Vörös csíkkal: Laowa 15mm f/4,5 R Zero-D Shift

0

A Venus Optics új változatot adott ki a világ legnagyobb látószögű shift objektívéből. A full-frame szenzoros és középformátumú (Fujifilm GFX) gépekkel használható, eltolást (shift) kínáló objektív immár vörös csíkkal ellátott kivitelben is készül, amely abban tér el az első változattól, hogy belsejében 14 lamella alkotja a rekeszt (az első változat 5 lamellás). Ennek köszönhetően az esti/kékórás, illetve éjszakai városképek még izgalmasabban jelennek majd meg.

A Laowa 15mm f/4,5 R Zero-D Shift 110 fokos látószöget ad, kézi élességállítású, közelpontja csupán 20 cm-es.
Az eltolás mértéke full-frame esetében 11 mm, középformátumnál (Fujifilm GFX) 8 mm lehet vignettálás nélkül, de enyhe vignettálás fejében 9 és 10 mm is használható a középformátumon is.

A kellően nagy eltolásnak köszönhetően könnyedén készíthetünk magas épületekről is perspektíva torzítás nélküli képet (ehhez nem a gépet kell felfelé billentenünk, hanem vízszintes gépállást hagyva az objektívet kell felfelé eltolnunk – vagy a mellékelt állványgyűrű használatával a gépet lefelé). A kiváló nagylátószög révén ráadásul a shift esetén általában jelentkező nyúlás mértéke sem lesz túlzó.

Azért, hogy az eltolás esetében se változzon meg az optikai tengely (csak a szenzor kerüljön arrébb), a Venus Optics egy saját tervezésű állványadaptert kínál az objektívéhez, így az közvetlenül felfogatható lesz állványra.

Panorámáknál is hasznát vehetjük az eltolás funkciónak, hiszen akár a gép elmozdítása nélkül is készíthetünk három képes panorámát. Ezt megkönnyítendő az objektív akár 360 fokban körbe is forgatható az optikai tengely mentén.

A Venus Optics 14 lamellás ultranagy látószögű shift objektíve, a Laowa 15mm f/4,5 R Zero-D Shift már elérhető Canon EF, Canon RF, Fujifilm G, Leica L, Nikon F, Nikon Z, Pentax K és Sony E bajonettel, ára 1200 amerikai dollár.

Laowa 15mm f/4,5 R Zero-D Shift
Gyújtótávolság 15 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 110°
Legszűkebb blende F22
Felépítés 17 lencsetag 11 csoportban
Fókusz rendszer manuális
Rekesz 14 lamellából
Közelpont 20 cm
Szűrőmenet nincs
Méretek
(átmérő × hossz)
79 mm × 103 mm
Tömeg 597 gramm

Az objektívvel készült mintafotók: