Innen szép nyerni: megérkeztek az év eleji CIPA adatok

0

A japán CIPA hónapról hónapra közzéteszi a tagjai által kiszállított fotós eszközök számának alakulását, amelyeknél külön vizsgálják a kompakt fényképezőgépeket, a cserélhető objektíves fényképezőgépeket, illetve a hozzájuk elérhető objektíveket. Sőt, valójában a tükörreflexes és tükör nélküli gépeknek is van saját kategóriájuk, csupán a grafikonokban ezeket összegezve szerepeltetik (a táblázatokban elérhetők a külön adatok is).

A 2023-as év nem indult kifejezetten jól egyik szegmensben sem, ami persze betudható a szokásos év végi hajrát követő belassulásnak. Ettől függetlenül azt nem lehet nem észrevenni, hogy mind a kompakt gépek, mind a cserélhető objektíves gépek, mind pedig az objektívek tekintetében a valaha mért legkisebb kiszállított mennyiséget regisztrálták. A kompakt gépek pl. alig haladták meg a 100 ezer darabot, bár tény, hogy a tavaly április sem volt sokkal jobb (112e vs. 117e), ugyanakkor a cserélhető objektíves gépek esetében mintegy 26%-kal kevesebb gép került a forgalmazókhoz, mint az eddigi legrosszabbnak számító 2022. februárban. Az objektívek piacán sincs jobb helyzet, ott 22%-os a csökkenés.
Ezek arra utalnak, hogy jóval kevesebb gép, illetve objektív fogyott a decemberi időszakban, mint arra a forgalmazók számítottak.
Vélhetően a februári adatok sem lesznek sokkal jobbak, tekintve, hogy az elmúlt években a januárinál kevesebb kiszállítást eszközöltek a rá következő hónapban, így egy hónap múlva újabb negatív rekordról számolhatunk majd be.

No de innen szép nyerni!

A kimutatásban szereplő CIPA tagok túlnyomórészt a japán gyártók, őket egészíti ki a Carl Zeiss. A teljes taglista ITT érhető el.