Kapható a Venus Optics Laowa 20mm f/4 Zero-D Shift

0

A Venus Optics még tavaly mutatta be Laowa 15mm f/4,5 Zero-D Shift objektívét, amelyet mind tükörreflexes, mind tükör nélküli rendszerekhez kínálnak. Az ultranagy látószögű változat után most egy kevésbé perspektívatorzító, 20 mm-es gyújtótávolságú modellt dobtak piacra, amit márciusban már megszellőztettek.

A Laowa 20mm f/4 Zero-D Shift 94 fokos látószöget kínál full-frame szenzoros gépekkel, az eltolás mértéke ±11 mm lehet, amellyel jelentős mértékben eszközölhető alakkorrekció (perspektíva korrekció). Az objektívben két aszférikus tag gondoskodik a képsarkok precíz leképezéséről, míg a kromatikus aberráció minimalizálásáért három extra-alacsony tagot használtak fel.

25 cm-es közelpontjának köszönhetően különleges perspektívájú közelképek is készíthetők, a 15 mm-es változattal ellentétben pedig erre az objektívre szűrőt is feltekerhetünk előre, méghozzá 82mm átmérőjűt.

Nagy, 65mm átlójú vetített képköre révén nem csak full-frame gépeken, de középformátumon is használható az objektív, ez esetben azonban az eltolás mértéke ±8 mm-re csökken (ennél nagyobb eltolásnál jelentős vignettálás következik be).

A Laowa 20mm f/4 Zero-D Shift Canon EF, Canon RF, Fujifilm X, Leica L, Nikon F, Nikon Z, Pentax K és Sony E bajonettel vásárolható meg, ára 1100 amerikai dollár.

Laowa 20mm f/4 Zero-D Shift
Gyújtótávolság 20 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 94°
Legszűkebb blende F22
Felépítés 16 lencsetag 11 csoportban
két aszférikus és három extra-alacsony szórású
Fókusz rendszer manuális
Rekesz 14 lamellából
Közelpont 25 cm
Leképezési arány max. 1:5,9
Szűrőmenet 82
Méretek
(átmérő × hossz)
95 mm × 91 mm
Tömeg 747 gramm

Az objektívvel készült mintafotók (a képre kattintva nagy felbontásban is megtekinthető):