Benro A49TDS4 videós monopod

0

A monopod alapvetően jól kihasználható videózás során. Főleg ha gyakran mozgunk a kamerával. Egyszerűen odébb tehető, és mégis kapunk valamiféle alátámasztást és elforgatva relatíve folyamatos svenkelési lehetőséget. Persze a túlzottan akciódús mozgóképeknél csak nyűg, és az az egypontos alátámasztás sem elég minden helyzetben. Utóbbira nyújtanak megoldást az egyre népszerűbb videós monopodok. Ezek gyakorlatilag a korábbról már ismert minilábas monopodok és a folyadékcsillapításos videó fejek hibridjei.

A kínai Benro cég egy egész rakás ilyen állványt kínál, többféle kiszerelésben. Közülük az A49TDS4 járt nálunk. Egy igen magasra kihúzható, alumínium egylábú állványról van szó (ez lenne az A49TD), melyet megspékeltek egy masszív videó fejjel, jelen esetben a cég S4-es modelljével.

Minden összeszerelve érkezik egy esztétikus, fekete, műanyagvászon táskában, melynek egyre szélesedő felső része jól jelzi, melyik végén találjuk a fejet. A táskában egy cipzáras zseb található a mellékelt néhány szerszám (imbuszkulcsok és villáskulcs) valamint egy cseretalp számára. Egy pántot is kapunk, mellyel vállra akasztható a táska.

A monopod rész az A49T egylábú állványuk továbbfejlesztése egy plusz, gömbcsuklós mini háromlábbal. A lábak kicsik, de bőven elegendőek arra, hogy kinyitva ne dőljön el a monopod. Fémből készültek, csúszásmentes gumi alsó résszel, és nyitásukhoz, bezárásukhoz a tövüknél lévő PUSH gombokat kell használnunk. A talprész aljának közepén egy plusz gumivég is helyet kapott a még nagyobb stabilitás érdekében, de ezt az egyik lábra rálépve is növelhetjük.

A mini háromláb szekció tetején egy gömbfej ül, melynek segítségével a fixen letámasztott monopod bizonyos határok között bármely irányban megdönthető. Elég finom a mozgatás, de azért nem folyadékcsillapításos, mint egyes drágább konkurensekben.

Ha nem szeretnénk, hogy az állvány bármerre bólintson, a kis gömbcsukló fölötti fémgyűrűt kell letekernünk, mely elszorítja a dőlés útját és egyenesen tartja a monopodot. Egyszerű és hatásos, de kissé körülményes megoldás, hiszen vagy le kell mellé hajolnunk, vagy a monopodot kell megemelnünk, hogy hozzáférjünk, szóval videózás közben nem nagyon fog működni az állvány mozgás rögzítése.

A három lábat és gömbcsuklót tartalmazó alsó rész le is szerelhető, és helyére a kapott pót gumivéget csavarhatjuk, így egy hagyományos egylábú állványt kapunk.

A monopod 5 lábszekciós, melynek köszönhetően igen magasra, a minilábakkal együtt 207,6 cm-re húzható ki. A lábszekciók 1,2 mm-es falvastagságú alumínium csövekből készültek, és gyűrűs kioldásúak. Mindegyik kioldógyűrű kellően nagy és gumiborítással ellátott. A nyitási és zárási irányt is jelezték a gyűrűk fölött.

Az állványláb legvastagabb része 36, míg a legvékonyabb 20 mm átmérőjű. A teljes szett közel 2 kg tömegű, terhelhetősége pedig 4 kg. Ez elsősorban a fej terhelhetőségén múlik, mert az állványé önmagában sokkal több.

A monopod felső részén, egy kényelmes, habosított műanyag fogórész található, mely fölött egy körbeforgatható gyűrűre fűzött csuklószíjat találunk. Végül a fejet felfogató platform jön, mely magnéziumból készült, és a közepében egy 1/4″-os, másik oldalán 3/8″-os csavar található a fej felerősítéséhez.

Az S4-es videófej is alumínium konstrukció. Folyadékcsillapításának köszönhetően rendkívül lágy kameramozgás érhető el vele. Két tengelyen mozgatható: egyrészt a vízszintesen körbe, mely a talprész 360 körbefordításával lehetséges és a talp oldalán lévő kioldókarral állíthatjuk a szorítás erősségét. A talp egy kiálló részén még egy kis vízszintezőt is kapunk.

A másik mozgatási irány a fej előre-hátra döntése, mely a folyadékcsillapításnak köszönhetően a végpontok felé közeledve egyre nagyobb ellenerőt fejt ki, így kizárt a kamera hirtelen előrebillenése, és vízszintbe hozása is olajozottan folyamatos.

A még folyamatosabb mozgatás érdekében természetesen egy hosszú videókar is jár a fejhez, mely mindkét oldalára felszerelhető, és racsnis rögzítésének hála, bármilyen szögben stabilan megszorítható. Hossza nem állítható. A végén kényelmes gumimarkolatot kapunk.

A gyorstalp felfogatása sínes megoldású, oldalról satuba szorítva a hosszú kameratalpat. Ez néhány centiméteres határok között előre-hátra tolható, hogy jól kiegyensúlyozzuk a felerősített kamerát, de véletlen lecsúszását egy alsó rögzítőnyelv is gátolja. A rögzítőt a fej oldalán lévő két gomb nyomásával oldhatjuk ki. A talp felhelyezése nem a megszokott módon felülről történik, hanem csak egy irányból, hátulról tolhatjuk be a sínbe, mivel a jobbra lévő kioldógomb egy gyors elfordítással éppen csak, hogy kilazítja a talpat, de azt levenni így még nem tudjuk.

A Benro A49TDS4 videós monopod egy igazán jól használható eszköz, tudásához és minőségéhez képest elérhető áron. Aki lágy kameramozgást szeretne, és kényelmes állvány mozgathatóságot, de nem akar százezreket áldozni egy steadycam rendszerre, nem sok jobb és olcsóbb megoldást talál egy ilyen állványnál.

A Benro A49TDS4 főbb paraméterei
Max. magasság 207,6 cm
Összecsukott hossz 66,6 cm
Legnagyobb csőátmérő 36 mm
Legkisebb csőátmérő 20 mm
Szekciók száma 5
Terhelhetőség 4 kg (fej)
(az állványé: 10 kg)
Tömeg 1,99 kg

A Benro videós monopod kitet a Studio Line Fototech-Nikatól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A termék ára bruttó 49 990 forint. A Benro állványokra hazánkban is 10 év gyártói garanciát kap minden vásárló.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!