejelentette legújabb full-frame szenzoros tükör nélküli hibrid fényképezőgépét, az Alpha 7 IV (ILCE-7M4) modellt.

Az új gép tökéletesen ötvözi a fotós és videó funkciókat, ehhez új üzemmód tárcsát is készített a gyártó. A 33 Mpixel felbontású gép akár 10 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes, mindeközben folyamatos követő AF-et kínál szemfelismeréssel, nem csak emberekre, de állatokra is. A témakövetés hatékonyságát az elődmodellhez képest 30%-kal javították.

Az állóképek esetén nem csak JPEG, de a 10 bites színmélységű HEIF formátum is elérhető, természetesen a RAW mellett.

Videófelvételt maximum 4k UltraHD felbontásban készíthetünk, ehhez a teljes szenzorszélesség rendelkezésünkre áll, legalábbis 24, 25 és 30 kép/mp képfrissítés esetén.
Rögzíthetünk 4k UltraHD 60 kép/mp-cel is, de ez esetben Super35-ös képkivágással kell számolnunk.
Videófelvétel során elérhetők a gradálást segítő görbék is, így S-Log 3 és S-Gamut3.Cine is használható, valamint 10 bites színmélységgel, 4:2:2 színmintavételezéssel is felvehetők az anyagok.

A Sony Alpha 7 IV hibrid fényképezőgépet decembertől lehet majd megvásárolni, ára 2800 euró (2500 amerikai dollár) lesz (ez 500 euróval magasabb, mint a Sony Alpha 7 III induló ára volt), a váz mellett egy Sony FE 28-70mm f/3,5-5,6 OSS objektívet is tartalmazó kitért pedig 3000 eurót (2700 dollárt) kérnek majd.

A Sony Alpha 7 IV főbb képességei:

 • 33 Mpixel felbontású BSI-CMOS full-frame szenzor
 • 5 tengelyes szenzorstabilizálás, 5,5 Fé előny (50mm f/1,4 objektívvel)
 • ISO100-51200 érzékenység, kiterjeszthető ISO50-204800-ra
 • 759 AF mező, 94% képlefedettség
 • -4 Fé AF érzékenység (f/2 fényerejű objektívvel)
 • témakövetés, akár F22 rekesznél is
 • valósidejű szem felismerő autofókusz emberekre, madarakra és kisállatokra, akár videófelvétel során is, 30%-kal megnövelt precizitás
 • módosítható fókuszsebesség videófelvételhez
 • dupla Bionz XR processzor
 • testreszabható funkciójú hátsó vezérlőtárcsa
 • 10 kép/mp sorozat sebesség (mechanikus redőnyzárral), akár 828 RAW+JPEG fájl hosszig (CFexpress Type A kártyával)
 • 10 kreatív preset, 8 paraméterrel
 • 10 bites HEIF fájlformátum támogatás (fotókhoz)
 • 4k UltraHD videófelvétel 7k forrásból, képkivágás nélkül 30 kép/mp képfrissítésig
 • 4k UltraHD 60 kép/mp és Full HD 120 kép/mp felvétel Super35 módban (kb. APS-C képkivágás)
 • slow-motion videófelvétel lehetősége autofókusszal, ALL-Intra 4:2:2 10 bites módban is, max. 2,5× lassítás 4k felbontásban (60 kép/mp forrás Super35 kivágással), max. 5× lassítás FullHD felbontásban
 • aktív képstabilizálás videófelvételhez (optikai + elektronikus)
 • XAVC HS (MPEG-H HEVC / H.265) tömörítés
 • 4:2:2 10 bit ALL-Intra XAVC S-I felvétel akár 600 Mbps bitrátáig
 • élő közvetítés lehetősége (helyi mentéssel egyidejűleg)
 • mikrofon és fejhallgató csatlakozó
 • bőr lágyítás funkció
 • S-Log 3 és S-Gamut3.Cine görbék használata, 15+ Fé dinamika tartománnyal
 • S-Cinetone
 • opcionális XLR adapter
 • fókusztérkép a mélységélesség könnyebb érzékeltetésére felvétel közben (enyhe képkivágással jár, csak a kompatibilis objektívekkel használható funkció)
 • fókuszlégzés korrekció videófelvételnél
 • 3,68 millió képpontos, QuadVGA elektronikus kereső, 37,3°-os keresőkép, 23 mm-es betekintési távolság
 • 3″-os, 1,03 millió képpontos kihajtható és elforgatható, érintésérzékeny hátsó LCD
 • dupla kártyafoglalat: SDXC és SDXC/CFexpress Type A
 • beépített Bluetooth és Wi-Fi (2,4 és 5 GHz) adapterek, JPEG, RAW és videófájlok vezeték nélküli továbbítása és a gép vezérlésének lehetősége
 • USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) USB Type-C csatlakozó
 • időjárásálló szigetelés
 • környezetkímélő gyártás, újrahasznosított anyagok, lebomló csomagolás

Sony Alpha 7 IV bemutató videó (rövid verzió):

Sony Alpha 7 IV bemutató videó (hosszabb, narrált verzió):

Sajtóközlemény:

A Sony bemutatja a 33 megapixeles full-frame képszenzorral rendelkező Alpha 7 IV-et kiemelkedő fotós és videós funkciókkal

A Sony két vakuval is bővíti Alpha Lighting System kínálatát

A Sony bejelentette, hogy három termékkel bővíti képalkotó kínálatát – a cserélhető objektíves, 33 megapixeles (hozzávetőleges érték) full-frame képszenzorral ellátott Alpha 7 IV mellett a HVL-F60RM2 és a HVL-F46RM vakukkal.

A Alpha 7 IV új szintre emeli a full-frame fényképezőgépek Alpha 7 III által meghatározott kiemelkedő képminőségét és teljesítményét. Az új termék a Sony legfejlettebb képalkotó technológiáival rendelkezik, mint például az Alpha 1 modellben bemutatkozó BIONZ XR™ képfeldolgozó processzor legújabb verziója és a fejlett AF (autofókusz) lehetőségek ötvözve a finomhangolt kezelhetőséggel és javított megbízhatósággal, így tökéletes választás a képalkotás szerelmeseinek és a professzionális fotósoknak egyaránt. Az Alpha 7 IV 33 megapixeles felbontással és részletgazdag funkciókkal rendelkezik, melyek kielégítik a távvezérléssel kapcsolatos növekvő igényeket.
“Az Alpha 7 III bemutatásával meghatároztuk, mikre képesek a full-frame fényképezőgépek. Ideje újra meghatározni a full-frame készülékek képességeinek határait” ¬–mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotás termékmarketing-igazgatója. “Az Alpha 7 IV ötvözi a Sony legfejlettebb képalkotó technológiát, és kiemelkedő élményt biztosít állóképek és videók rögzítésénél egyaránt, így a felhasználók pontosan azt a tartalmat készíthetik el, amit megálmodtak, legyen szó bármilyen felvételi helyzetről.”

Alpha 7 IV: végtelen innováció
Az új Alpha 7 IV kiemelkedő állóképrögzítési és videófelvételi funkciókkal rendelkező hibrid fényképezőgép, javított kezelhetőséggel és munkafolyamat-támogatással. A készülék vázát és a csomagolást a környezettudatosság jegyében alakították ki a Sony eredeti újrahasznosított SORPLAS™ műanyagja segítségével, így lényegesen több az újrahasznosítható alkotóelem, és kevesebb a műanyag.

Kiemelkedő képminőség
Az újonnan kialakított 33 megapixeles full-frame hátsó megvilágítású Exmor R™ CMOS képszenzor által kiemelkedő képminőség és széles (50 és 204800 közötti) ISO érzékenység érhető el. A nagy felbontás egyenletes színátmenetet tesz lehetővé zajcsökkentés mellett, megőrizve a részletességet és a textúrákat. A 15 lépcsős dinamikatartomány széleskörű lehetőséget biztosít az önkifejezéshez, a Creative Look funkció pedig hatékony segítség az eredeti kompozíciók megalkotásában, álló- és mozgóképek esetén egyaránt.

Minden korábbinál fejlettebb AF teljesítmény
Az Alpha 1-ben bemutatott BIONZ XR™ képfeldolgozó processzor legújabb verziója a gördülékeny felvételi élmény érdekében kiemelkedően gyors autofókusz lehetőségeket biztosít, akár 10 képkocka/másodperces folyamatos felvételi sebességet AF/AE követéssel és nagy buffermemóriával. Az Alpha 7 IV a Real-Time-Tracking funkció és a képterület 94%-át lefedő 759 pontos fókusz-sík fázisérzékelő AF-rendszer segítségével követi az alanyokat. Ezen felül az Alpha 7 IV az emberi szemeken felül madarak és állatok szemét is hatékonyan követi. Az Alpha 7 III-hoz képest 30 százalékkal javult az emberi arc és szem érzékelése is.

Fejlett filmfelvételi technológia
Az Alpha 7 IV a professzionális filmforgatásokon használt technológiáit alkalmazza, mint például a Sony Cinema Line kamera-kínálatában bemutatkozó S-Cinetone™, mely részletgazdag filmszerű hatást eredményez. A kiemelkedő filmes minőséget a különböző felvételi módok biztosítják: Super 35 mm módban 4K 60p, 7k oversampling full-frame módban pedig 4K 30p rögzítési lehetőség áll rendelkezésre. Az új fényképezőgép 10-bites 4:2:2 színskálázással is rendelkezik a természetes átmenetekhez, az XAVC S-I™ kereten belüli kódolás a még hatékonyabb szerkesztési munkafolyamatokért, az XAVC HS™ pedig a kettős tömörítés hatékonyságáért felel.
A videófelvételek precíz AF teljesítményére vonatkozó növekvő igények kiszolgálása érdekében az Alpha 7 IV a Sony E-bajonet objektívjeivel párosítva számos egyedi AF lehetőséget biztosít, mint például az AF Assist , amely autofókusz és a mélyélességet megjelenítő Focus Map használata mellett is támogatja a fókuszváltást. Az Alpha-széria története során először az új fényképezőgép ki- és bekapcsolható légzéskompenzációs funkcióval is rendelkezik, mely csillapítja a légzés okozta kilengéseket és fókuszváltás esetén is folyamatosan biztosítja a megfelelő betekintési szöget.

A hibrid modellekhez méltó fejlett kezelhetőség
Az Alpha 7 IV kiemelkedő kezelhetősége és megbízhatósága révén igazi hibrid, állóképekhez és filmfelvételekhez egyaránt alkalmas készülék, mellyel a felhasználók könnyedén válthatnak a fotós és videós felvételi módok között. A Sony Alpha-szériájában elsőként elérhető a kétállású üzemmód szabályzó, melynél az alsó tárcsa segítségével a felhasználók a Still/Movie/S&Q beállítások közül választhatnak, a felső tárcsával pedig az Auto/P/A/S/M és az MR (Memory Recall) beállításokat alkalmazhatják. A szabályzó segítségével a felhasználók gyorsan válthatnak a kiválasztott specifikus beállítások között. Az öttengelyes beépített optikai képstabilizátor 5,5 fokozattal nagyobb zársebességet, a javított markolat pedig nagyobb kényelmet biztosít, a CFexpress Type A memóriakártya-foglalat pedig még gyorsabb írást és törlést tesz lehetővé. Ezen felül a 3,68 millió képpontos OLED Quad-VGA képkereső az Alpha 7 III felbontásának 1,6-szorosát képes megjeleníteni, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy élvezhessék a javított élőképes képminőséget, amely minimálisra csökkenti a színeltolódást és növeli a felbontást.

A videós tartalomgyártók a készülék hőelvezető kialakításának köszönhetően akár egy órán keresztül rögzíthetik felvételeiket 4K 60p 10-bites 4:2:2 módban. Az ‘Active Mode’ képstabilizációs beállítása kiemelkedő rögzítési lehetőségeket biztosít. A felvételek készítésében a 3.0-típusú 1.03 millió képpontos, oldalra nyitható, állítható szögű érintőképernyős hátsó LCD monitor, a dedikált REC gomb és a nagykapacitású Z-szériás akkumulátor is hatékony segítség.
Az Alpha 7 IV vázát magnézium-ötvözet borítja, így az erőteljes kialakítás párosul a könnyű súllyal, az újratervezett kialakítás és az objektívrögzítő gomb pedig tovább javítja a por- és nedvességállóságot.

Fejlett munkafolyamat-funkciók
Az Alpha 7 IV kapcsolódási lehetőségek széles tárházával biztosítja a helyszíni közvetítéseket és a kiemelkedő minőségű tartalmak megosztását a tökéletes kép- és hangminőség megőrzése mellett.
A fényképezőgép és az okostelefonok összekötése Imaging Edge Mobile™ alkalmazással még egyszerűbbé vált a Bluetooth használatával, így akár 5 GHz/2.4 GHz-es adatátviteli sebesség is elérhető.
A fényképezőgép egy új funkcióval is rendelkezik: a „Shot Mark” egyszerű hozzáférést biztosít a videófelvételekben megjelölt jelenetekhez a fényképezőgépen és a Sony Catalyst Browse/Prepare alkalmazásain keresztül .

A fényképezőgép számos új funkcióval rendelkezik az élő közvetítések és a távoli vezérlés támogatása érdekében, külső szoftver használata nélkül is. Az UVC (USB Video Class) és az UAC (USB Audio Class) segítségével az Alpha 7 IV könnyedén átalakítható nagyteljesítményű, élő közvetítésekre alkalmas eszközzé, ha a felhasználók számítógéphez vagy okostelefonhoz csatlakoztatják a készüléket. A kiemelkedő képminőség (4K 15p vagy 1080 FHD 60p) mellett az Alpha 7 IV digitális audio interfészéhez csatlakoztatható mikrofonokkal és kiegészítőkkel biztosítható a kiemelkedő hangminőség.

Környezettudatos kialakítás
A Sony „Road to Zero” elvre épülő környezetvédelmi törekvései meghatározóak voltak az Alpha 7 IV kialakításában, gyártásában és csomagolásában. A fényképezőgép SORPLAS™ újrahasznosított műanyag felhasználásával készült, így nem függ a nem megújuló energiaforrásoktól, a gyártási folyamat során pedig megújuló energiaforrásokat használnak, mint a napenergia. A termék csomagolása szintén újrahasznosítható , csökkentett műanyagtartalmú anyagokból készült.

A HVL-F60RM2 GN60-as vakuegységéggel és 20-200mm-es lefedettséggel , a HVL-F46RM pedig egy GN46-os vakuegységgel és 24-105mm-es lefedettséggel érkezik. Mindkét vaku rendkívül erőteljes és pontos, egyúttal gyorsabbak és fejlettebb irányíthatósággal rendelkeznek. A két vakut a Sony Alpha fényképezőgépeket használó professzionális tartalomgyártók igényeit szem előtt tartva alkották meg, ezzel tökéletesítve az Alpha Lighting System fényképezőgépek közötti kommunikációját.

Mindkét vaku fejlett folyamatos felvételi teljesítményt garantál, a HVL-F60RM2 esetében akár 200 villanással 10 képkocka/másodperces sebességgel , a HVL-F46RM esetében pedig 60 villanással. A javított algoritmus biztosítja, hogy a vakuk ne melegedjenek túl, a négy Ni-MH (Nikkel-fém-hidrid) akkumulátorral a HVL-F60RM2 240 villanásra képes 1,7 másodperces újratöltési idő mellett, míg HVL-F46RM akár 320-at is villanhat 2 másodperces újratöltési idővel.

A felhasználók az Alpha fényképezőgépek és a vakuk egyidejű használatával részesülhetnek az Alpha Lighting System által nyújtott egyedi kommunikáció előnyeiből. Az Alpha 7 IV esetében a P-TTL vakuvezérléses fénymérés elérhető minden képkockánál Mid beállítás esetén, valamint a Hi folyamatos mód és a Lo folyamatos mód is elérhetővé vált.

Az Alpha 1-gyel párosítva a HVL-F60RM2 elképesztően gyors, akár 20 képkocka/másodperces felvételi sebesség is elérhető, az FA-EBA1 külső akkumulátor használatával a vaku másodpercenként 20 villanásra képes 10 másodpercen keresztül. Az Alpha 1 esetében a HVL-F60RM2 és a HVL-F46RM használatával akár 1/400 másodperces zársebességi szinkronizáció is elérhető full-frame módban a minél nagyobb művészi önkifejezésért. Ezen felül a néma elektromos zárnak köszönhetően a teljes csöndet igénylő környezetben is használható a vaku.

Az Alpha fényképezőgépek és a HVL-F60RM2, valamint a HVL-F46RM közös használatának további előnyei:
– Vakuparaméterek közvetlen irányítása a kompatibilis fényképezőgép menüjéből
– Vakuvezérlés összekapcsolása a fényképezőgép arcérzékelőjével
– A fehéregyensúly automatikus korrekciója a vaku színhőmérséklet-információi alapján

Mindkét vaku rendkívül erőteljes és egyszerűen kezelhető. A Multi Interface shoe a Sony egyedülálló fém talpazatával és a masszív oldalsó kerettel jelentősen növeli az erőt és a megbízhatóságot. A talpazat növeli a vakuk por- és nedvességállóságát . A HVL-F60RM2 forgó fejes mechanizmusa, a “Quick Shift Bounce” rugalmas elhelyezést tesz lehetővé, valamint a fejlett fényvezérlés megakadályozza a nemkívánatos kilengéseket.

Az új vakuk vezeték nélküli rádiókommunikációs támogatással rendelkeznek, amivel akár 15 villanást és/vagy vevőegységet öt csoportban vezeték nélküli rádiókommunikáció által a sokoldalú fényvezérlésért.

Elérhetőség
Az új Alpha 7 IV 2021 decemberétől lesz elérhető a Sony viszonteladó partnereinél. A PCK-LG2 képernyővédő üveglap az Alpha 7 IV-el egyidőben válik elérhetővé.

A fényképezőgép a Camera Remote Software Development Kit-tel (SDK) is kompatibilis.

A HVL-F46RM és a HVL-F60RM2 2021 novemberétől lesz elérhető a Sony viszonteladó partnereinél.