1200 euró lesz a Fujifilm új Fujinon XF 56 mm f/1,2 R WR portréobjektíve

0

A Fujifilm megújította népszerű portréobjektívét és kiadta annak átdolgozott, csepp- és porálló kialakítású változatát, az XF 56mm f/1,2 R WR-t.

Az új modell 13 lencsetagból áll (szemben az előd 11 lencséjével), ezeket nyolc csoportba rendezték. Két aszférikus és egy extra-alacsony szórású (ED) lencsét alkalmaztak a kiváló képsarki képminőség elérése, az asztigmatizmus és a színhibák minimalizálása érdekében, három nagy törésmutatójú lencse pedig a méretet és tömeget igyekszik kordában tartani. A két aszférikus lencsét 1/100.000 mm-es precizitással gyártják, amely a korábbi objektívek fókuszon kívüli fényfoltjainak (bokeh) zavaró hagymakarika effektusát is képes csökkenteni, azon túl, hogy a 40 Mpixeles XH2 szenzorát is képes kellően nagy részletességgel kiszolgálni.

A Fujinon XF 56mm f/1,2 R WR közelpontja a korábbi változat 70 cm-e helyett immár 50 cm, amely az elődnél jobb, 1:7,1 maximális leképezési arányt is megenged. Az autofókusz gyors DC motorral működik, ami állítólag gyors és precíz élességállítást biztosít. A fejlett csapágymechanizmusnak köszönhetően a fókuszcsoport mozgása gyakorlatilag súrlódásmentes legyen, és a motor működési zaja minimálisra csökkenjen.

Az új optikai kialakítás miatt az objektív hossza 7,9 cm-re nőtt, míg a korábbi 62 mm-es szűrőmenet helyett itt már 67 mm-es szűrőket kell használnunk. Az objektív tömege is nagyobb lett, 405 grammról 445 grammra hízott. A Fujifilmnél megszokott módon a tubus teljes egészében fémből készül, a széles fókuszgyűrű mellett automatikus beállítást (A állást) is lehetővé tevő rekeszgyűrűt is kínál. A korábbi modellekkel ellentétben ez automata állásban és a kézi beállítási tartományban egy reteszelő mechanizmus képes megakadályozni a véletlen elfordulást és a funkcióváltást. Az objektívet mintegy kilenc helyen látták el tömítéssel, amely így hatékony védelmet nyújt a fröccsenő víz és a por ellen, valamint a -10 °C-ig terjedő fagyot is gond nélkül elviseli. A fluorbevonatnak köszönhetően az elülső lencse különösen könnyen tisztítható.

Részletes műszaki adatok az objektív adatlapján érhetők el.