Akár 125 perc videófelvétel: itt a Nikon Z 30 APS-C szenzoros vlogger MILC

0

A Nikon új fényképzőgépet mutatott be az APS-C szenzoros szegmensében. A Nikon Z 30 váz 21 Mpixel felbontású APS-C szenzorral dolgozik, ugyanazzal, ami a Z 50-be került (és ugyanúgy nincs szenzorstabilizálás sem). Képességeiben és külsőben is nagy hasonló az említett Z 50-hez, azonban a Z 30-ra kihajtható és elforgatható, 3″-os LCD került, amely a videózásnál (főképp a szelfi videóknál) igen hasznos, viszont lekerült róla az elektronikus kereső, ami miatt a komolyabb igényeket támasztó fotósok számára kevésbé lesz csábító.

A gép tetejére sztereó mikrofon került, de van lehetőség külső mikrofon használatára is.
Videókat 4k Ultra HD felbontásban készíthetünk, maximum 30 kép/mp frissítéssel, a felvételkészítés ideje akár 125 perc is lehet folyamatosan, az energiaellátáshoz pedig az USB Type-C csatlakozón keresztül külső betáplálásra is lehetőség van, így ez a felvételi idő biztosan rendelkezésre is fog állni. Full HD felbontásban 120 kép/mp képfrissítés is elérhető, illetve van slow-motion felvételi mód is, akár 5×-ös lassítással (120 fps felvétel, 24 fps lejátszás).
A videójelet a micro HDMI kimeneten is elérhetjük, így ha szeretnénk, külső felvevővel is rögzíthetünk.

Fotós képességekben átlagos tudású a gép, az érzékenység ISO100 és ISO51200 között változtatható 1/3 Fé lépésekben, de ISO102400-ra és ISO204800-ra is kiterjeszthető. A legrövidebb zársebesség 1/4000 mp lehet, s noha van teljes elektronikus zár is, erre a Nikon nem adott meg más zársebesség értéket.
A fókuszrendszer 209 mezős, -3 Fé érzékenységű, alacsony megvilágítású módban -4,5 Fé az elérhető fókuszérzékenység.

A Nikon Z 30 július közepétől lesz kapható, ára 800 euró lesz. A gépet a Nikkor Z 16-50 mm f/3,5-6,3 VR DX objektívvel együtt 960 euróért vásárolhatjuk már meg. Videós kitben emellett kapunk a mikrofonhoz szélzajcsökkentőt, valamint egy bluetooth-os mini markolatot kezelőszervekkel, ez 40 euróval dobja meg a kit árát.

A Nikon Z 30 főbb tulajdonságai:

  • képérzékelő: APS-C méretű (DX formátumú) 20,9 Mpixeles CMOS
  • nincs szenzorstabilizálás
  • érzékenység: ISO100-51200 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO50 és ISO204800-ig 1 Fé lépésekben
  • objektív: Z bajonett
  • kompakt jellegű felépítés
  • elektronikus kereső nincs
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • 12 és 14 bites RAW formátum támogatása
  • gépen belüli RAW szerkesztés
  • 11 kép/mp sorozat sebesség folyamatos AF mellett
  • 1/4000 mp legrövidebb zársebesség
  • LCD: 3″ 1,04 millió szubpixel, érintésérzékeny, kihajtható és elforgatható
  • elektronikus zár első redőny helyett, vagy teljes elektronikus zár
  • automatikus expozíció és fókusz sorozatok
  • HDR fotózás
  • optikai hibák javítása (vignettálás, torzítás)
  • 3840×2160 pixeles videórögzítés (30, 25, 24 kép/mp) vagy 1920×1080 pixel (24, 25, 30, 50, 60, 100, 120 kép/mp), akár 125 percig
  • slow-motion képesség FullHD felbontásban
  • Automatikus élességállítás: 209 pontos hibrid (fázis-különbség és kontraszt alapú), intelligens szemérzékelő algoritmus
  • beépített vaku nincs
  • SD/SDHC/SDXC UHS-I memóriakártya foglalat (egy kártyának)
  • magyar menü
  • SnapBridge támogatás: Bluetooth és Wi-Fi, képáttöltés és távkioldás
  • EN-EL25 Li-ion akkumulátor (330 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • USB 3.2 Gen 1 Type-C és micro HDMI csatlakozók, mikrofon bemenet

Sajtóközlemény:

A NIKON KIADJA A VALAHA VOLT LEGJOBB VLOGGER FÉNYKÉPEZŐGÉPÉT – A Z 30-AT

2022. június 29.: A Nikon ma örömmel jelent be egy új, magasabb kategóriát képviselő vlogger fényképezőgépet, a Nikon Z 30-at. A kisméretű, könnyen használható Z 30 tükör nélküli fényképezőgép mindenkinek a kedvére lesz, aki szeretne túllépni egy okostelefon képességein, és szebb képi és hangvilágú vlogokat szeretne létrehozni – illetve részletgazdag állóképekkel izgalmassá tenni fényképes feedjét.

Legyen szó unboxingról, receptről, utazásról vagy parkourról, a Z 30-cal olyan pörgős, professzionálisabb megjelenésű vlogokat készíthet olyan tisztasággal, mélységélességgel és olyan tiszta hanggal, akár a legjobb vloggerek és streamerek. A fényképezőgép DX-formátumú képérzékelője (amely jóval nagyobb az okostelefon képérzékelőjénél) olyan éles, részletgazdag videókat tesz lehetővé, amilyeneket okostelefonnal lehetetlen rögzíteni. A vloggerek akár 125 percnyi videót is rögzíthetnek egy menetben a hosszú felvételekhez 4K UHD (30p) minőségben, és felvétel közben is elérhető a folyamatos automatikus élességállítás. A Z 30 az érzékelő teljes szélességét kihasználva lehetővé teszi a (kb.) 100%-os látómezőt – és a hangminőség pedig kiváló a fényképezőgép beépített sztereó mikrofonja vagy egy külső mikrofon jóvoltából.

Soha nem volt könnyebb figyelemfelkeltő tartalmak létrehozása egyenesen a fényképezőgépből, és a Z 30 használatának – és a Nikon NIKKOR Z objektívjeinek gyorsan bővülő termékcsaládjának köszönhetően semmi sem korlátozza a történetmesélést. Az elforgatható érintőképernyős monitorral bármilyen szögből könnyedén fényképezhet, és a mély markolat stabil kézből történő fényképezést tesz lehetővé még akkor is, ha kartávolságban tartja a gépet. A vlog megjelenésének módosítása épp olyan egyszerű, mint az objektívek cseréje, a Z 30 tele van olyan fejlett automatikus funkciókkal, amelyek megkönnyítik a kreatív vezérlést. A vloggerek azonban egyre jobb és jobb tartalmakat szeretnének előállítani, a Z 30 pedig lehetővé teszi számukra, hogy valóra váltsák elképzeléseiket.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „Nagy örömmel köszöntjük a Nikon Z család legfiatalabb tagját. E kisméretű, ám erős vlogger fényképezőgép hatalmas előrelépést jelent az okostelefonokhoz képest. A felhasználók nemcsak sokkal nagyobb képérzékelőt kapnak – amely elengedhetetlen a különleges felvételek készítéséhez –, hanem arra is lehetőségük van, hogy szabadon bővítsék a felszerelésüket, ahogy egyre több tapasztalatra tesznek szert, vagy amikor új stílusú tartalmakat szeretnének létrehozni.”
Főbb jellemzők: Nikon Z 30
Új szintre emelt vlogok: akár 125 percnyi videót is rögzíthet egy menetben 4K UHD (30p) minőségben. Ragadja meg követőit időzített videókkal vagy lassított felvételekkel Full HD (120p) minőségben.
Lenyűgöző képminőség: a nagy méretű, DX-formátumú, 20,9 MP-es CMOS-képérzékelő részletgazdag videókat és fényképeket biztosít. A Nikon elektronikus rázkódáscsökkentésének köszönhetően a videófelvételek szépek és stabilak lesznek.
Éles, tiszta hang: rögzítsen hangot a beépített érzékeny sztereó mikrofonnal vagy egy külön megvásárolható külső mikrofonnal. A szélzajcsökkentés funkcióval az irányítása alatt tarthatja a környezet feltételeit.
Elforgatható érintőképernyős monitor: egyszerűvé teszi az első személyű perspektívából való vlogok vagy szelfik elkészítését.
Videó AF mód: számíthat az állandó AF munkájára az élességállításban. Ideális, amikor történéseket vagy első személyű perspektívából való vlogokat örökít meg mozgás közben.
Önarckép mód: fordítsa előrefelé az elforgatható monitort, és a fényképezőgép azonnal eltávolítja a képernyőn megjelenő kijelzéseket a zavartalan portré nézet érdekében.
Szem- és állatérzékelő AF: állóképekhez és videókhoz áll rendelkezésre. Még akkor is képes élességet az emberek, illetve a macskák és kutyák szemén tartani, ha azok egy pillanatra elfordulnak a fényképezőgéptől.
11 kép/mp: a gyors sorozatfelvételi sebesség és a teljes AF/AE lehetővé teszi, hogy a felhasználók Insta-kész képeket rögzítsenek az események középpontjában.
Könnyed fényképezés: a videofelvétel gomb a fényképezőgép tetején van, így bármilyen tájolásban könnyen elérhető, és lehetővé teszi, hogy a felhasználók külön beállításokat mentsenek videókhoz és fényképekhez, majd szükség szerint váltsanak közöttük.
Creative Picture Control (Kreatív Picture Control) beállítások: 20 beépített szűrő videókhoz és képekhez. Minden testreszabható és valós időben látható felvételkészítés közben.
Egyszerű csatlakozás és megosztás: A Bluetooth és a Wi-Fi segítségével szinte bárhol könnyedén csatlakozhat. A Nikon SnapBridge alkalmazásával a felhasználók videókat és fényképeket továbbíthatnak az okoseszközükre.
Mellékelt C-típusú USB-kábel: a kábellel állandó tápellátást biztosíthat a Z 30 számára: élőben vlogolhat, miközben feltöltheti a fényképezőgép akkumulátorát.
Cserélhető objektívek: válasszon a NIKKOR Z objektívek teljes kínálatából – vagy csatlakoztathatja a Nikon külön megvásárolható FTZ II bajonettadapterét, és használhatja a Nikon D-SLR F-bajonettes objektíveket is.
Vlogger-tartozékok: népszerű vlogger-tartozékok kavalkádjával kompatibilis. A felhasználók a speciálisan összeválogatott Nikon vlogger szetteket is megvásárolhatják, amelyek a vlogolás új szintre emeléséhez szükséges teljes felszerelést magukban foglalják.