Aputure Pro CoWorker II

0

Noha a Wi-Fi képes fényképezőgépek korában talán a távkioldók egyre kevésbé lesznek érdekes kiegészítők, mégis azt kell mondjuk, hogy nem felejthetjük el őket. A Wi-Fi-n vezérelhető fényképezőgépek túlnyomó többségének sajtsága, hogy a Wi-Fi vezérlés idejére az LCD folyamatos bekapcsolt állapotú, amely nem tesz jót a hatékony energiafelhasználásnak. Pedig okostelefonra akármilyen szoftver megírható, így a programozott kioldásnak elvi akadálya nem lehet.

Aki azonban tényleg igényt tart a programozott, előre tervezett, vagy éppen hosszú üzemidő melletti egy-egy távkioldásra, annak még most is jó választás a vezetékes vagy vezeték nélküli távkioldók alaklmazása.

A négy éve bemutatott Aputure Pro CoWorker csak kézi kioldásra használható, de azt vezetékesen és vezeték nélkül is tudja. Igaz, a vezetékes összekötés a rövid kábel miatt egy kicsit kényelmetlen.

Az Aputure még 2012 őszén mutatta be CoWorker II rádiós távkioldóját, amely az elődnél jóval tovább megy.

Az LCD-vel felszerelt távkioldóról már messziről látszik, hogy profi alkalmazásra készült. Igaz, időjárásállóságról nem tudunk, de a szolgáltatáskészlet alapján valóban felsőkategóriás termékről beszélhetünk.

A termék igényes kartondobozban kerül forgalomba, amelyben a távkioldó LCD-s vezérlője s ahhoz való két mikro ceruza elem, a rádiós vevő s az ahhoz való CR2 lítium elem, illetve egy kábel található. Utóbbit felhasználva közvetlenül összeköthetjük a vezérlőt a fényképezőgéppel, s ilyen esetben a vevőre nincs is szükség. Sőt, ilyenkor elemekre sem. Igaz, elemek nélkül a programozhatóság is ugrik, de hagyományos vezetékes távkioldóként még gond nélkül használható. A teljes funkcionalitás azonban az elemek behelyezése után válik elérhetővé.

A vezérlő egységen jópár gombot találunk, a felső részen egy méretes, négyszögletes gomb hívja fel magára a figyelmet, amely nem más, mint a kioldó gomb. A fényképezőgépek exponáló gombjához hasonlóan ennek is van félig lenyomott állapota, amelynél a vezetékes összekötés esetén valóban el is indul az élességállítás, a teljes lenyomásra pedig az exponálás.

Az LCD másik oldalára került a programozott funkciók indítására/megállítására szolgáló gomb, alatta a háttérvilágítás bekapcsolására és a többi kezelőszerv rögzítésére használható gomb kapott helyet. Ezen kívül pedig a négy irányú navigáló billentyűk, illetve a Set gomb található még meg az eszközön.

A 2,4 GHz-es rádiós vevőn egy mechanikus főkapcsolót, valamint egy Set gombot találunk. Utóbbi a csatorna automatikus keresésének indítására szolgál. Ha e gombot megnyomjuk és nyomva tartjuk legalább 2 mp-ig, akkor a felső vörös LED folyamatos fénnyel kezd világítani, amely az adóegység jelének keresését jelzi. Ha ilyenkor indítunk egy exponálást a távkioldón, akkor a vevő beállítja az érzékelt csatornát.

De térjünk vissza a 100 csatornát kínáló vezérlő egységre. A funkciók között a normál kioldáson kívül programozott kioldás is megtalálható, amelynél külön megadható az

  • exponálás előtti késleltetés (delay) 1 mp-es lépésekben, 1 mp híján 100 óráig
  • az expozíció hossza (long), szintén 1 mp-es lépésekben, 1 mp híján 100 óráig
  • a következő expozícióig való késleltetés (interval), 1 mp lépésekben 1 mp híján 100 óráig
  • valamint a készítendő képek száma 1-999 között

A beprogramozott kioldásokat a lejátszás/pillanat megállítás gomb megnyomásával indíthatjuk el.

Van lehetőség B-módú fotózásra is, ehhez a kioldó gombot kell legalább 2 mp-ig nyomva tartani. Ezt követően az eszköz átáll B-módra, s a kijelzőn megjeleníti az expozíció aktuális hosszát. A kioldó gomb elengedése ilyenkor nem jelenti az expozíció végét, azt egy újbóli megnyomás jelzi a CoWorker II-nek.

Az Aputure Pro CoWorker II-t az AdvesPhototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.
A termék ára bruttó 18.990 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!