Nikon szupertele MILC-ekhez beépített telekonverterrel: Nikkor Z 600mm f/4 TC VR S

0

A Nikon új szupertele objektívet jelentett be tükör nélküli, full-frame szenzoros gépeket tartalmazó Nikon Z rendszeréhez.

A Nikkor Z 600mm f/4 TC VR S beépített 1,4×-ező telekonverterének köszönhetően nem csak 600mm f/4-ként, de a telekonvertert bekapcsolva 840mm f/5,6 objektívként is használható. A termék egyébként kompatibilis a már piacon lévő 2×-ező telekonverterrel is, így akár 1680mm f/11 objektív is varázsolható belőle.

Az objektív 19 lencsetagból áll, plusz hét tag alkotja a telekonvertert. Az optikai hibák csökkentését három extra-alacsony szórású (ED) és egy szuperextra-alacsony szórású (Super ED), valamint két fluorit és két SR üveglencse biztosítja. A tükröződések ellen a már jól ismert nanokristály és az újnak számító Meso Amorphous bevonatokat alkalmazták, míg a frontlencse könnyű tisztántartásához fluor bevonatot használtak.
Az objektívet több ponton is ellátták fröccsenő víz és por ellen védelmet nyújtó szigeteléssel.

A fókuszmeghajtást az új SSVCM (Silky Swift Voice Coil Motor) adja, amely nagy nyomatékot és csendes működést biztosít, így precíz, gyors és hangtalan élességállítást kapunk. A beépített optikai stabilizátor 5 Fé előnyt kínál, szenzorstabilizátorral együtt pedig akár 5,5 Fé előnyünk is lehet a reciprok-szabályhoz képest.

Az új Nikkor Z 600 mm f/4 TC VR S mintegy fél kilogrammal könnyebb, mint a tükörreflexesekhez készült AF-S változat.
A Nikkor Z 600 mm f/4 TC VR S objektív november végétől lesz elérhető, ára 17.250 euró lesz, itthon a Nikon webshopja közel 7,1 millió Ft-os árat mutat.

Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon olvashatók.

Sajtóközlemény:

A NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S PROFESSZIONÁLIS SZUPERTELEFOTÓ OBJEKTÍV

2022. november 2.: Ma a Nikon a NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S objektívvel bővíti a professzionális szupertelefotó objektívjeinek kínálatát. A beépített telekonverterrel és az új szintre emelt AF-teljesítménnyel e szupertelefotó fix objektív igazán előnyös választás a sport- és természetfotósok számára. A nagy teljesítményű optika folyamatosan elképesztő képminőséget biztosít, akár 600 mm-nél – vagy akár 840 mm-nél készít felvételeket a beépített 1,4x telekonvertert aktiválva.

A gyors motorsporttól a kiszámíthatatlan vadvilágig a nehéz körülmények között dolgozó fotósok minden fotózáson learathatják ennek a szupertelefotó objektívnek a jutalmait. A Silky Swift élességállítási rendszer fenomenálisan gyors és hihetetlenül halk automatikus élességállítást biztosít, hatékony témaérzékeléssel és -követéssel. Továbbá a Nikon osztályelső Meso Amorphous tükröződésgátló bevonata hatékonyan csökkenti a szellemképet és a tükröződést akkor is, ha a képen több közvetlen fényforrás is van. Az objektívbe épített hatékony rázkódáscsökkentéssel akár 5,5 lépéses kompenzáció érhető el a stabil felvételek készítése érdekében bármilyen helyzetben, míg a testre szabható vezérlőkkel kivételesen sokoldalúan kezelhető. Azok a fotósok, akiknek nagyobb hatótávolságra van szükségük, azonnal bekapcsolhatják a beépített telekonvertert anélkül, hogy változtatniuk kellene a felvételi testtartáson – vagy el kellene venniük a tekintetüket a fő eseményről.

A tökéletesen kiegyensúlyozott NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S súlypontja az állvány lábának közepén helyezkedik el, így stabilabban működik, és kevésbé terheli meg a testtartást, akár felerősített, akár kézi felvételeket készít. A teljesen időjárásálló szigetelésnek köszönhetően nehéz körülmények között is megállja a helyét, továbbá e szupertelefotó objektív lenyűgözően könnyű felépítéssel is büszkélkedhet. Méretei még ahhoz is elég kompaktak, hogy beleférjen egy olyan szett-táskába, amely megfelel a legtöbb, kézi poggyászokra vonatkozó előírásnak.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „Testvérobjektívjéhez (400mm f/2.8 TC VR S) hasonlóan a NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S professzionális szupertelefotó objektívis a Nikon legfejlettebb optikáját és élességállítási technológiáját tartalmazza, így teljesítménye felülmúlhatatlan. A legkeményebb helyszínektől a legváratlanabb témákig, bármi is történjen, kiváló képeket készíthet.”

Főbb jellemzők: NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S
Beépített 1,4x telekonverter: az objektív jobb oldalán lévő kapcsolóval egy mozdulattal bekapcsolható a telekonverter, és átalakítja ezt a 600 mm-es, f/4-es fix objektívet 840 mm-es f/5,6-os objektívvé.
Megingathatatlan AF: az automatikus élességállítás a Nikon Silky Swift lengőtekercses motorjával és egy optikai ABS-jeladóval működik, amely abszolút pontossággal érzékeli és közli az objektív helyzetét.
Lenyűgöző részletek: az élesség a kép teljes területén kiemelkedő, még nagy látószögű fényképezéskor is, az elmosottság pedig gyönyörűen sima és lekerekített.
Objektívbe épített hatékony rázkódáscsökkentés: a Szinkronizált VR-t támogató Nikon tükör nélküli fényképezőgép pedig 5,0 és 5,5 lépésköznyi előnyt jelent.1
Meso Amorphous bevonat: a szellemképek és a tükröződések ellen küzd azáltal, hogy megszünteti az átlós és függőleges irányból érkező véletlen fényt.
Strapabíró: minden mozgó részt és az objektív rögzítését szigetelés tartja távol a portól és nedvességtől. A Nikon fluor bevonata védi az objektív elülső elemét.²
Kiegyensúlyozott: az objektív súlypontja az állvány lábának közepe felé irányul, így stabilabban működik, és kevésbé terheli meg a testtartást.
Testre szabható: funkciókat rendelhet az Fn gyűrűhöz, valamint az Fn gombokhoz, az élességállító gyűrűhöz és a néma vezérlőgyűrűhöz. A memóriabeállítás gombbal mentheti a fókusztávolságokat.
Kabinbarát: elég kompakt és könnyű ahhoz, hogy beleférjen egy szett-táskába, amely megfelel a legtöbb repülőjáratnak.
Kompatibilitás: támogatja a Z TELEKONVERTER TC-1.4x és a Z TELEKONVERTER TC-2.0x verziók használatát.

Megjegyzések:
¹ A CIPA-szabványok alapján az objektívbe épített optikai VR 5,0 lépéses (szinkronizált VR esetén 5,5 lépéses) ellensúlyozást képes elérni NORMÁL módban. Ez az érték akkor érhető el, ha 35 mm-es filmnek megfelelő méretű képérzékelővel ellátott tükör nélküli fényképezőgéphez van csatlakoztatva.
² Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.

A NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S használata előtt a fényképezőgép firmware-jét frissíteni kell a legújabb elérhető verzióra.