Sony G Master™ FE 300mm f/2,8 GM OSS

0

A Sony új, nagy fényerejű teleobjektívet is bejelentett, amely az eddigi legkönnyebb a 300mm-es gyújtótávolságú, f/2,8 fényerejű modellek között.

A G Master™ sorozatú, kiváló optikai képességekkel rendelkező FE 300mm f/2,8 GM OSS objektív támogatja a szintén ma megjelent Sony Alpha 9 III gép 120 kép/mp-es sorozatfelvételét és gyors AF témakövetését.
A 21 lencsetagja közül egy extra-alacsony szórású (ED) és három szuper-extra-alacsony szórású (Super ED), így a kromatikus aberráció megjelenésének nem adtak esélyt. A szép bokeh-ért szűkebb rekesz esetére 11 lekerekített rekeszlamellát alkalmaztak.

A fókuszmeghajtást két lineáris (XD) motor biztosítja, amelyeknek köszönhetően az élességállítás nem csak gyors, de csendes is.
A legkisebb tárgytávolság 2 méter, ez esetben 1:6,25 leképezési arány érhető el. A tubusra került fókuszhatároló kapcsoló is, amelynek bekapcsolásával 6 méter és végtelen közé is állítható az AF módja.

Az állványgyűrű nélkül mindössze 1,5 kg-ot nyomó Sony G Master™ FE 300mm f/2,8 GM OSS jövő év januárjának végétől lesz kapható, ára 6700 euró lesz.
A részletes műszaki adatok a hírünk alatti adatlapon érhetők el.

Sajtóközlemény:

A Sony bemutatja a világ legkönnyebb nagy rekesznyílású teleobjektívjét, a G Master FE 300mm F2.8 GM OSS-t

Dinamikus pillanatok, például sportjelenetek megörökítése nagy mozgékonysággal és kiváló képminőséggel

A Sony örömmel jelenti be a világ legkönnyebb 300 mm-es teleobjektívjét, a G Master™ FE 300mm F2.8 GM OSS-t. Ez a 35 mm-es, teljes képkockás α™ (Alpha™) E-bajonettes objektív F2.8 maximális rekeszértékkel rendelkezik.

Ez az objektív kiváló, a G Masterre jellemző részletgazdagsággal bír, valamint nagy sebességű, nagy pontosságú AF (autofókusz) teljesítménnyel rendelkezik. Emellett a körülbelül 1470 g-os (állványrögzítés nélkül) könnyű kialakítás és a kiváló súlyegyensúly lehetővé teszi, hogy kézből történő felvételkészítéssel éles, dinamikus és meghatározó pillanatokat lehessen megörökíteni, például a gyorsan mozgó sportok vagy fürge állatok pillanatait. Az egyidejűleg bejelentett α9 III kamerával párosítva nagy sebességű sorozatfelvételek készíthetők AF/AE követéssel, akár 120 képkocka/másodperc sebességgel . Még az összetett és változatos mozgású témák is nagy pontossággal követhetők. Ideális párosítás a könnyű fényképezőgépvázakhoz, mivel csökkenti a fotós terhelését, minimalizálva a fáradtságot a hosszú ideig tartó, kézből történő felvételkészítés során. Kompatibilis az opcionális telekonverterrel is , amely lehetővé teszi a 600 mm-es teleobjektív tartományban történő fényképezést (APS-C kamerával használva 900 mm-nek felel meg).

„Amióta idén januárban bejelentettük ennek az objektívnek a fejlesztését, számos pozitív visszajelzést kaptunk a világ fotósaitól, akik már nagyon várják a kereskedelmi forgalomba hozatalát” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe IP&S marketing vezetője. „Azzal, hogy ez a 300 mm-es objektív kiegészíti a már kapható 400 mm/600 mm-es szuper-teleobjektíveket, a professzionális és haladó amatőr fotósok igényeinek és fotózási környezetének széles skáláját támogatja.”

Legfőbb tulajdonságok
G Master teleobjektív, amely nagy felbontással és gyönyörű bokeh-vel örökíti meg a döntő pillanatokat
A Sony csúcstechnológiáját magában foglaló G Master nagy felbontású teljesítménye és gyönyörű bokeh-je tisztán kiemeli az alanyokat, a precíz AF pedig megragadja a döntő pillanatokat, például sport, híradós riportok, események és vadon élő állatok fotózásakor. A három Super ED (Extra-low Dispersion) üvegelemet és egy ED üvegelemet tartalmazó innovatív optikai kialakítás hatékonyan elhelyezett, hogy elnyomja a kromatikus aberrációt, valamint nagy felbontást és kontrasztot érjen el a teljes képkivágásban. A kiemelkedő felbontás és kontraszt egészen a képszélekig megmarad, ami rugalmasabb képkivágást és szerkesztést is lehetővé tesz.

A gyönyörű, krémes bokeh, amely a G Master kialakítás jellemzője, ideálisan kiegészíti az objektív 300 mm-es gyújtótávolságát és F2,8 maximális rekeszértékét, lehetővé téve a szűk mélységélesség használatát, hogy a témák kiemelkedjenek a háttérből. A bokeh minőségének optimalizálása érdekében a Sony minden objektívet egyedileg kalibrált a gyártás során. A 11 lapátos körkörös rekeszmechanizmus hozzájárul a sima gömb bokeh-hez.

Nagy teljesítményű AF, amely megragadja a dinamikus pillanatokat, és nagy sebességű sorozatfelvétel AE/AF követéssel akár 120 képkocka/másodpercig
A két legújabb XD (extrém dinamikus) lineáris motor és a vezérlő algoritmusok kombinációja nagy sebességű, nagy pontosságú és alacsony rezgésszámú AF teljesítményt biztosít. Az egyidejűleg bejelentett α9 III fényképezőgéppel kombinálva nagy sebességű sorozatfelvételt tesz lehetővé, akár 120 képkocka/másodperc AF/AE követéssel. Ez lehetővé teszi a dinamikus témák megörökítését anélkül, hogy az alkotó egy pillanatnyi lehetőséget is elszalasztana, még akkor is, ha olyan jeleneteket fényképez, ahol az alany gyorsan mozog, például sport vagy állatok, vagy olyan jeleneteket, ahol az alany kiszámíthatatlanul mozog, például rendezvényeken. Emellett a magas AF-teljesítmény akkor is bizonyított, ha a külön megvásárolható telekonverter van csatlakoztatva.

Kivételes mobilitás és kényelmes kezelhetőség, amely támogatja a terepen dolgozó szakembereket
A kiterjedt súlycsökkentő fejlesztéseknek köszönhetően az FE 300mm F2.8 GM OSS a legkönnyebb a kategóriájában, körülbelül 1470 g (állványrögzítés nélkül), és a súlyegyensúlyt figyelembe véve tervezték. A belső objektívhordó tartós magnéziumötvözetet használ a nagy robusztusság és a könnyű súly elérése érdekében. A súly nem az objektívcső elején összpontosul, így az rendkívül stabil, és lehetővé teszi a mozgékony és pontos pásztázást kézből történő felvételkészítés közben. Emellett a MODE3 fokozott keresőstabilitást biztosít és optimalizálja a képstabilizáló algoritmust, lehetővé teszi a dinamikus jelenetek pontos rögzítését.

Ezen kívül, ha az α9 III készülékkel használják, a funkciógyűrűhöz hozzárendelhető az „előre beállított fókuszt”, amely lehetővé teszi a fókusz azonnali beállítását bármely pozícióba. A fényképezőgép továbbá kényelmes kezelhetőséggel rendelkezik, amely támogatja a professzionális fényképezést, beleértve a négy helyen elhelyezett fókusztartó gombokat, amelyekkel a fényképezőgép testéről hozzárendelhetők a kedvenc funkciók.

Árazás és elérhetőség
Az új FE 300mm F2.8 GM OSS 2024 januárjától lesz elérhető körülbelül 6700 euróért (az árak országonként változhatnak). Európában a Sony számos hivatalos márkakereskedőjénél lesz kapható.