Aurora fényformálók

0

Nincs mindenkinek igénye, vagy pénze stúdióvakukra. Egy-egy komolyabb darab csillagászati összegbe kerül, nehezen szállítható, általában nagy méretű, szóval fotós műtermen kívül csak elvétve használható. Ha rendelkezünk néhány távvezérelhető, rosszabb esetben szinkroncsatlakozós rendszervakuval, az extrém helyeken való többvakus világítás sokkal egyszerűbben és helytakarékosabban megoldható. A stúdióvakuk persze a számtalan fényformáló eszköz miatt is előnyt élveznek, de mobil kivitelben, rendszervaku méretben már itthon is kapunk hasonlókat. Külső kisvakunkra ugyanúgy tehetünk különböző szoftboxokat, fényterelőlapokat, de színes előtéteket, snootokat, vagy akár méhsejtrácsot is. Idehaza is több gyártó is képviselteti magát, közülük a HonlPhoto és a Lumiquest termékeiről már írtunk is korábban.

Aurora felfogató szalag

Ez az apróság minden egyes szetthez és termékhez jár, de külön is megvásárolható. A fényterelő eszközök villámgyors felfogatásához használhatjuk. Egyik fele tépőzáras, a másik pedig csúszásmentes, sima műanyag felület. A műanyag felület biztos tapadást nyújt a vakuhoz szorítva, melynek fején körbetekerve és egyik végén illesztve egy tépőzáras felületet kapunk. Minden fényterelőn találunk ehhez illeszkedő réteget, így azok pár másodperc alatt felhelyezhetők, vagy eltávolíthatók. A hasonló megoldások közül ez a legjobb módszer. Néhány gyártó öntapadós felületű tépőzárat kínál a termékeihez, és bár ezek biztosabban fognak, későbbi ragasztómentes eltávolításuk, vagy újrafelhasználásuk is kérdéses.

Aurora MicroBox szett

A 10 × 14 cm-es, illetve 13 × 17 cm-es téglalap, és 12 cm átmérőjű kör alakú mini szoftboxokat tartalmazó összeállítás egy puha vászontokban érkezett. Mindhárom eszköz jó minőségű, és elsőre strapabírónak tűnő, keményített vászonkülsőt kapott, hogy legyen valami tartása. Belül a profi, nagy szoftboxokhoz hasonló, ezüstfólia borítás biztosítja a megfelelő fényterelést. Az elülső felület fehér, áttetsző műanyag vászon, pontosan ugyanolyan, mint a derítő ernyőké. A végükön lévő tapadófelülettel gyorsan a vakuhoz, illetve az előbb említett tépőzáras szalaghoz rögzíthetők. A vakuval így szép egyenletes fény, és lágy árnyékok érhetők el, a kör alakú szoftbox pedig emellett a tükröződő felületeken szebb becsillanási alakot ad.

MicroBox 10 x 14 cm

MicroBox 10 x 14 cm

A szoftboxok varrottak, ami elég megbízhatónak tűnt a próbánk során. Némely márkánál műanyagból készült, melegen összepréselt illesztésekkel találkozunk, ami az igénybevételtől törik, feslik. Az Aurora termékei kevésbé rideg anyagból, és illesztésekkel készültek, ami hosszabb használati időt jelenthet.

MicroBox 13 x 17 cm

MicroBox 12 cm

Aurora MicroBox

Egy újabb szoftbox, ezúttal a nagyobb fajtából. Na, azért nem a stúdióvakuknál használt méretben, csupán 15 x 20 cm-ben. Ez a kiegészítő is ugyanolyan vastag, keményített, fekete vászonból készült, szürke, varrott erősítésekkel. A derítő felület áttetsző, fehér műanyag vászon, közepén egy ovális dupla réteggel, hogy a közvetlen fényvillanást jobban szórja. A belső kiképzés itt más, mint ez előző sorozatnál. Ezüst műanyagfólia helyett, fehér belső falakat kapunk. A szoftbox érdekessége, hogy a felső és alsó felülete nyitható, így mindkét esetben ugyanolyan áttetsző, fehér vászonréteget kapunk, mint az elülső részen. A fény így nem csak előre, de felfelé és/vagy lefelé is irányítható, így a plafonról vagy akár – megfelelő visszaverő felülettel – alulról is deríthetjük a témát.

Aurora Portaflex snoot

E szűkítő előtét segítségével egy kisebb területre koncentrálható a vaku fénye, szpotlámpához hasonló fényhatást idézve elő. A szűkítő (snoot) kb. 20 cm hosszú, enyhe kúp alakú, melynek összeszűkülő csúcsán nagyjából 5-6 cm átmérőjű nyíláson át juthat ki a vakufény. Hosszabb végét a vakuhoz erősített tépőzárhoz tapaszthatjuk és két széle is hasonló tépőzáras megoldással illeszthető össze, hogy megkapjuk a kúpformát. A tépőzár miatt elvileg meghatározott formát vesz fel, de néhány centimétert tudunk azért játszani a fényvető nyílás méretével. Külseje gyöngyvászon, erősített fekete szegélyekkel, belül fehér műanyagvászon „béléssel”, amely a fény útját egyengeti.

Aurora Portaflex szett

Portaflex szett

Portaflex snoot

Az előbb bemutatott snoot szettben is megvásárolható, két további fényterelővel és egy vászon hordtasakkal együtt. A terelők legkisebbike egy 10 x 15 cm-es egyszerű derítőlap, a rég bevált papírlap+befőttesgumi páros bolti változata. A befőttesgumi felfogatást itt a sokat emlegetett tépőzáras megoldás pótolja. Az eszköz azonban nem csak fehér derítőlapként használható, mivel a másik oldalán is találunk tépőzárat. Így a külső, fekete felületével befelé is felhelyezhető, ezáltal kitakarhatjuk vele a vaku zavaró fénycsillanását.

Portaflex snoot

Portaflex derítőlap

A szett harmadik tagja szintén derítőlap, nagyobb visszaverő felülettel, amely ennél a modellnél ezüst felületű, enyhén érdes, ugyanaz, mint a fenti szoftboxoké. A szélesebb reflexiós felület miatt a derítőlap oldalt is a vakuhoz illeszthető, így még több fény verődik róla vissza, miközben az elfordított vakufej a z oldalfal, vagy plafon felé is villan, ahonnan közvetve kapunk derítést. A derítőlap ugyanabból a fekete vászonból készült, mint a sorozat többi tagja. Külsejét varrott szegély erősíti.

Portaflex reflektorlap

Portaflex reflektorlap

Összegzés

Az Aurora fényterelők bármely külső vakura felhelyezhetők, legyen az rendszervaku, vagy a nagyapa szekrényéből előhalászott, régi, középérintkezős vakurégiség. A bemutatott termékek jelenleg az alábbi bruttó árakon vásárolhatók meg:

  • Aurora MicroBox szett: 12 500-Ft
  • Aurora MicroBox (15 x 20 cm): 7 500-Ft
  • Aurora Portaflex szett: 6 250-Ft
  • Aurora Portaflax snoot: 4 000-Ft

Az Aurora fényterelőket és fényformálókat a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!