A Sony World Photography Awards 2017 nyílt versenyének győztesei, és a magyar nemzeti díjazottak

0

A Sony World Photography Awards minden évben az egyik legnagyobb nyitott nemzetközi fotópályázat, amelynek érdekessége, hogy nem csupán a szokott módon külön kezeli a profikat a nem fotózásból élőktől (utóbbiak a nyitott kategóriában nevezhetnek), hanem az utóbbi időkben nemzeti díjazottakat is hirdetnek. A National Awards tehát minden olyan országban kiosztásra kerül, ahonnan nevezés érkezett.

Idén összesen 227 596 nevezés futott be a Sony World Photography Awards fotópályázatra, ebből a profi kategóriában 110 270 kép, nyílt versenyben 105 692 fotó, míg az ifjúsági kategóriában 11 634 alkotás került a zsűri elé.

A magyar nevezők közül a 2017-es Sony World Photography Awards zsűrije Csoboth Edinát és Csákvári Pétert díjazta, Edina az első és második helyezést, Péter a harmadik helyezést tudhatja magáénak.

A nemzeti díjazottakon túl a nyitott kategória győzteseit is kihirdették, így már csak a profi kategória legjobbjai maradtak kérdésesek.
A nyitott kategóriában tíz győztest hirdettek, ugyanis minden alkategóriában egy-egy első helyezést osztanak ki.

A nyílt verseny győztesei és a magyar nemzeti díjazottak képeit tartalmazó galériánk a Sony sajtóközleménye alatt tekinthető meg.

Sajtóközlemény:


A Sony World Photography Awards kiválasztotta Magyarország legjobb fotóját

2017. március 28.: A 2017-es Sony World Photography Awards szakmai zsűrije a mai napon bejelentette, hogy Csoboth Edina “Oliver” című fotómunkája nyerte a magyar Nemzeti díjat az idei évben.

A Nemzeti díj a világ legnagyobb fotóversenyének, a Sony World Photography Awards-nak egy globális programja, amely – szakmai tudástól függetlenül – minden fotós előtt nyitva áll. Célja, hogy a nevezett 65 ország fotósainak fényképeiből kiválassza a legjobb, egyetlen képből álló munkát.

Csoboth Edina így foglalta össze győztes, „Oliver” című fotójának történetét: „Úgy gondoltam, hogy egy tiszta és szuggesztív portréképet készítek Oliverről, az ő egyedi karakterisztikáját csak természetes fények és az analóg technológia segítségével tudtam a legjobban kiemelni. A tökéletes atmoszféra megteremtéséhez szükségem volt egy külső helyszínre, valamint egy középformátumú fényképezőgépre.”

Csoboth Edina 2006-ban kezdte a fényképezést, tehetségére már tanulmányai alatt több fotóművész felfigyelt. Már a pályája elején is a portréfotózás vonzotta leginkább, azonban egy évvel később részt vett élete első divatfotózásán, amely biztos alapot nyújtott ahhoz, hogy munkássága során saját koncepcióit kövesse. „Punk City” című munkája 2011-ben elnyerte a Sony World Photography Award Divat kategóriájának díját.

„Egy ilyen rangos pályázaton elsőnek lenni a magyarok között hatalmas büszkeség és boldogság. Nem hittem volna, hogy a 2011-es győzelmem után újból sikerülhet.” – mondta Csoboth Edina.

A magyar Nemzeti díj további helyezéseinek alakulása a következő:

  • 2. helyezést ért el: Csoboth Edina „Invisible Soul” című munkájáért
  • 3. helyezést ért el: Csákvári Péter „X-flys” című munkájáért

Mind a 65 nevezett ország Nemzeti díj győzteseinek és dobogósainak névsorát a mai napon jelentették be, munkáik megtekinthetők itt.

A győztes fotópályázat a többi kiválasztott, elismert és nyertes alkotással együtt megtekinthető a Sony World Photography Awards és Martin Parr életművének közös kiállításán április 21. és május 7. között Londonban, amelyek helyet kapnak a díjátadó hivatalos évkönyvében is.