Tovább erősödtek a MILC kiszállítások

0

Olybá’ tűnik, hogy tényleg beindult a régebbi tükörreflexes gépek lecserélése tükör nélkülire, hiszen a tavaly március óta tartó emelkedő tendencia még novemberben is kitartott a CIPA adatai alapján. Míg márciusban még csak 400 ezer darab tükör nélküli gépet szállítottak ki a CIPA tag gyártóktól, júniusra ez fél millió darab fölé kúszott, novemberre pedig a 600 ezret is meghaladta, így már biztosak lehetünk abban, hogy az éves összes kiszállított darabszám tekintetében 2022. megelőzi majd mind 2020-at, mind 2021-et.
Az összdarabszám mellett érdekes kérdés lehet, hogy vajon hogyan oszlanak meg ezen belül a tükörreflexes és tükör nélküli gépek. Nos, a novemberi kiszállítások tekintetében a MILC-ek a teljes példányszám mintegy 73%-át adták, a DSLR-ek pedig alig a negyedét.

A kompakt gépek fellendülése viszont alábbhagyott, átlagot tekintve augusztus óta stagnálás látható havi 210 ezer darabbal.
Szintén nincs emelkedés az objektívek terén, a szeptemberi 937 ezer darabos csúcshoz képest október és november is pár tízezer darabbal kevesebbet tudott felmutatni. Összességében azonban jó évet zárhatnak az objektívgyártók is, igaz, a 2021-eshez képest nem lesz jelentősebb előrelépés.

Már csak egy hónap adata hiányzik és meg is kapjuk a teljes éves, 2022-es adatokat, azonban itt már nagy csodákra nem kell számítani, az eddigi tapasztalatok mind azt mutatják, hogy a szállítások tekintetében december mindig gyengébb, mint a november hónap.

A kimutatásban szereplő CIPA tagok túlnyomórészt a japán gyártók, őket egészíti ki a Carl Zeiss. A teljes taglista ITT érhető el.