Darabokban a Nikon 105mm f/1,4E ED AF-S

0

A Lensrentals.com-tól már megszokhattuk, hogy a legújabb és legdrágább cuccokat is darabokra szedik. Na nem azért, mert a szétszedett objektív a titkos fétisük, inkább azért, mert így kiderül, milyen felépítésű és milyen megoldásokat tartalmaz az új termék.

A szétszedésre egyébként még vártak volna a Lensrentals-os srácok, de az egyik példányuk első és hátsó lencsecsoportjában is porszemet vettek észre, így hát adódott a helyzet, hogy a kitisztítással együtt a darabokra szedés műveletét is megörökítsék.

Az AF-S Nikkor 105mm f/1,4E ED objektívben több, kisebb nyomtatott áramkör is megtalálható, itt hagyományos és szalagkábeleket is alkalmaztak.
nikon_105mm_f1-4_teardown1
A darabokra szedés közben derült fény arra, hogy az SWM rendszer ellenére (Silent Wave Motor) nem egy gyűrűs ultrahangos motor végzi az élességállítást, hanem egy mikromotor, amely az alábbi képen látható:
nikon_105mm_f1-4_teardown2
Az is jól megfigyelhető, hogy a fókuszmotorhoz műanyag fogaskerekek kapcsolódnak.
Nos, azért ez egy 800 ezer Ft-os objektívnél nem tűnik túlzottan kedves megoldásnak, pláne úgy, hogy a Nikon ezt az objektívét így hirdette weboldalán: „AF-S NIKKOR lenses feature Nikon’s Silent Wave Motor (SWM), which represents a significant advance in AF lens technology. SWM uses ultrasonic vibrations—rather than a gear system—to focus the lens, providing incredibly smooth, silent and precise autofocus operation”.
nikon_swm
Azóta pontosítottak és az amerikai oldalon is már csak ez szerepel: „AF-S NIKKOR lenses feature Nikon’s Silent Wave Motor (SWM). This technology converts “traveling waves” into rotational energy to focus the optics. This enables high-speed autofocusing that’s extremely accurate and super quiet.”.
Azaz már szó nincs arról, hogy „szemben a fogaskerekes megoldással”. Nem is lehetne:
nikon_105mm_f1-4_teardown4
nikon_105mm_f1-4_teardown5

No de nézzük tovább:
A hátsó lencsecsoportot három csavar tartja, mindegyik egy-egy középpontozási lehetőséget kínál a precíz beállításhoz. Ez az a rész, amit otthon már nagyon nem ajánlott szétszedni, mivel biztosan nem sikerülhet tökéletes pontossággal összeszerelni, így a középpontosság is bukik, azaz valahol optikai hiba fog megjelenni:
nikon_105mm_f1-4_teardown3

Érdekes, hogy noha mechanikus a kézi élességállítás, mégis nyomon követi az objektív a fókuszgyűrű elfordítását:
nikon_105mm_f1-4_teardown6

Forrás és további részletek a Lensrentals.com-on.