Világelső fényerővel: Sigma 14mm f/1,4 DG DN | Art

0

A Sigma ismét bővítette tükör nélküli fényképezőgépekhez készült objektívjeinek körét, s bejelentette a Sigma 14mm f/1,4 DG DN | Art termékét.


A Sigma 14mm f/1,4 DG DN | Art ultranagy látószögű objektív kiváló fényerőt kínál, amely nem csak a tájképek és városi fények szerelmeseinek, de az asztrotájképek készítőinek is ideális társá teszi. Az f/1,4 fényerő ezen a gyújtótávolságon egyedülálló, ez közel 1 Fé-kel jobbnak számít, mint az eddigi csúcstartó f/1,8.

A 19 lencsetag közül három „F” típusú alacsony szórású (FLD), egy speciálisan alacsony szórású (SLD) és négy aszférikus, így a színhibák csökkentésén túl a képsarki leképezést is jelentősen korrigálták a tervezők, különös tekintettel a kómára, amely az asztrofotók egyik legzavaróbb képhibája (és nem is igen korrigálható könnyen, mint ahogy egy színhiba). A 30 cm-es közelpontnak köszönhetően izgalmas közelképek is készíthetők, a nagy fényerő pedig a közelképek esetében kis mélységélességet is lehetővé tesz.

A 124 fokos látószögű objektív méretes frontlencséje elé nem tekerhetünk ugyan szűrőt, de hátsó szűrőtartót kialakítottak. Az éppen nem használt szűrőket a lencsevédő kupak belső felében tárolhatjuk.

A könnyebb használat érdekében az objektívre állványadaptert is helyeztek, így az 1,1 kg-os objektív és gáp kombinációjának közel a tömegközéppontja alá kerülhet az alátámasztás.
A belső élességállítású, lineáris léptetőmotoros objektív tubusának oldalára a hagyományos AF/MF kapcsoló mellett egy kézi élességállítást rögzítő MFL kapcsoló is került, amely a véletlen fókuszelállítás ellen nyújt védelmet.
A nyári éjszakai fotózás során esetlegesen előforduló páralecsapódás ellen objektív fűtőpárnát használhatunk, az objektív elejét pedig úgy alakították ki, hogy ez ne csúszhasson előre, így nem lóg majd bele a képbe vignettálást okozva.

Az időjárásálló szigetelésekkel is ellátott, csepp- és porálló Sigma 14mm f/1,4 DG DN | Art június végétől lesz kapható Leica L és Sony E bajonettel, ára itthon bruttó 619.990 Ft lesz.