Hivatalos: Laowa FF S 20mm f/4 C-Dreamer

0

A Venus Optics hivatalosan bejelentette második shift objektívét, a tükörreflexes és tükör nélküli, full-frame szenzoros fényképezőgépekhez készült nagylátószögű shift objektívét, a Laowa FF S 20mm f/4 C-Dreamer-t, amelyet Fujifilm GFX rendszeren is használhatunk.

A mintegy 11 mm-es eltolással (Fujifilm GFX esetében vízszintesen 11, függőlegesen 8 mm-es eltolással) bíró shift objektív 94,4 fokos nagylátószöget kínál, amely teljes eltolásnál 117 fokos panorámát adhat. Ez körülbelül 13 mm-es gyújtótávolságú objektív látószögének felel meg (a Laowa 15mm f/4,5 Zero-D Shift 110 fokos látószöget ér el). A nagy eltolásnak köszönhetően a Laowa FF S 20mm f/4 C-Dreamer kiválóan alkalmas épületek fotózására anélkül, hogy a horizontnál fentebb néző gép miatt összetartó vonalak jelennének meg a képen.

Az objektív elforgatás funkciója lehetővé teszi a fotósoknak, hogy gyorsan módosítsák az eltolás irányát portré módba. A mechanizmus a teljes 360 fokban elérhető, az objektív 15 fokonként rögzíthető. Emellett a mellékelt napellenző is forgatható, segítségével a megfelelő hely árnyékolható, így elkerülhető a nem kívánt tükröződés.

Az objektív 16 lencsetagból épül fel, közülük két aszférikus és három extra-alacsony szórású (ED). A Zero-D sorozat részeként a tervezéskor kifejezetten ügyeltek a geometriai torzítás csökkentésére, így képszélen sem jelennek meg zavaró görbületek.
Az esti városképeknél kifejezetten jól jön majd a 14 lamellából felépített fényrekesz, amely szűk blendénél látványos csillag hatású fényeket ad majd.

A manuális élességállítású, elektronikus csatlakozások nélküli, kézi rekeszállítású Laowa FF S 20mm f/4 C-Dreamer full-frame szenzoros DSLR és full-frame, valamint középformátumú MILC gépekhez egyaránt kapható, így Canon EF, Canon RF, Fujifilm GFX, Leica L, Nikon F, Nikon Z, Pentax K és Sony E bajonettel érhető el.
Az objektív ára 1400 euró.

Az objektívvel készült tesztfotók ITT tekinthetők meg.

Laowa FF S 20mm f/4 C-Dreamer
Gyújtótávolság 20 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 94,4°
Felépítés 16 lencsetag 11 csoportban
két aszférikus és három extra-alacsony szórású taggal
Fókusz rendszer manuális
Legszűkebb blende F22
Rekesz 14 lamellából
Közelpont 25 cm
Szűrőmenet 82 mm
Méretek
(átmérő × hossz)
95 mm × 91 mm
Tömeg 747 gramm
Gyári kiegészítő napellenző