TTArtisan 50mm f/1,4 Tilt: Canon R, Fujifilm X, Nikon Z-re

0

A nagyformátumú gépek világában a tilt/swing, illetve shift alkalmazása (nem objektívvel, hanem a kihuzat két végén, első és hátsó villán) szinte kötelező jellegű, hiszen olyan kismértékű a mélységélesség, hogy ha nem szemből portrézunk, akkor óhatatlanul kiesnek fontos részletek az élességi síkból. Mindez kisfilmes képkocka méreten már jóval kisebb mértékű, így ezen a formátumon inkább effektként, vagy maximum közeli képeknél, tárgyfotóknál, makrófelvételeknél alkalmazzuk a tilt/swing (döntés) objektíveket az élességi sík elferdítésére, illetve a shift (eltolás) funkciót a perspektíva korrekcióra (tipikusan nagylátószögnél).

A TTArtisan most piacra dobta korábban csak Leica L és Sony E bajonettre elérhető, full-frame szenzort is kirajzoló tilt objektívét további három bajonettre: Canon RF-re, Nikon Z-re, valamint az APS-C szenzoros Fujifilm X-re (figyelem, az objektív nem alkalmas eltolásra, csak döntésre, azaz nem tilt/shift, csak tilt objektív!).

A kézi élességállítású objektív 7 lencsetagot tartalmaz, felépítése leginkább a hagyományos planár objektívéhez hasonlít (nincsenek ragasztott, hézagmentesen illesztett lencsetagok). A lencsetagok közülük kettő nagy törési mutatójú. Mivel a tubus 90 fokban elforgatható, így a tilt mellett a swing funkció is elérhető.

A TTArtisan 50mm f/1,4 Tilt hamarosan kapható lesz, ára 200 amerikai dollár lesz.

TTArtisan 50mm f/1,4 Tilt
Gyújtótávolság 50 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 45° (Fujifilm X: 32°)
Tilt maximális szöge
Felépítés 7 lencsetag 6 csoportban
Fókusz rendszer manuális
Legszűkebb blende F16
Rekesz 12 lamellából
Közelpont 50 cm
Szűrőmenet 62 mm
Méretek
(átmérő × hossz)
70 mm × 68 mm
Tömeg 452 gramm