Nikon CFexpress Type B kártya és komoly firmware is érkezik a Nikon Z rendszerhez

0

A Nikon új firmware-t fejleszt a Z 9, Z 7II és Z 6II tükör nélküli, full-frame szenzoros fényképezőgépeihez, amelyek jövő héttől lesznek elérhetők.
A legnagyobb újdonság, hogy a Z 9-nél elérhető lesz a RAW videómentés is, kérhetünk hullámforma monitor megjelenítést videózásnál, valamint fotózáskor előzetes pufferelés is beállítható sorozat módban, így az exponáló gomb megnyomása előtti pillanatokról is lementhetők a képek. Ez utóbbi csak JPEG formátumnál lesz kiválasztható, 30 kép/mp sorozatnál 10, 15 vagy 30, 120 kép/mp-nél 40, 60 vagy 120 kép menthető le az exponáló gomb megnyomása előtti időből. Az előpufferelés a szokásos módon az exponáló gomb félig lenyomásakor indul.
Újdonság még a kereső 120 kép/mp-es frissítési lehetősége is.

Ezen felül a Nikon Z 9-cel használható, Nikon márkájú CFexpress memóriakártyát is hamarosan piacra dob, amely 660 GB-os tárkapacitásával a videókészítők számára is jó választás lesz. Írási sebessége 1500 MB/s csúcsértéket is elérhet.

Sajtóközlemény:

A NIKON ÚJ Z SOROZATÚ FIRMWARE-T ÉS NAGY KAPACITÁSÚ MEMÓRIAKÁRTYÁT AD KI

2022. április 14.: A Nikon ma bejelenti az új firmware-t a Z 9 tükör nélküli csúcsmodell fényképezőgéphez és a Z 7II és a Z 6II tükör nélküli fényképezőgépekhez. A Z 9 fényképezőgéphez készült 2.0-s firmware-verzió egy sor nagy teljesítményű frissítést kínál, így e fényképezőgép továbbra is az élen járhat a fényképezés és a videózás terén. A Z 6II és Z 7II fényképezőgéphez készült 1.4-es firmware-verzió javítja az éllességállítást állóképek és videók esetén. Ezen kívül a Nikon ma adja ki a Nikon 660 GB-os CFexpress-memóriakártyát (B típus), amely bővebb kapacitást biztosít a Z 9 nagy felbontású videófelvételéhez és fenomenális sorozatfelvételi sebességéhez.

A videósok számára is jelentős frissítéseket biztosít a Z 9 fényképezőgéphez készült 2.0-s firmware-verzió. A videósok 8,3K/60p RAW felbontású videót rögzíthetnek a fényképezőgéppel, és hihetetlenül éles, 8K-ból túlmintázott 4K/60p Ultra HD felvételeket készíthetnek. A fényképezőgéppel való 12 bites rögzítés a ProRes RAW HQ formátummal (akár 4K/60p) vagy a Nikon új N-RAW formátumával (akár 8K/60p és 4K/120p) lehetséges. A Z 9 fényképezőgéppel dolgozó profik igényeit olyan új funkciót elégítik ki, mint a hullámmonitor, a piros REC képkijelző és az egyéni i-menü, amellyel a videóbeállítások kényelmesen jeleníthetők meg felvétel közben.

A Z 9 fényképezőgéphez készült 2.0-s firmware-verzió a fotósok számára is fontos frissítéseket biztosít. A frissítést követően az AF-beállítások testre szabhatók lesznek az akár 20 választható, széles mezős AF-mintával, és a fényképezőgép nagy fényerejű (3000 nit) elektronikus kereső kijelzőjén nagyobb frissítési sebesség (akár 120 fps) is bekapcsolható. A további új funkciók közé tartozik az előkioldó képfelvétel, valamint a fényképezőgép több gombjának használatával előhívhatja az élességpontokat.

A Z 6II és Z 7II fényképezőgépek esetében az 1.4-es firmware-verzió finomítja az automatikus AF mező algoritmusát, így a kép közepén, az előtérben lévő témákra állíthatja az élességet. Emellett a lineáris kézi élességállítás támogatása lehetővé teszi a videósok számára, hogy rendkívüli pontossággal reprodukálják az A és B pontok közötti fókusztávolságot. És mindkét fényképezőgép kompatibilis lesz a Nikon ML-L7 Bluetooth® távvezérlőjével.
Végül pedig a Nikon szintén ma jelenti be az új, 660 GB-os CFexpress-memóriakártyáját (B típus), amely a Z 9 fényképezőgéppel kompatibilis, nagy kapacitású kártya. Megfelel a folyamatos nagy sebességű fényképezés és a nagy képkockasebességgel készített, több mint 8K-s felbontású videófelvételi igényeknek, és akár 1700 MB/mp olvasási és akár 1500 MB/mp írási sebességgel rendelkezik.

A Z 9 FÉNYKÉPEZŐGÉPHEZ KÉSZÜLT 2.0-S FIRMWARE-VERZIÓ – 2022. ÁPRILIS 20-TÓL ELÉRHETŐ A NIKON LETÖLTÉSI KÖZPONTJÁBAN
8,3K/60p videó a fényképezőgéppel: RAW 8,3K-s videókat készíthet rendkívül lágy 60p-vel. N-RAW formátumban is rögzíthet rendkívül nagy felbontású, 8,3K-s (8256×4644) felbontású videót a Z 9 érzékelője teljes szélességét kihasználva.
8K-ról túlmintázott 4K UHD: rögzítsen 8K-ról túlmintázott hihetetlenül éles 4K/60p Ultra HD felvételeket.¹
12 bites RAW-formátumú képrögzítés a fényképezőgéppel: a ProRes RAW HQ (akár 4K/60p) vagy a Nikon új N-RAW formátumával (akár 8K/60p és 4K/120p).
Hullámmonitor: a trükkös expozíciókat egy pillanat alatt megoldhatja az N-Log vagy a RAW formátummal.
Egyéni i-menü: lehetővé teszi a főbb videóbeállítások egyidejű megjelenítését a monitoron. A felbontást és a képkockasebességet a fényképezőgép felső képernyőjén tekintheti meg.
Piros REC kép: a videofelvétel gomb megnyomásakor a monitoron egy piros REC kép jelenik meg.
8K-s állóképek: akár 10 másodperces 8K-s felvételekből nagy felbontású egymás utáni állóképeket nyerhet ki.
Akár 20 választható, széles mezős AF-minta: kövesse az eseményt, és felejtse el az olyan rögzített akadályokat, mint például a teniszhálók vagy a gátak.
Elektronikus kereső – akár 120 kép/mp képfrissítési sebesség: a fényképezőgép nagy fényerejű (3000 nit) elektronikus keresőjének kijelzőjéhez. Gyorsan mozgó témák, például versenyautók fotózásakor ideális.
Élesség előhívása: a fényképezőgép több gombjához is rendelhet élességpontot – az egyes gombokkal különböző, vagy ugyanazt az élességpontot hívhatja elő.
Előkioldó képfelvétel: a kioldógomb teljes lenyomása előtt akár egy másodperccel is képes képeket rögzíteni. A kioldás utáni sorozatfelvételt beállíthatja úgy, hogy még akár további 4 másodpercig folytatódjon.
És ennél még több is várja! A 2.0-s firmware-verzió frissítéseinek teljes listájáért keresse fel a Nikon Letöltési központját.

A Z 6II és Z 7II fényképezőgéphez készült 1.4-es firmware-verzió – 2022. április 22-től elérhető a Nikon letöltési központjában (Z 7II/Z 6II)
Továbbfejlesztett automatikus AF mező: jobban észleli a kép közepén, az előtérben lévő témákat, és jobban állítja rájuk az élességet.
A lineáris kézi élességállítás támogatása:a videósok rendkívüli pontossággal reprodukálhatják az A és B pontok közötti fókusztávolságot.
Kompatibilitás a Nikon ML-L7 Bluetooth® távvezérlővel: lehetővé teszi a fényképezőgép legfontosabb funkcióinak vezérlését távolról történő fényképezéskor. Külön gombokat tartalmaz a zárkioldáshoz és a videófelvételhez.