Fázis AF-fel: Panasonic Lumix GH7

0

A Panasonic új modellel frissítette a mikro NégyHarmados termékpalettáját, az új gép a Lumix GH7.

A friss termék a korábbi GH6-ra épül, a két gép szenzorának mérete és felbontása is azonos, azonban a GH7-nél alkalmazott képérzékelő fázis-különbség érzékelőket is tartalmaz, így a fókuszrendszer a korábbi konktraszt érzékelésen alapuló DFD (Depth from Defocus) fókuszrendszert fázis-különbség érzékelők támogatják.
A fókuszrendszer képességeit a témafelismerés bővítésével is felturbózták, a Panasonic G9-ből már ismert módon nem csak emberek és állatok, de járművek felismerése és témakövetése is lehetővé vált.

A szenzor két párhuzamos adatkimenetének köszönhetően a kiolvasási sebesség is gyorsult (még kisebb jello-effektus), valamint a dupla natív érzékenységét is finomhangolták, így a GH6-nál használt minimum ISO800 helyett a GH7 ISO100-zal is képes ezt az üzemmódot alkalmazni.

Bővültek a hangfelvételi képességek is, a GH7 a kiegészítő DMW-XLR2 mikrofon adapterrel együtt képes négy csatornán, csatornánként 32 bites lebegő adatfolyamot is rögzíteni, amely nagyobb dinamika átfogást kínál, mint a hagyományos 32 bites (dupla szavas) rögzítési mód.

Videós képességekben a GH7 egyébként hasonlókra képes, mint a GH6 a v2.0-s firmware-rel, azaz 4k UltraHD felbontáson kívül (max. 120 fps) támogatja az 5,7k felbontást (max. 60 fps) és a FullHD-t is (max. 300 fps), a 8 bites H.264 és 8 vagy 10 bites H.265 tömörítésen kívül pedig Apple ProRes RAW formátumban is menthetők a videók, ráadásul nem csak külső rögzítővel, mint a GH6-nál, hanem gépen belül is, CFexpress memóriakártyára.

A nagy felbontású videók mellett ún. proxy videót is képes menteni a GH7, amely mintegy JPEG kép előnézeti bélyegképe, egy kisebb felbontású, könnyebben áttekinthető felvételt jelent.

A stabilizálás hatékonyságát 7,5 Fé-re javították, igaz, ez az érték a Dual I.S. 2 működési mód esetén érhető csak el, amely a szenzorstabilizálás mellett optikai stabilizálást is alkalmaz (csak optikai stabilizátoros objektívekkel).
A szenzorstabilizálás fotózásnál lehetőséget kínál pixelnél kisebb elmozdulásokkal több expozícióból nagy felbontású kép készítésére, amely jelen esetben 50,5 vagy 100 Mpixeles felbontást eredményez. Ez a funkció RAW és JPEG formátumnál egyaránt használható.

Az aktív ventilátoros hűtéssel ellátott új videóguru Panasonic Lumix GH7 júliustól lesz kapható, a váz ára 2200 euró lesz, Lumix G Vario 12-60mm f/3,5-5,6 ASPH Power O.I.S. objektívet tartalmazó kitet pedig 2400 euróért vásárolhatunk majd.

Sajtóközlemény:

A Panasonic bejelentette új, mikro négyharmados, tükör nélküli LUMIX GH7 fényképezőgépét

A Panasonic büszkén mutatja be az új LUMIX GH7-et, a mikro négyharmados, tükör nélküli LUMIX G sorozat legújabb zászlóshajó modelljét.

Wiesbaden, 2024. június 5.

A LUMIX GH7 kiemelkedő videóteljesítményt és széles dinamikatartományt kínál az újonnan kifejlesztett 25,2 megapixeles BSI CMOS érzékelővel, az autofókusz teljesítményt pedig PDAF (Phase Detection Auto-Focus) fokozza. A professzionális produkciós környezetekben megkövetelt hatékony munkafolyamatok támogatása érdekében a GH7 az Apple ProRes RAW*1 belső rögzítést és a világ első 32 bites float felvételét*2 biztosítja, amelynek köszönhetően nem szükséges felvétel közben állítani a hangfelvétel szintjét.

Az elmúlt években a videótartalmak iránti kereslet gyors növekedésével párhuzamosan egyre több a kis létszámú videókészítő csapat, és nagyobb az igény a magasabb minőségi szintű, kiváló videóteljesítményt és hordozhatóságot nyújtó tükör nélküli fényképezőgépek iránt. 2009-es megjelenése óta LUMIX GH sorozatunk nagy hírnevet vívott ki magának felvételi teljesítményével, innovatív funkcióival és megbízhatóságával az alkotók és a videós csapatok körében.

A LUMIX GH7 egy következő generációs tükör nélküli fényképezőgép, amely megfelel az alkotók igényeinek, bármilyen kreatív területen is dolgoznak.

Nagy teljesítmény, gyors reagálás és kiváló hordozhatóság

  • 25,2 megapixeles BSI CMOS érzékelő nagy felbontással és gyors reagálással, valamint finom színárnyalású, 13+ fokozatú dinamikatartomány-növeléssel*3.

  • A PDAF biztosítja a nagy sebességű és pontosságú AF teljesítményt, az újonnan kifejlesztett valós idejű témafelismerő autofókusz pedig a repülőgépeket és a vonatokat is képes követni.
  • A továbbfejlesztett képstabilizáló technológia tartalmazza a videók perspektivikus torzítás korrekcióját és az Aktív I.S. High üzemmódját, amely nagy teljesítményű kompenzációt tesz lehetővé mozgás közbeni felvételek készítésekor.

Továbbfejlesztett videóminőség és optimalizált munkafolyamatok a felvételtől az utómunkálatokig

  • Belső felvétel 5.7K 30p ProRes 422 HQ és ProRes RAW HQ*1 formátumban.

  • A világ első 32 bites float felvétele*2: az új XLR mikrofonadapter, a DMW-XLR2 (külön megvásárolható) használata esetén nincs szükség a hangfelvétel szintjének beállítására felvétel közben.
  • Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy eredeti LUT fájlokat töltsenek be, és a REAL TIME LUT segítségével új színeket alkalmazzanak közvetlenül a videókon és a fényképeken.
  • A munkafolyamat hatékonysága érdekében elérhető a proxy rögzítés, és a GH7 támogatja a natív Camera to Cloud integrációt az Adobe Frame.io-val, amivel automatikusan feltölthetők a képek és a videók, továbbá biztonsági mentés készíthető róluk, megoszthatóak és közös utómunka is lehetséges a felhőn keresztül.
  • Open Gate felvétellel rugalmasan állítható be a képarány bármilyen közösségi médiaplatformhoz vagy az ügyfél igényeinek megfelelően.

Megbízható videógyártás

  • A hatékony hőelvezetés és a hűtőventilátor integrálása*4 korlátlan videofelvételt tesz lehetővé.

  • Kényelmes, szabadon elforgatható kijelző, amely elforgatva sincs a HDMI- vagy USB-kábelek útjában.
  • Képes ellenállni a zord környezetnek: por- és fröccsenésálló*5, valamint fagyálló -10 Celsius-fokig.

*1 Az SD-kártyára nem lehetséges a felvétel.
*2 Cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek esetében 2024. június 5-i állapot. A Panasonic kutatása szerint. A DMW-XLR2 XLR-mikrofonadapterrel együtt használva (külön megvásárolható).
*3 A dinamikatartomány-növelés nem aktiválódik 61 kép/mp vagy magasabb rátájú HFR/VFR videófelvételek készítésekor, illetve SH sorozatfelvétel esetén. Szintén nem aktiválódik 1/15-nél rövidebb zársebességnél fényképek készítésekor, az ISO értéktől függően. 60 fps feletti videókészítéskor (beleértve a VFR-t is) a dinamikatartomány szélessége 12+ fokozatú lesz.
*4 C4K/60p vagy alacsonyabb felbontású felvételek készítésekor. A Cinema4K, VFR/HFR és ProRes felbontást meghaladó felbontásoknál hőmérsékleti korlátozások vannak érvényben. A felvételi idő az akkumulátor és a memóriakártya kapacitásától függ.
*5 A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.

Az Apple és a ProRes az Egyesült Államokban és/vagy egyéb országokban az Apple Inc. védjegye vagy bejegyzett védjegye.
A Frame.io, a Frame.io logó és a Camera to Cloud az Adobe bejegyzett védjegyei vagy védjegyei az Egyesült Államokban és/vagy más országokban.
Az egyéb védjegyek és kereskedelmi nevek a megfelelő tulajdonosok tulajdonát képezik.
A konkrét helyzettől függően előfordulhat, hogy nem mindegyik funkció érhető el.
A kialakítás és a műszaki adatok előzetes értesítés nélkül változhatnak.