Két objektívet is fejleszt a Ricoh (Pentax)!

0

A Ricoh pletykák szerint jelenleg két objektív fejlesztésén dolgozik a K bajonettes Pentax tükörreflexesekhez.

Egyikük a HD Pentax-D FA 70-300mm f/4,5-5,6 ED PLM WR SR, amely akár az ütemterven szereplő telezoom is lehet (bár az ütemterven inkább 70-200mm vagy max. 70-250mm-nek látszik).
A telezoom képes lesz a beépített optikai stabilizátorát együttesen használni a szenzorstabilizálással. Kérdés persze, hogy lesz-e piaca egy fényerőben nem túl bajnok átlagos telezoomnak a full-frame szenzoros Pentax tükörreflexes tulajdonosok között.

A másik objektív izgalmasabban hangzik, HD Pentax-DA★ 50-135mm f/2,8 ED PLM AW az APS-C szenzoros DSLR-ekhez, vagy mondjuk ki, a K-3 Mark II géphez készült. Remek fényerőt és kisfilmen lévő 70-200mm-es objektív látószögét kínálja.
Persze érdemes azért hozzátenni, hogy ez sem vadonatúj modell, hiszen már 2007. óta piacon van a Pentax smc DA★ 50-135mm f/2,8 ED AL (IF) SDM, ennek frissített kiadása lesz az újabb lineáris léptetőmotoros (PLM – Pieso Linear Motor) fókuszmeghajtású változat. Bízunk azért abban, hogy optikailag is lesz fejlesztve, hogy az eddigieknél nagyobb felbontású K-3 Mark II-t is képes legyen jobban kiszolgálni.

Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy milyen jól jártak volna a pentaxosok, ha a Sigma nekik is elkészítette volna (K bajonettel) a Sigma 50-100mm f/1,8 DC HSM | Art objektívüket, amely a nyitott blendés laterális kromatikus aberrációt példásan szerepelt tesztünkben.