Hoppá! 48 Mpixeles Quad-Bayer szenzor van a Sony Alpha 7S III-ban

0

A leginkább fényképezőgépeket asztrofotózásra alkalmassá varázsoló Landingfieldnél nemrégiben egy lézer által meghibásodott szenzorú Sony Alpha 7S III járt. Ennek vizsgálata során kiderült, hogy nem a szokásos színszűrő elrendezésű és fizikailag nem is a megadott felbontású képérzékelő található a gépben.

A Landingfield szakemberei darabokra szedték a gépet és külön kiemelték a szenzort is, majd különböző vizsgálatoknak vetették alá. Az egyik legérdekesebb tapasztalatot akkor szerezték, amikor 50×-es nagyítást adó mikroszkóp alá helyezték az IMX510-es szenzort, amelyről kiderült, hogy 48 millió photosite-ot tartalmaz, a színszűrőt pedig nem a hagyományos GRGB, hanem Quad-Bayer elrendezésben alkalmazta a Sony. Ennek köszönhetően az összevont pixelek zajkezelése hatékonyabb lehet, igaz, ez részben a dinamika átfogás kárára mehet. Korábbi pletykák szerint egyébként 32 millió fotodiódáról tettek említést ezen szenzor kapcsán. A feltételezés (vagy félinformáció) jó volt, csak nem pontos.

A mikroszkópos képen egyébként a fázis-különbség érzékelő pixelek is láthatók. Vélhetően gyártástechnológiailag könnyebb, ha a fázis-különbség érzékeléshez nem csak azt a néhány pixelt, hanem mindegyiket kettő, vagy négyfelé bontanak, a képalkotáshoz pedig az egyes fotodiódák feszültségértékeit átlagolják 1×2-es vagy 2×2-es blokkokban.

Összességében ez a megoldás nem ördögtől való, az érdekesség itt inkább az, hogy jól látható, hogy itt már 2×2 fotodióda alkot egy pixelt, ami a fázis-különbség érzékelésnél is jó megoldás, hiszen így nem csak vízszintes, de függőleges élre is tud fókuszálni a gép.

A vizsgálatról bővebben a Landingfield oldalán olvashatunk:
https://landingfield.wordpress.com/2021/09/03/sony-a7s-iii-has-a-2×2-pixel-binning-imx510-bsi-sensor/