Sigma 10-18mm f/2,8 DC DN | Contemporary

0

A Sigma új objektívvel bővíti a tükör nélküli gépekhez készült kortárs termékcsaládját és bejelentette a Sigma 10-18mm f/2,8 DC DN | Contemporary ultranagylátószögű objektívét APS-C szenzoros fényképezőgépekhez.

A közel 110 fokos látószöget kínáló új 10-18 mm-es (kisfilmes rendszerben a látószög alapján 15-27mm-nek megfelelő) objektív a sorozatban megszokott módon a szűrőknél 67mm-es menetátmérőjű, fényereje a teljes zoomtartományban f/2,8.
Közelpontja a 10mm-es kezdőállásnál 11,6 cm, míg 18mm-nél 19,1 cm. A maximális leképezési arány 1:4, amelyet az előbb látható adatból sejthető módon 10 mm-es állásban kapjuk.

A 13 lencsetagból álló optikai rendszerben három „F”-típusú alacsony szórású (FLD), egy speciálisan alacsony szórású aszférikus (SLD) és három aszférikus tag szolgálja a hibák csökkentését.

Az objektívhez szirom formájú napellenzőt mellékel a gyártó, a tubusra programozható funkciójú L-Fn gomb is került, a fókuszgyűrű működési módját pedig lineáris és nem-lineáris mód közül választhatjuk ki.
Az objektív fejlesztésekor kifejezetten figyeltek a fókuszlégzés minimalizálására, amelyet gyakorlatilag nullára csökkentettek (legalábbis a 10 mm-es gyújtótávolságnál biztosan, mert az online bemutató során ezt demózták is), így videófelvételek készítéséhez is ideális lehet.

A mindössze 260 grammot nyomó ultranagy látószögű objektív háromféle bajonettel készül, Fujifilm X, Leica L és Sony E bajonettel lesz megvásárolható ez év október végétől, ára 700 euró lesz.

Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.