Új telezoom és extender L bajonettre: Leica Vario-Elmar-SL 100-400mm f/5-6,3

0

Egyre bővebb az L rendszer, amelybe nem csak fényképezőgép vázakat készítenek különböző gyártók (Leica, Panasonic és Sigma), hanem az objektív paletta is szépen dagad.
A legújabb objektívet a Leica jelentette ma be, amely egy amatőröknek szánt telezoom objektív.

A Leica Vario-Elmar-SL 100-400mm f/5-6,3 objektív a Leicától nem várt módon viszonylag visszafogott fényerővel érkezik. Mondhatnánk, hogy cserébe könnyű lehet, de a helyzet az, hogy ez nem volna igaz, hiszen ha a Nikon tud készíteni full-frame MILC-re ugyanilyen gyújtótávolság tartományban jobb fényerővel 1,35 kg tömeggel objektívet, akkor a gyengébb fényerejű Leicánál nem mondhatjuk az 1,53 kg-ra, hogy könnyű (egyébként nem is rövid a 20 cm-es hosszával).
Arról persze már álmodni sem lehet, hogy mondjuk olcsó legyen, bár egy Leica brandhez képest végül is a 2200 euró (2200 amerikai dollár) nem számít soknak.

A 22 lencsetagból álló objektív időjárásállóságot (csepp- és porállóságot) adó szigetelésekkel rendelkezik, s állványgyűrűvel együtt kerül piacra. Speciális lencsetagokról a gyártó nem tesz említést honlapján, ugyanakkor az optikai felépítése megegyezik a Sigma 100-400mm f/5-6,3 DG DN OS C objektívvel, amelyben viszont vannak alacsony szórású tagok.
S hogy mennyit ér a Leica logo és design? A Sigma hasonló képességű objektíve 850 dollárért van piacon…

A német gyártó az új telezoom mellett egy 1,4×-ező telekonvertert is bejelentett, ez a most megjelenő új objektívvel is használható lesz, amely így 560mm-ig nyújtózkodik f/8,8 fényerő mellett.
Ennek ára 900 euró lesz.