Frissített csúcsgép: megjelent az OM System OM-1 Mark II

0

Az OM Digital Solutions idei első újdonsága a továbbfejlesztett tükör nélküli profi fényképezőgépe, az OM System OM-1 Mark II, amely a két éve megjelent OM-1-hez képest új funkciókat, megnövelt belső memóriát és hatékonyabb stabilizációt hoz.

A főbb képességek megmaradtak, így a stabilizált NégyHarmados szenzor ezúttal is 20,4 Mpixel felbontású, a komponálást 5,76 millió képpontos elektronikus kereső segíti, a kész fotókat pedig a hátsó kihajtható és elforgatható 3″ képátlójú LCD-n is megtekinthetjük.

Az újdonságok között a jelentősen nagyobb belső memóriát említhetjük, amely hosszabb sorozatfelvételt tesz lehetővé maximális 120 kép/mp sebességgel (92 RAW kép helyett immár 219 RAW képig), emellett a szenzorstabilizálás is hatékonyabbá vált, hiszen mintegy 8,5 Fé előnyt kínál (az OM-1 Sync IS-sel 8 Fé-et, csak szenzorstabilizálással 7 Fé-et tud).
Kissé átdolgozták a markolatot, amely biztosabb fogást ad, illetve új bevonatot kaptak a vezérlőtárcsák is.

Az új funkciók között az eddigi Live ND szűrő mellett használható Live GND szűrő a legizgalmasabb fotós szemszögből, amely az átmenetes szürke szűrők élőképen (is) elérhető szimulációját teszi lehetővé GND2, GND4 és GND8 mértékben. Szintén hasznos képesség lehet a webkamera mód, ami USB kábelen PC-vel összekötött fényképezőgépnél érhető el.

Az OM System OM-1 Mark II februártól lesz kapható, javasolt ára bruttó 959.990 Ft lesz.

Az OM System OM-1 Mark II főbb jellemzői:

  • 20,4 Mpixel effektív felbontású, rétegelt, hátsó megvilágítású, NégyHarmad típusú Live MOS szenzor
  • ISO200-ISO102400 érzékenység 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO100-ra és ISO 80-ra
  • 30 kHz-es Super-Sonic Wave Filter (automatikus szenzortisztítás)
  • por- és cseppálló szigetelésű (IP53) magnézium ötvözet váz
  • 400.000 expozícióval tesztelt zárszerkezet
  • új AF rendszer, 1053 keresztszenzoros (!) AF mező, többféle témakövetés, -5,5 Fé érzékenység f/2,8 objektívvel
  • TruePic X processzor
  • elektronikus zár akár 1/32000 mp zársebességgel
  • nagy felbontású állókép mód állványról (JPEG: max. 50 Mpixel, RAW: 80 Mpixel)
  • nagy felbontású állókép kézből (max. 50 Mpixel, RAW: 50 Mpixel)
  • akár 120 kép/mp sorozat sebesség teljes felbontásban, RAW formátumban is (213 RAW képes puffer), folyamatos/követő fókusszal max. 50 kép/mp
  • 5,76 millió képpontos elektronikus kereső (100% lefedettség, akár 0,83×-es ekv. nagyítás)
  • 3″-os, 1,62 millió képpontos, kihajtható, elfordítható, érintésérzékeny LCD
  • fókuszpont választás LCD érintéssel EVF használatakor is
  • Live Bulb/Live Time (folyamatos élőkép hosszú expozíciónál)
  • Live ND és Live GND (ND2, ND4, ND8, ND16, ND32 és ND64 természetes szürke valamint GND2, GND4 és GND8 átmenetes szürke szűrők emulálása szűrő használata nélkül)
  • öt tengelyes szenzor stabilizátor, akár 8,5 Fé hatékonyság
  • villódzásmentesített fotózás (villódzó fényeknél csúcson történő exponálás)
  • vakupapucs, vaku szinkron kimenet (beépített vaku nincs)
  • Cinema 4k és 4k Ultra HD felvétel akár 202 Mbps bitrátával, 24, 25, 30, 50 és 60 kép/mp frissítéssel
  • OM-Log log-mentési lehetőség
  • 10 bit színmélységű belső videómentés H.265 tömörítéssel
  • 12 bit 4:4:4 HDMI kimenet
  • 240 kép/mp frissítésű slow-motion felvétel FullHD felbontásban, visszajátszás 24, 25, 30 vagy 60 kép/mp-cel
  • Time-lapse videó akár 4k Ultra HD-ben
  • többféle automatikus sorozat: ISO, WB, művészi szűrő és fókusz sorozat is
  • nagy kapacitású BLX-1 lítium-ion akkumulátor
  • akkumulátor töltése USB-n keresztül, valamint működtetés USB táplálásról
  • dupla SDXC memóriakártya foglalat, mindkettő UHS-II kompatibilis
  • Wi-Fi támogatás, okostelefonról vagy táblagépről vezérlés

Sajtóközlemény:


Bemutató: OM SYSTEM OM-1 Mark II cserélhető objektíves fényképezőgép – az új csúcsmodell
Felfedezni a csodát? Ez a természetünkből fakad!
A világon elsőként Live Graduated ND funkcióval

202. január 30., Hamburg – az OM Digital Solutions Corporation nagy izgalommal mutatja be legújabb csúcsmodelljét, az OM SYSTEM OM-1 Mark II fényképezőgépet. Ez a Mikro-NégyHarmad rendszerű, cserélhető objektíves gép egyben egy új funkciót is bevezet a köztudatba: a világon elsőként1 a Live GND (Graduated / átmenetes ND szűrő) felvételt. Ez az úttörő funkció a digitális fotózásra épülve hozza létre egy átmenetes ND szűrő hatásait úgy, hogy valós időben állíthatjuk be a szűrés erősségét és típusát a keresőben, vagy az LCD kijelzőn követve a változást – ezzel bővítve a kreatív lehetőségeket. Az OM SYSTEM OM-1 Mark II készen áll arra, hogy feltárja a csodákat!

A legzordabb körülményekre is felvértezve2: az OM SYSTEM OM-1 Mark II IP53 szabványnak megfelelő csepp- és porálló konstrukciót kapott, egy igazán masszív vázzal párosítva – akár -10°C hőmérsékletig fagyálló mivolta erre a legjobb bizonyíték. Az új csúcsmodell a legmodernebb technológiákat kapta, például az akár 8,5 lépésnyi3 kompenzációt az 5-tengelyes vázba épített képstabilizátorral, 20 megapixeles4 Stacked BSI Live MOS érzékelőt, és a TruePic X képprocesszort, mely az OM SYSTEM márka új csúcsmodelljének születésének szimbóluma is egyben.

A képérzékelők hagyományos korlátain túlmutató képalkotási lehetőségek között találjuk például az 50M Handheld High Res Shot és 80M Tripod High Res Shot funkciókat, melyek minimalizálják a zajt a RAW felvételekhez, így kivételes képtisztaságot kínálnak. Az OM-1 Mark II kifinomult AWB algoritmusa precíz színreprodukciót biztosít, problémamentesen alkalmazkodva a különféle fényviszonyokhoz, így minden egyes képkockánál pontos színtónust ad.

Az AI Detection AF mélytanulás technológiák alkalmazásával került kifejlesztésre, melynek köszönhetően a különféle témák igencsak széles spektrumát ismeri fel – például madarakat, állatokat, autókat, stb. – és már az emberi alakot is. Ennek köszönhetően az automatikus élességállítást a kivételes tisztaság jellemzi, még a bonyolultabb fény- és környezeti viszonyok esetén is.

A nagysebességű felvételkészítés teljesítményét tovább erősítve az OM-1 Mark II nagyobb memóriával rendelkezik a sorozatfelvételek számának növelésére. A Pro Capture funkció segítségével akár 120 fps sebességgel ragadhatjuk meg a már elszállt pillanatokat (AF/AE Lock használata esetén / kb. 50 fps sebességgel AF/AE Tracking használata közben).

Az áttervezett markolat felületektől a függőleges elrendezésű videók felvételének támogatásáig az OM-1 Mark II még figyelmesebben gondoskodik használója kényelméről és megelégedettségéről. Ráadásként támogatja az UVC/UAC csatlakoztatást számítógéphez, így webkameraként is használhatjuk – ezzel kielégíti az új trendek szerinti csatlakoztatási igényeket és egyben intuitív élményeket kínál.

A HLD-10 akkumulátortartó portrémarkolattal és az RM-WR1 vezeték nélküli távvezérlővel kiegészülő csúcsmodell kivételes funkcionalitással büszkélkedhet. Az OM Workspace képszerkesztővel fejlett szerkesztési funkciókat, az OM Capture kameravezérlő szoftverrel pedig gondtalan kamerakezelést kapunk – a ténylegesen átfogó és kifinomult fotós élmény garantálva!

OM-1 Mark II FŐBB JELLEMZŐK

  • A világon elsőként Live GND felvételkészítés funkcióval
  • Fejlett AF funkciók
  • Továbbfejlesztett AI Detection AF
  • Nagy sebességű sorozatfelvétel Blackout nélkül
  • Nagysebességű elektronikus kereső
  • IP53 szabványnak megfelelő időjárásállóság
  • Nagyteljesítményű IS
  • Tömeg: kb. 511g (csak váz)

OM SYSTEM OM-1 Mark II – elérhetőség és árak
Az OM-1 Mark II 2024 február közepétől érhető el, 959 990 Ft ajánlott fogyasztói áron.

OM SYSTEM OM-1 Mark II – részletes termékismertető
Kérjük, tekintse meg a fényképezőgéphez tartozó teljes körű leírást az OM SYSTEM weboldalán:
https://explore.omsystem.com/hu/en/

OM SYSTEM OM-1 Mark II –jellemzők és technikai részletek

Kiváló minőségű felvételek a Stacked BSI Live MOS érzékelőnek és a TruePic X képprocesszornak köszönhetően
Az OM SYSTEM OM-1 Mark II lelke a legmodernebb 20 megapixeles Stacked BSI Live MOS érzékelő és az ugyancsak kifinomult TruePic X képprocesszor párosa. Ez a dinamikus duó az ugyancsak jó hírű, nagy felbontású M.ZUIKO DIGITAL objektívekkel összeállva az OM SYSTEM gépek által valaha készített legjobb minőségű felvételeket garantálja. A továbbfejlesztett AWB algoritmus ragyogó színvisszaadást eredményez még az olyan, kihívást jelentő fényviszonyok esetén, mint a például a különféle fényforrások által megvilágított területek. Az ilyen kondíciók ellenére is precíz színvisszaadás a lenyűgöző felvételek egyik kulcsfontosságú jellemzője.

Az OM-1 Mark II nagyteljesítményű, 5-tengelyes, vázba épített képstabilizátora akár 8,5 lépésnyi kompenzációra is képes – a váz képstabilizátorának használata esetén és az 5-tengelyes Sync IS5 funkcióval kombinálva is. Ezzel tovább bővültek a kézből kitartható felvételkészítés lehetőségei, így a mozgékonyság és a mobilitás is garantált.

Az OM SYSTEM OM-1 Mark II a világon elsőként teszi elérhetővé az átmenetes ND szűrők hatásainak vezérlését és azok megjelenítését a keresőben / monitoron, valós időben
Bemutatkozik a világ első Live GND (Graduated ND) felvétel funkciója, egy olyan úttörő technológia, mely a digitális fotózás segítségével reprodukálja az átmenetes ND szűrők hatásait, pontosan változtatva a fényerőt és a sötét megjelenítését a felvételen – így lenyűgöző eredményt hoz létre. A Live GND felvétel funkció segítségével gond nélkül állíthatjuk a szűrés erősségét (GND2, GND4, vagy GND8), típusát (Soft, Medium, vagy Hard) és közben, valós időben ellenőrizhetjük a beállítást a keresőben, vagy az LCD-n. Ez az innovatív funkció lehetővé teszi az effekt pozíciójának és szögének pontos beállítását is, így az elképzelt kép elkészítése abszolút gondtalanul történhet. Mivel így nincs szükség valós szűrőkre, olyan objektívek esetén is alkalmazhatjuk az effekteket, melyekhez nem is lehetne szűrőt csatlakoztatni – jelentősen kibővítve a kreatív kifejezésmódok lehetőségeit például látképek fotózásánál. A lehetőségeket tovább növelve az OM-1 Mark II a népszerű Live ND felvételkészítésnél ND128-ig bővíti a beállítási lehetőségeket.

Az OM-1 Mark II olyan erőteljes képalkotás-funkciókat kínál, mint a (kb.) 50M Handheld High Res Shot és a (kb.) 80M Tripod High Res Shot. Ezek a funkciók olyan nagyfelbontású képeket hoznak létre, melyek túlszárnyalják a szenzor határait több felvétel készítésével és azok egyesítésével – ráadásul közel két ISO érzékenység lépéssel csökkentik a képzajt. A RAW felvételek mentése 14 biten történik a kiváló, nagy felbontású képek megőrzése érdekében. E funkciókat kiegészítik a digitális felvételkészítés funkciók, például a Live Composite, melynek köszönhetően a különféleképpen megvilágított képrészletek eltérő mennyiségű fényt kapnak a felvételkészítés végén a beégés és a túl kevés részlet rögzítésének elkerülésére, vagy a Focus Stacking, melynek köszönhetően a mélységélesség kontrollálásával precíz élességállítást érhetünk el a téma teljes területén.

Advanced AI Detection AF – már emberi alak felismerésére is
A mélytanulás technológiákkal fejlesztett AI Detection AF még többféle téma felismerésére képes, mint korábban. A funkció felismeri például az emberi alakot, a formula versenyautókat, a motorokat, a repülőket, a helikoptereket, a vonatokat, a madarakat, vagy például a kutyákat, macskákat. Ez a bővítés remekül egészíti ki a jól bevált Face Priority / Eye Priority AF funkciót, jelentősen finomítva az élességállítást. Kiválóan képes pontosítani a modelleket, akár profilból, elnézve, vagy részben kitakart arccal is.

Az AI Detection AF – kihasználva a TruePic X képrocesszor által kínált lenyűgöző számítási teljesítményt – azonnali, valós idejű megjelenítést biztosít a témákról azok mozgása esetén is. Pontosan követi a témát a kompozíción belül, gyakorlatilag állandó élességállítást biztosítva – így biztosan nem maradunk le a legnagyszerűbb pillanatokról. Az élességállítás-követés ráadásul olyan bonyolult részletek esetén is működik, mint az autóversenyző sisakja, vagy egy madár szeme – ezt manuálisan szinte lehetetlen utánozni. A funkció ráadásul több, akár nyolc témát is képes detektálni és követni, így biztosítva azt, hogy mi magunk válasszuk ki a legmegfelelőbb pillanatot a legmegfelelőbb témára kihangsúlyozva – ezáltal mindig lenyűgöző eredményt kapjunk.

A használhatóság szempontjából ugyancsak jelentős fejlesztést találunk: a témafelismerés egyszerű beállítását a Super Control Panelen belül. Ez a kifinomult funkció valóban stresszmentes fotózást garantál, hiszen a folyamatok még nagyszerűbben vezérelhetők.

Megnövelt memóriakapacitás jelentősen nagyobb számú sorozatfelvétel rögzítéséhez, mely még jobb nagysebességű felvételi teljesítményt eredményez
Az OM-1 Mark II Pro Capture funkciója az exponálógomb félig lenyomott pozíciójában indítja a felvételkészítést (1. kioldás), majd a gomb teljes lenyomásáig (2. kioldás) rögzíti és tárolja a képeket. Ennek köszönhetően az emberi reakcióidő miatti késés kiküszöbölhető, így minden egyes pillanat megörökítésre kerülhet – még a kioldó lenyomása előtt. A nagysebességű sorozatfelvétel akár 120 fps felvételi sebességet is jelenthet AF/AE Lock használatával, illetve kb. 50 fps sebességet AF/AE Tracking használata közben, elérhetővé téve a gyorsan mozgó témák pontos megörökítését is.

A bővített puffermemóriával felszerelt OM SYSTEM OM-1 Mark II kb. 99 sorozatfelvétel utólagos rögzítését kínálja Pro Capture módban – mely az előd OM-1 70 képkocájához képest jelentős előrelépés.
Az OM-1 Mark II kb 219 kép rögzítését kínálja JPEG formátumban, illetve 213 kép mentését RAW formátumban, kb. 120 fps sorozatfelvételi sebességgel, mely ugyancsak jelentős előrelépés az OM-1 egyenként kb. 92 képkockájához képest.

IP53 szabványnak megfelelő csepp- és porállóság a kihívást jelentő környezetben történő felvételkészítéshez – a mindig megbízható pormentesítő rendszerrel kiegészítve
Az OM SYSTEM OM-1 Mark II a könnyű és masszív magnéziumötvözet vázra épülő, gondosan tervezett tömítésrendszer által védett burkolataival IP53 szabványnak megfelelő por- és cseppmentességet kínál. Ezzel a konstrukcióval mindig megbízható működéssel számolhatunk, akár -10°C környezeti hőmérséklet és igazi kihívást jelentő, zord környezetben is.

Keresője egy 5,76 millió képpontos OLED kijelző, mely kiváló felbontást és jól látható, 0.83x nagyítást kínál, minimális, 0,005 másodperces6 késleltetéssel, illetve nagy, 120 fps sebességű megjelenítéssel. Ezzel az optikai keresők képtisztaságát kapjuk, miközben – akár gyenge fényben is – lehetővé válik a téma ellenőrzése és a kioldó lenyomása előtt a kép megjelenítése, ami az elektronikus keresők nagy előnye. A kereső ráadásul páramentesítő bevonattal is rendelkezik, mely esős időben is tiszta látómezőt biztosít.

Az OM-1 Mark II megbízható pormentesítő rendszerrel védi a gép belső részeit, különösen az érzékelő felületét az objektívcsere során esetlegesen bekerülő porszemek lerakódásától. Ez a masszív rendszer hatékonyan távolítja el a szemcséket, ezzel is biztosítva a képek tisztaságát és a rendszer megbízhatóságát.

További jellemzők

  • Továbbfejlesztett, jobbra rendezett menü, menüparancsokkal, ami különösen előnyös teleobjektív használatakor.
  • Az AF/AE Tracking nagysebességű sorozatfelvétel funkció (SH2) beállítási lehetőségei között már a 12,5 fps és 16,7 fps sebesség beállítás is elérhető.
  • 25 fps, vagy lassabb sorozatfelvétel esetén a minimális zársebesség 1/160 sec.
  • Jobb tapadás a vezérlőtárcsákon ujjaink számára elasztomer felületekkel.
  • UVC (USB Video Class) / UAC (USB Audio Class) kompatibilitás, lehetővé téve számítógép gondtalan csatlakoztatását és a gép webkameraként történő alkalmazását.
  • A médiaplatformokhoz ideális, függőleges elrendezésű videofelvételek készítése kényelmesen, a gép normál fogásával.

Felvételkészítést és szerkesztést támogató szoftverek és alkalmazások
OM Workspace képszerkesztő szoftver, 2.3 verzió
A frissített Olympus Workspace képszerkesztő szoftver fejlett RAW feldolgozási- és szerkesztési lehetőségeket kínál. Az OM-1 Mark II géphez csatlakoztatva USB RAW adatszerkesztés biztosít, megkönnyítve a feldolgozás és az utómunkák folyamatait a fényképezőgépen és a számítógépen egyaránt – például a tónusgörbe-beállítást. Emellett egy kifejezetten a RAW feldolgozásra 9 tervezett AI Noise Reduction funkciót is kínál, mely még tisztább és kifinomultabb képeket eredményez a támogatott 10 géptípusokkal készített RAW fájlok esetén

OM Capture kameravezérlő szoftver, 3.1 verzió
Ez a szoftver átfogó kameravezérlő programként szolgál számítógépeken, kielégítve a stúdiófotózás igényeit. Megkönnyíti a zökkenőmentes képátvitelt Wi-Fi-n keresztül, valamint hatékony asszisztensként szolgál a stúdiófelvételek munkafolyamataiban. Támogatja a nagysebességű kommunikációt az 5 GHz-es sávon belül és teljes mértékben kompatibilis az OM-1 Mark II műveleteivel. Ezenkívül lehetővé teszi a tápellátást USB-n keresztül a kamera vezérlése közben.

OM Image Share okostelefon alkalmazás (OI.Share)
Ez az okostelefon alkalmazás Wi-Fi kapcsolatot hoz létre a fényképezőgéppel, lehetővé téve a felvétel adatainak átvitelét és távvezérlést. Az OM-1 Mark II esetében az OI.Share használható firmware frissítésre (a váz esetében) és lehetővé teszi a gép beállításainak mentését és visszaállítását.

Opcionális kiegészítők
HLD-10 akkumulátortartó-portrémarkolat; ajánlott fogyasztói ár: 139 990 Ft
Masszív akkumulátortartó-portrémarkolat, mely IP53 osztályú por-és cseppállóságot biztosít az OM-1 Mark II géphez csatlakoztatva – és ugyanolyan vezérlőgombokat kapott ugyanolyan elrendezésben, mint amit az eredeti markolaton láthatunk. Ha két BLX-1 lítium-ion akkumulátort használunk a gépben és a hozzácsatlakoztatott HLD-10 portrémarkolatban, kb. 950 felvételt készíthetünk egy feltöltéssel (CIPA tesztek alapján). Ha az OM-1 Mark II géphez csatlakoztatjuk, a HLD-10-be helyezett BLX-1 lítium-ion akkumulátor tölthető a nagyobb kényelem érdekében.

BLX-1 lítium-ion akkumulátor; ajánlott fogyasztói ár: 35 990 Ft
Az OM-1 Mark II tartozéka 1db BLX-1 akkumulátor; A feltüntetett ár csak külön, további akkumulátorként történő megvásárlás esetén kerül feltüntetésre.
Ez a nagykapacitású (2,280 mAh) lítium-ion akkumulátor kb. 500 töltési ciklussal rendelkezik (CIPA tesztek alapján).

RM-WR1 vezeték nélküli távvezérlő; ajánlott fogyasztói ár: 31 990.- Ft
Ez a vezeték nélküli távvezérlő IP57 osztályú8 por és cseppállóságot kínál. Az OM-1 Mark II géphez csatlakoztatva lehetővé teszi a távoli felvételkészítést (a váztól 5 méteres távolságon belül) bármilyen környezetben. Energiakímélő rendszere lehetővé teszi a Bluetooth® Low Energy alkalmazását a kommunikációban, a videofelvételek indítására és leállítására. Emellett ez a z eszköz vezetékes távvezérlőként is alkalmazható, ha a tartozék kábellel csatlakoztatjuk.

1 A tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek között, 2024 januári adatok szerint – az OM Digital Solutions házon belüli kutatásai alapján.
2 Csak kompatibilis csepp- és porálló objektív használata esetén (a szabványnak megfelelő csepp- és porállóság esetén). Nem érvényes töltés, illetve HDMI kábel csatlakoztatása közben.
3 A 8,5-lépésnyi korrekció a váz képstabilizátor használatakor a következő objektívvel tesztelve: M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm F2.8 PRO II, gyújtótávolság: f = 40mm (35mm ekvivalens gyújtótávolság: f = 80mm), CIPA szabvány szerint. A korrekció két tengelyen történt (yaw/pitch).
4 Az effektív képpontok száma: kb. 20,4 megapixel. Teljes pixelszám: kb. 22,9 megapixel.
5 Az 5-tengelyes Sync IS képstabilizátorhoz használt objektív a 8,5 lépés korrekciónál: M.ZUIKO DIGITAL ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO, gyújtótávolság: f = 150mm (35mm ekvivalens gyújtótávolság: f = 300mm), félig lenyomott exponálógomb esetén is működő képstabilizátor funkció: kikapcsolva, nagysebességű sorozatfelvétel, CIPA szabvány szerint. A korrekció két tengelyen történt (yaw/pitch).
6 120 fps felvételi sebesség kiválasztva
7 A BLX-1 lítium-ion akkumulátor nem tölthető külön, a HLD-10 portrémarkolatba helyezve, a géptől különválasztva.
8 A fényképezőgép vezeték nélküli használatakor. IP51 kábel csatlakoztatásakor.
9 A használatra alkalmas számítógépek bizonyos funkcióik alapján korlátozottan érhetők el.
10 Támogatott fényképezőgépek: OM SYSTEM OM-1 Mark II, OM SYSTEM OM-1, E-M1 Mark II, E-M1 Mark III, E-M1X, OM SYSTEM OM-5, E-M5 Mark III. A kompatibilitás érdekében további programok és támogatott adatok letöltése válhat szükségessé.