Két új szoftvert ad ki a Nikon

0

Egy okostelefonos és egy asztali/notebook számítógépes programot ad ki a Nikon, amely az új fényképezőgépét is támogatja.

A Nikon Mobile Air használatakor a fényképezőgépet egy USB kábellel kell összekötni az okostelefonnal, amely gyorsan képes áttölteni a készített fotót és azt mobilinterneten keresztül FTP szerverre feltölteni.

A Nikon NX Tether ezzel szemben asztali, vagy notebook számítógépet igény, segítségével távoli vezérlést és kioldást végezhetünk, valamint láthatjuk a Nikon fényképezőgép által felfogott élőképet.

Sajtóközlemény:

A NIKON BEMUTATJA AZ ÚJ NX TETHER ÉS AZ NX MOBILEAIR ALKALMAZÁSOKAT – A PROFESSZIONÁLIS FOTÓSOK MUNKAFOLYAMATÁNAK TÁMOGATÁSÁRA

2021. október 28.: A Nikon örömmel jelenti be az NX MobileAir okostelefon-alkalmazás bevezetését, amely automatikusan, számítógép használata nélkül képes továbbítani a digitális Nikon fényképezőgépekkel készített fotókat egy FTP (File Transfer Protocol) szerverre. A vállalat bejelentette továbbá a digitális Nikon fényképezőgépekhez készült, élőképes (tethered)* fotózást lehetővé tevő, könnyen kezelhető NX Tether szoftver bevezetését is, amely lehetővé teszi a fényképezőgép beállításainak számítógépen történő módosítását, és támogatja a távoli fotózást is.

Az NX MobileAir egy okostelefonos alkalmazás, amely hatékonyan biztosítja a professzionális fotósok által a terepen megkövetelt nagy sebességű képátvitelt és megbízhatóságot. A digitális Nikon fényképezőgép és egy okostelefon USB-kábelen keresztül történő csatlakoztatásával, a képek automatikusan, a felvétel készítésének pillanatában, az IPTC (International Press Telecommunications Council) metaadat-információkkal együtt továbbíthatók egy intelligens eszközre.

A képkészítéstől a küldésig tartó munkafolyamat felgyorsítása érdekében az alkalmazáson belül előre beállíthatók a kívánt FTP szerver adatai. Ezenkívül a felhasználók az adott helyzetnek megfelelően válthatnak automatikus vagy kézi átvitel között, így manuálisan is kiválaszthatják a szerkeszteni és küldeni kívánt képeket, vagy akár hangjegyzetet is küldhetnek a képekkel együtt egy intelligens eszközre, és a jegyzetek lejátszása közben szerkeszthetik az IPTC információkat.

Az alkalmazás támogatja továbbá az intelligens eszközökön tárolt képek és a nem Nikon digitális fényképezőgépekkel készített képek FTP szerverre történő átvitelét. Az alkalmazásnak köszönhetően a fotók könnyedén szerkeszthetők intelligens eszközökön még olyan helyeken vagy helyzetekben is, ahová tilos számítógépet bevenni, vagy számítógép elhelyezése nem megoldható, javítva ezzel a munka hatékonyságát.

Az NX Tether egy számítógépes szoftver, amely lehetővé teszi a fotósok számára, hogy Nikon fényképezőgépüket USB-n, vezeték nélkül vagy vezetékes LAN-kapcsolaton keresztül számítógéphez kapcsolják. Az egyszerű és letisztult kezelőfelületen az élőképes (tethered) fényképezéshez szükséges alapvető funkciók találhatók, így a fényképezőgép beállításai nagyon egyszerűen módosíthatók. A kezelőpanel minimalizálható, így a fotók zavartalanabbul tekinthetők meg a képernyőn.

Az alkalmazás ezenkívül hangjelzéssel és vizuálisan is figyelmezteti a felhasználókat az esetleges problémákra, például átviteli hibákra. Ez lehetővé teszi a fotósok számára, hogy zavartalanul a munkájukra koncentrálhassanak, még akkor is, ha a számítógéptől távolabb dolgoznak. A szoftver tökéletesen együttműködik a Nikon NX Studio programmal, valamint harmadik féltől származó szerkesztő- és képfeldolgozó programokkal, például a Lightroommal, a Photoshoppal és a CaptureOne-nal, így valóban zökkenőmentes élőképes fotózást biztosít.

Az NX Tether szoftver ingyenesen letölthető a Nikon letöltési központból 2021.november 4-től.
Az NX MobileAir App 2022-ben lesz elérhető Európában a Google Play Áruházban és az App Store-ban.

Az NX MobileAir főbb jellemzői

  • Támogatja a kiválasztott képek intelligens eszközre történő manuális átvitelét.
  • A létrehozható albumok száma korlátlan.
  • Megbízható és nagy sebességű képátvitel vezetékes USB-kapcsolaton keresztül, a fényképezőgépen történő beállítások nélkül**.
  • Támogatja az 5G mobilhálózat nagysebességű kommunikációs szabványát.
  • A helytelen működést hatékonyan megakadályozó beállításokkal rendelkezik, például képernyőzár működés közben, az intelligens eszköz alvó állapotának/automatikus zárolásának letiltása, importálási hiba esetén újraküldési funkció.
  • Az IPTC metaadatok és az FTP feltöltési beállítások az egyes albumokhoz külön beállíthatók.
  • Az FTP-átvitel során a feldolgozási állapot kijelzése.
  • A számítógépen létrehozott IPTC beállítások importálhatók, és az alkalmazáson belül létrehozott IPTC-beállítások exportálhatók.

Az NX Tether főbb jellemzői

  • Ingyenesen letölthető és használható.
  • Ugyanazokkal a kezelőikonokkal rendelkezik, amelyeket a Nikon digitális fényképezőgépek kezelőfelületein használnak, így kezelése egyszerű és logikus.
  • Támogatja azt a funkciót, amely hanggal és vizuálisan is figyelmezteti a felhasználót az átviteli hibákra.

A szoftververziókról, a támogatott operációs rendszerekről (OS) és a kamera kompatibilitásról a letöltési oldalon itt tájékozódhat.