Még jobb időjárásállósággal: Nikkor Z 400mm f/4,5 VR S

0

A Nikon a Z 30 APS-C szenzoros tükör nélküli videoblogger fényképezőgépe mellett egy új, full-frame szenzoros tükör nélküli gépekkel is használható, fix gyújtótávolságú teleobjektívet is bejelentett.

A Nikkor Z 400mm f/4,5 VR S nagy gyújtótávolsága ellenére csupán 23,5 cm hosszú, de tömege sem haladja meg sokkal az 1,1 kg-ot. A könnyen hordozható teleobjektív 19 lencsetagja között egy extra-alacsony szórású (ED), kettő szuper-extra-alacsony szórású (Super ED), valamint egy rövid hullámhosszú refraktív (SR) lencse is megtalálható, amelyek minimalizálják a laterális és longitudinális színhibák kialakulásának esélyeit is.

A frontlencse fluorin bevonatot kapott, amely vízlepergető hatású, így a lencse tisztán tartása is könnyebb, a belső lencsetagok pedig nanokristály bevonatosak, amelyek csökkentik a becsillanást és szellemképeket.

A beépített optikai staboilizátor 5,5 Fé előnyt kínál, de ez képes a szenzorstabilizátorokkal is együttműködni, amely együttesen a Z 9 esetében 6 Fé előnyt kínál.
Az autofókusz meghajtást léptetőmotor biztosítja, amely kellően nagy nyomatékot kínál a gyors és precíz fókuszhoz.
A videósok számára jó hír, hogy az objektív együttműködik a Z 9 fókuszlégzés kompenzáció funkciójával, így átfókuszálás során nem változik majd a látószög (ez szoftveres megoldás egyébként).

Az objektívet a korábbiaknál erősebb szigetelésekkel látták el, így még hatékonyabban tudja kívül tartani a port és a vízcseppeket.

A 95 mm-es menetátmérővel rendelkező, 104×235mm méretű, állványgyűrűvel együtt 1,245 kg-ot nyomó, a Nikkor Z 2×-ező telekonverterével kompatibilis Nikkor Z 400mm f/4,5 VR S teleobjektív július közepén kerül forgalomba, ára 3700 euró lesz.

Sajtóközlemény:

FEDEZZEN FEL TÖBB HELYET A NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S OBJEKTÍVVEL

2022. június 29.: A Nikon ma örömmel jelenti be új, szupertelefotós fix objektívjét, a NIKKOR Z 400m f/4.5 VR S objektívet, amely rendkívül könnyen hordozható, így a fotósok kihasználhatják a 400 mm-es szupertelefotós gyújtótávolságot és az S sorozat nyújtotta lélegzetelállító képminőséget – egy könnyű, utazásbarát felszereléssel.

Vadvilág, sport, gyors mozgások, távoli portrék. A nagy tartománynak, a remek felbontásnak és a kényelmes kezelésnek köszönhetően e strapabíró, mégis kompakt és könnyű szupertelefotó objektív sokféle felvételhez használható. A tömege csupán (kb.) 1245 g, a teljes hossza pedig csupán 234,5 mm, így rendkívül könnyen hordozható kialakítás miatt a NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S külön kategóriát képvisel. A fotósok sétálás közben is rajta hagyhatják a fényképezőgépen a szupertelefotó objektívet – így könnyebben juthatnak el a különleges nézőpontokhoz.

Akár állóképekről, akár videókról legyen szó, az S sorozatú objektív kiemelkedő felbontóképessége gyönyörű elmosódást, színeket, kontrasztot és tisztaságot biztosít. A Nikon objektívbe épített optikai VR funkciója biztosítja a felvételek stabilitását, míg a Szinkronizált VR funkcióval akár a 6 lépésköznyi kompenzáció is lehetővé válik, ha az objektívet a Z 9 fényképezőgéppel használja. Az f/4,5-ös maximális rekesz számos lehetőséget biztosít a kreatív munkához a rendelkezésre álló fénnyel, az AF-teljesítmény pedig gyors, pontos és rendkívül csendes. Továbbá ez a szupertelefotó objektív támogatja a Z telekonvertereket, amellyel a hatótávolság 560 mm-re, illetve 800 mm-re bővíthető.

A kiegyensúlyozott kialakításnak köszönhetően az objektív súlypontja közelebb helyezkedik el a fényképezőgépvázhoz, megkönnyítve ezzel az egyenletes követést, pánozást és megállást. Ezen kívül a fotósok kézből történő fényképezéskor kényelmesebb helyzetben tarthatják az objektívet, így gyorsabban állhatnak be a tovatűnő pillanatok rögzítéséhez. A vezérlőelemek teljesen személyre szabhatók, a továbbfejlesztett időjárásálló tömítés pedig mind az objektívet, mind a fényképezőgépet megvédi.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „Ezzel az izgalmas, új 400 mm-es objektívvel a szupertelefotós fényképezést a folyamatosság és a gyors reagálóképesség új szintjére léptetheti. Bármit is rögzít, az egyensúly és a kezelhetőség itt azt jelenti, hogy egyetlen felvétel sem eshet az elért tartományon kívül. Ráadásul nem fog elfáradni akkor sem, ha nagy távolságot tett meg azért, hogy megtalálja a legjobb helyet – vagy a témát.”

Főbb jellemzők: NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S
Szuper hordozhatóságú szupertelefotó objektív: 400 mm-es gyújtótávolság. A tömege csupán kb. 1245 g, a teljes hossza pedig csupán 234,5 mm.
Tökéletesen kiegyensúlyozott: az objektív súlypontja közelebb helyezkedik el a fényképezőgépvázhoz – megkönnyítve ezzel az egyenletes követést, pánozást és megállást.
f/4,5-ös maximális rekesz: gyönyörű elmosódással és drámai mélységélességgel különítheti el a témát a zsúfolt háttértől. A gyors mozgások egyszerűen rögzíthetők.
Nagy teljesítményű optika: A Nikon Nanokristály bevonata pedig jelentősen csökkenti a szellemképeket és tükröződéseket. A Super ED, ED és SR üvegek szabályozzák a színeltérést a kép közepétől a széléig.
Gyors, csendes élességállítás: Gyors, pontos és kivételesen halk AF – egyenletes követés mind a száguldó rallycross, mind a madarak és a vadvilág fotózásakor.
Meggyőző stabilitás: A Nikon nagy teljesítményű, objektívbe épített optikai VR-ja 5,5 lépéses előnyt biztosít. ¹ A Z 9 fényképezőgéppel együtt használva a Synchro VR akár 6,0 lépéses kompenzációt is lehetővé tesz. ²
Testreszabható vezérlés: funkciókat rendelhet a kényelmesen elérhető L-Fn gombokhoz és a néma vezérlőgyűrűhöz. A memóriabeállítás gombbal mentheti a fókusztávolságokat. ³
Továbbfejlesztett időjárásálló tömítés: az időjárásálló tömítőrendszer és a gumitömítés távol tartja a port, a szennyeződést és a nedvességet minden mozgó alkatrésztől. A Nikon fluor bevonata megkönnyíti az elülső objektívelem tisztítását.
Telekonverter-kompatibilitás: a Z TELEKONVERTER TC-1.4x használatával a hatótávolság 560 mm-re, míg a Z TELEKONVERTER TC-2.0x használatával 800 mm-re nő meg.

Megjegyzések:
¹ A CIPA-szabvány alapján: NORMÁL módban 5,5 lépéses kompenzáció érhető el, ha az objektív egy 35 mm-es filmes méretű, képérzékelővel ellátott tükör nélküli fényképezőgépre van csatlakoztatva.
² A 6,0 lépéses ellensúlyozás az objektív Z 9 fényképezőgép és Szinkronizált VR-ral együtt való használatával érhető el.
³ A memóriabeállítás gomb a firmware frissítését követően aktiválható.
⁴ Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.