Megjelent a 40 Mpixeles Fujifilm X-H2

0

A Fujifilm bejelentette legújabb tükör nélküli fényképezőgépét, az APS-C szenzoros X-H2-t, amely az eddigi legnagyobb felbontású APS-C szenzoros cserélhető objektíves gép. 40,2 Mpixel felbontású X-Trans CMOS 5 HR hátsó megvilágítású képérzékelője szenzorstabilizálást is kapott, amely 7 Fé hatékonyságával nem csak a berázásmentes képek készítésében, de félpixelnyi eltolásokkal több képes (multi-shot) nagy felbontású fotók készítését is lehetővé teszi.
A gép alapérzékenysége ISO125, amelyet ISO51200-ig emelhetünk. A szenzor fejlesztése során komoly hangsúlyt kapott az elektronikus zár képességeinek kibővítése, amely immár 1/180000 mp záridőre is használható. A sorozat sebesség maximuma 15 kép/mp, amely RAW formátumban is elérhető.

A Fujifilm X-H2 nem csak nagy felbontásával, de remek videós képességeivel is hódíthat, hiszen 8k felbontásban 4:2:2 színmintavételezéssel képes 10 bites videórögzítésre, akár 30 kép/mp képfrissítés mellett, Apple ProRes 422 HQ, ProRes 422, ProRes 422 LT és ProRes 422 Proxy kodekkel. A felvétel hossza 8k felbontásban akár 30 perc is lehet. 4k felbontásban is kiváló minőségű, 8k-ból leméretezett videók készíthetők, a sávszélesség pedig akár 720 Mbit/s is lehet.
A gép USB-C csatlakozóján keresztül az X-H2 webkameraként, online videó streamelésére is használható. Full HD-ben 60 fps a maximum, 4k-ban viszont 30 kép/mp a képfrissítés csúcsa élő közvetítésnél.
A nagy sávszélesség igény kiszolgálására CFexpress Type B kártyafoglalatot kapott az XH2, emellett a fotósok számára a kedvezőbb áron elérhető SD kártyák is használhatók (a gép dupla kártyafoglalatos, 1x CFexpress Type B és 1x SD kiosztásban).

A fotózáskor 0,8×-es nagyítású, 5,76 millió képpontos, 120 Hz képfrissítésű elektronikus keresőben komponálhatjuk meg képeinket, de használható a hátsó kihajtható és elforgatható 3″-os, 7,6 cm képátlójú érintésérzékeny LCD is, amely 1,62 millió képpontot tartalmaz.
A fókuszrendszer a Fujifilm APS-C szenzoros MILC-einél megszokott 425 mezős, fázis-különbség érzékeléses, arcfelismeréssel és témafelismeréssel támogatva.

A Fujifilm XH2-höz az XH2S-sel egyidőben megjelent kiegészítő portré markolat, vezetékes LAN adapter (amely a beépített 60 Mbps-os AC Wi-Fi-t egészíti ki), külső ventilátoros hűtő és csatlakozóvédők is elérhetők.

Az energiaellátáshoz a jól ismert NP-W235 lítium-ion akkumulátort használják, ez a CIPA szabvány szerinti mérés alapján 680 felvételre elegendő energiát tárol. Töltése USB-C-n keresztül történik, amely a fényképezőgép működése során is használható tápellátáshoz.

A Fujifilm X-H2 szeptember végétől lesz kapható, ára 2250 euró lesz. A Fujinon XF 16-80 mm F4 R OIS WR objektívet is tartalmazó kitért 2750 eurót kérnek majd.