Piacra kerül a videósoknak fejlesztett Nikon MC-N10 markolat

0

A Nikon az év első felében jelentette be, hogy videósok számára kiegészítő markolatot fejleszt vezetékes kapcsolattal, amelynek köszönhetően könnyen lesz vezérelhető a fényképezőgép akkor is, ha vállra helyezhető, vagy duplakezes formájú riget használunk. A termék elsősorban a full-frame szenzoros Nikon tükör nélküli gépekkel, ezeken belül is a Z 6II, Z 7II és Z 9 vázakkal kompatibilis.

A markolat USB Type-C csatlakozón keresztül kapcsolódik a fényképezőgéphez és a markolat környéki szokásos gombokat kínálja fent és hátul, úgy mint ki/bekapcsolás, exponálás/fókusz, expozíció korrekció, érzékenység, videofelvétel indítás, illetve hátul az AF-On, menü, nagyítás/kicsinyítés, Disp, “i” és lejátszás gombokat, ezen felül a fókuszkart (joystick) és a két vezérlőtárcsát is.

A markolat felfogatásához ARRI típusú szorító rögzítést használhatunk.

A terméket a Nikon hamarosan piacra dobja, így már árát is tudjuk: itthon 210 ezer Ft-ot kérnek majd érte.

Sajtóközlemény:

A NIKON KIADJA AZ MC-N10 MARKOLATOT A VIDEÓSOK SZÁMÁRA

2022. november 2.: A Nikon ma örömmel jelenti be az MC-N10 markolatot – a videósok és filmkészítők új tartozékát. A könnyű és megbízható markolat bármilyen beállítás esetén tökéletes, így a felhasználók zökkenőmentesen kezelhetik a videós felszerelés középpontjában lévő Nikon tükör nélküli fényképezőgépet.¹

Akár egyedül, akár kisebb stáb tagjaként készítenek felvételt, a fotósok az MC-N10 markolatban elhelyezett ismerős gombokkal tarthatják ellenőrzésük alatt az összes legfontosabb videóbeállítást. A rendelkezésre álló funkciók közé tartoznak azok is, amelyeket általában a fényképezőgép hátsó gombjaival vezérelnek, illetve azok a beállítások, amelyeket a fényképezőgép tárcsáihoz vagy Fn gombjaihoz rendeltek. A felszerelt ARRI szabványos rozetta lehetővé teszi a pozíciók közötti gyors váltást, míg a markolat kattintásmentes tárcsái biztosítják a csendet forgatás közben.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „Az új markolat valóban új lehetőségeket nyit meg a minimális szettel és kisebb stábbal dolgozó videósok számára. Könnyű felépítésének és az általa nyújtott kényelmes érzetnek köszönhetően biztosítja azt a szintű kezelhetőséget, amely a követéshez és a pánozáshoz szükséges.”

Főbb jellemzők – MC-N10 markolat
Markolat a videósok számára: lehetővé teszi a legfontosabb videófunkciók vezérlését közvetlenül a markolatból.
Könnyű: kb. 310 g tömegű a két behelyezett AA méretű elemmel/akkumulátorral együtt.
Sokoldalú: az ARRI szabványos rozetta megkönnyíti a pozíció gyors váltását. A kattintásmentes tárcsák halk vezérlést biztosítanak.
12 óra üzemidő: hosszabb ideig készíthet felvételt a két AA elemmel/akkumulátorral.
Stabil kapcsolat: a markolat USB-C-n keresztül csatlakoztatható a Nikon fényképezőgéphez, így megbízható vezérlést biztosít, bárhol is készítsen felvételeket.

Megjegyzések:
¹ Az MC-N10 markolat a megjelenésekor kompatibilis a Z 9, a Z 7II és a Z 6II fényképezőgéppel. A Z 9 fényképezőgép e markolattal való használatához firmware frissítés szükséges.