Manfrotto 055CXPRO3 állvány és 054M0-Q2 fej

0

055CXPRO3 háromlábú állvány

A 055-ös széria a Manfrotto legnépszerűbb és legjobb termékei közül való. Nem először jár nálunk állvány ebből a sorozatból. Ha jól emlékszem 2006 körül írtam egy korábbi változatról. Sok év eltelt azóta, a széria is megújult párszor – a most bemutatandó generáció számít a legújabbnak – de a minőségből úgy tűnik nem engedett a gyártó. Ez most is az egyik top termék a kínálatukban.

Az új szériát könnyen felismerhetjük az eddigiekhez képest sok vörös alkatrészről, valamint a széles, hajlított lábkioldó csatjairól és nagy lábnyitást szabályozó kapcsolóiról. A Manfrotto három verzióban kínálja az 055-ös állványok legfrissebbjeit.

  • XPRO3 – alumínium állvány, 3 lábszekcióval
  • CXPRO3 – szénszálas és magnézium állvány, 3 lábszekcióval
  • CXPRO4 – szénszálas és magnézium állvány, 4 lábszekcióval

Nálunk a CXPRO3 járt, vagyis a karbon változat, melynek előnye az alumíniumhoz képest, hogy ugyanolyan felépítés és teherbírás mellett könnyebb állványt kapunk. A szénszálas verzió lábszekciói kicsit vékonyabbak, egyéb tulajdonságai azonban jórészt megegyeznek az alumínium verzióval. Így is ugyanazt a stabilitást és teherbírást kapjuk, mint az alu verziónál, de fél kilóval kisebb tömeggel. Nem tűnik túl soknak, főleg a közel dupla árat nézve, de ha sokat kell cipelnünk, már érezhető lehet a különbség.

A legfrissebb CX széria másik lényeges tulajdonsága, hogy karbonszálas lábai mellett magnézium borítású fémalkatrészeket is kapunk, szintén a súlycsökkentés jegyében.

Nos, mit is mondhatnék a 055CXPRO3-ról? A minőséggel ezúttal sincs gond, ráadásul még jól is néz ki, már amennyire ez szempont lehet egy fotóállványnál. A ferrari manfrotto-vörös alkatrészek épp oly érdekessé, sőt még különlegesebbé teszik megjelenését, mint az előző verziók áramvonalas középoszlop „satuja”. Mindezen csak emel a szénszálas lábak csöveinek, jellegzetes, szálas mintázata, ami csak vakuval megvilágított termékfotóinkon ilyen feltűnő, élőben sokkal diszkrétebb.

Az állvány összecsukva 63 cm hosszú, tömege 2 kg. A három lábszekciót teljesen kihúzva 140 cm magas, a csöveik átmérője 20,4, 24,8, és 29,2 mm. Minden lábon két-két széles, a csövek ívét követő, nagy, QPL (Quick Power Lock) rendszerű műanyagcsat található, melyek segítségével egy gyors mozdulattal kioldhatók és kihúzhatók a lábak. Alsó végükre vastag, csúszásmentes gumisapkát erősítettek, mely nem eltávolítható. A lábak felső részéről ezúttal hiányzik a gumi (korábban habszivacs) markolat. Ez csak az alu változat tartozéka, mivel hideg időben nagyon át tud hűlni a fémcső, és így kényelmetlenül hordozható. A karbonszálas állvány műanyag érzetű lábait hidegben sem annyira kellemetlen megfogni, mint az alumínium verziót.

A felső részen, masszív magnézium bölcsőjükben ülnek a lábak terpesztését kioldó gombok. Sokkal nagyobbak és emiatt könnyebben használhatók, mint a korábbi változatokon lévők. A lábak 25, 46, 66 és 88 fokos szögben nyithatók. A legnagyobb szögnél 9 cm-es magasság érhető el.

A lábakat felfogató csonk oldalán, egy gumifedél mögött menetet találunk, melyre a Manfrotto szabvány kiegészítő karjai csatlakoztathatók. Segítségével vakut, lámpát, egyéb kiegészítőket aggathatunk a fényképezőgépünk mellé.

A menet melletti bemélyedésben található a középoszlop kioldója is, mely a gyártó hasonló állványainál megszokott csavaros megoldás. A harmadik bemélyedésben egy akasztó található.

A kihúzott középoszlop további 30 cm-rel növeli az állvány teljes magasságát, mely így legfeljebb 170 cm lehet. Az oszlop szintén szénszálas csőidom, 28 mm-es átmérővel. Alján egy piros gombot találunk, melyet nyomva tartva a középoszlop áthúzható a beszorító satuján. Ez az egyedi rögzítőrendszer, nem csak a középoszlop stabil megszorítására alkalmas, de a 360 fokban körbeforgathatóvá és 90 fokban dönthetővé is válik. A vízszintesen döntött oszlopot ezután is szabadon körbeforgathatjuk.

Felső részén, a fej felfogatására szolgáló platni alatt vastag gumigyűrűt, és egy kis vízszintező libellát helyeztek el. A gumigyűrű jó szolgálatot tehet, ha véletlenül túl lazára oldjuk a középoszlopot és az lezuhan. Nem árt, ha ilyenkor valami csillapítja az ütődést.

A fejet tartó alap (platni) is nagyon szépre sikerült. Csiszolt, fém felületébe a cég logójának berakása került. Közepén szabvány 3/8″-os csavarmenet található, melyre bármilyen cserélhető állványfejet felerősíthetünk. A 055CXPRO3 tripod az alumínium változathoz hasonlóan 9 kilogrammos teherbírással rendelkezik, ami nagyon jó érték, és nagyobb teleobjektívekkel ellátott DSLR vázakhoz is kitűnő választás lehet.

054 magnézium gömbfej

A profi állványhoz egy profi gömbfejet is kaptunk, mégpedig a 054-es sorozat Q2 gyorstalpas verzióját, mely ugyan a valamivel kisebb 190-es háromlábú állványhoz készült, de a 055-tel is tökéletes párost alkot.

A magnéziumházas, fekete porfestéssel elegánssá, piros berakásaival pedig széppé tett állvány kinézetre is passzol ehhez az állványhoz, és 10 kilogrammos teherbírása is megfelelő partnerré teszi.

Magassága 11,7 cm, tehát az állványra szerelve, közel 182 cm-es max. magasságot érhetünk el.

Már a fej több mint 600 grammos tömege is sejtetni engedi, hogy masszív darabról van szó, de elég csak használatba venni és néhány perc alatt magunk is megbizonyosodhatunk erről. A vastag fémház alján egy szintén fémből készült, 360 fokban körbeforgó talprész kapott helyet, melyen fokbeosztást is feltüntettek. Fölötte e forgás kioldására szolgáló csavar található, PAN felirattal, melynek hosszú ergonomikus szára, kényelmes kioldást és rögzítést tesz lehetővé. A csavar kifelé húzva szabadon körbeforgathatóvá válik.

A fej hátulján egy piros kapcsoló látható, mely az új 050-es Manfrotto fejek egyedi szolgáltatását a fej fokozott hátradönthetőségét állítja. Lényege annyi, hogy normál esetben a gömb 90 fokban billenthető hátra (előre), de e kar eltolásával a billentést gátoló vájat is elfordul és egy mélyebb 105 fokos U-alakba fekszik a döntött felső rész. Akkor lesz mindennek jelentősége, ha az állvány nem tökéletesen vízszintezhető. Ilyen esetben plusz 15 fokos ráhagyásunk lesz, ha 90 fokban portré állásba szeretnénk dönteni a gépet.

A gömb kilazítását az alsó gombhoz hasonló Ball feliratú csavarral végezhetjük. Elég egy kisebb fordítás, és a gömbcsukló szabadon mozgathatóvá, vagy rögzítetté válik. A kényelmesebb forgatás érdekében ezt a rögzítőt is kiemelhetjük helyéről és a nekünk legkényelmesebb szögbe állíthatjuk. A 90/105 fokos döntés mellett bármely irányba 40 fokos billentés lehetséges.

A csavar mellett egy harmadikat is találunk +/- felirattal. Feladata a gömbcsukló szorítási erejének finom szabályozása. Plusz irányba forgatva kissé nehezebben indul meg, negatív irányban viszont teljesen lazává tehető.

A gömbfej a Manfrotto más termékeiben már bevált Q2-es cseretalp befogató rendszert használja. Ennek kioldókarja és biztonsági retesze is fémből készült, strapabíró kivitelű. A karon jelölték a talp zárásának és nyitásának irányát. Egy kézzel is hátrahúzható, és ugyanazon kéz hüvelykujjával lenyomva a biztonsági reteszt teljesen kioldható. A tartórész oldalán két tengely vízszintje is ellenőrizhető, hiszen két libella található itt.

A fejhez mellékelt gyorstalp szintén szabvány (200PL-14) Manfrotto rendszerű, esetleges elvesztése esetén utólag is beszerezhető belőle pótdarab. Fémből készült, alulról kézzel is könnyen meghúzható, szabványos 1/4″-os felfogatócsavarral. Felső részét gumiberakással tették csúszásmentessé.

Dicsérhetném, mennyire jól sikerült állvány ez, de az a helyzet, hogy semmi különös. Azt kaptuk, amit elvártunk: kíméletlen profizmust, egy kis olaszos dizájnnal. Kell ennél több?

A Manfrotto 055CXPRO3 állvány főbb paraméterei
Min. magasság 9 cm
Max. magasság (középoszlop nélkül) 140 cm
Max. magasság (kihúzott középoszloppal) 170 cm
Összecsukott hossz 63 cm
Legnagyobb csőátmérő 29,2 mm
Szekciók száma 3
Terhelhetőség 9 kg
Tömeg 2 kg
A Manfrotto 054-Q2 magnézium gömbfej főbb paraméterei
Magasság 11,7 cm
Gömbcsukló dönthetőség 40 fok
Max dönthetőség 90-105 fok
Terhelhetőség 10 kg
Tömeg 610 g

Az állványt a Manfrotto Magyarországtól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A Manfrotto 055CXPRO3 állvány bruttó 115-140 ezer forintos áron szerezhető be a hazai üzletekben. A 054M0-Q2 fej bruttó ára cikkünk elkészítésének idején 52-58 ezer forint körül alakul.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!