AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED

0

Különlegesen nagy, F1.4-es fényerejű, autófókuszos portré objektívet mutatott ma be a Nikon. A 105 mm-es gyújtótávolságú Nikkor optika 9 csoportba rendezve 14 lencsetagot tartalmaz, melyek közül 3 ED tag. Az FX formátumú, tehát teljes képkockán dolgozó objektív nanokristályos bevonata csökkenti a szellemképeket és a tükröződéseket, míg a fluor bevonat eredményeként az első és a hátsó lencsetag tisztítása válik némileg könnyebbé. Az élességállítást a Nikon Silent Wave Motor (SWM) végzi, míg a tökéletes háttérelmosást a kilenc lekerekített lamellából összeállított, kör alakú blende biztosítja.

A nedvesség és por ellen megfelelő szigeteléssel ellátott professzionális objektív fejlesztésekor a Nikon mérnökei különösen nagy hangsúlyt fektettek a kép széleinek felbontására, hogy a pontszerű fényforrások ezeken a területeken se okozzanak becsillanásokat. Az objektív optimalizálásával sikerült a szélek felé általában jelentkező fényveszteséget minimalizálni, így a fényerő a kép teljes felületén közel azonos marad még teljesen nyitott rekesz esetén is.

A Nikkor AF-S 105 mm F1.4E ED ajánlott fogyasztói ára az Egyesült Államokban 2200 dollár lesz, hazai ára egyelőre nem ismert. Az objektív várhatóan augusztus végén kerül forgalomba.

Sajtóközlemény:

A portréfotózás újjászületése az AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED révén

Amszterdam, Hollandia, 2016. július 27.: A Nikon piacra dobja az AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED objektívet, újabb gyöngyszemmel bővítve a fényerős FX formátumú f/1,4-es fixobjektív-sorozatot. A piacon egyedüli 105 mm-es, automatikus élességállítású, f/1,4-es maximális rekesznyílású objektív izgalmas tagja a NIKKOR-kínálatnak. A portré- és divatfotózásban új szintre lépni kívánó profik nagy örömmel fogadják a kivételes esztétikai vezérlést.

Az AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED méltó utódja a Nikon híres NIKKOR 105mm f/2.5 objektívjének. Akár a rendelkezésre álló fénnyel, akár a stúdióban dolgozva a vadonatúj optikai kialakítás példátlan teljes mezős élességet és gyönyörű elmosódást kínál a fotósoknak. A 105 mm-es gyújtótávolság és az 1 m-es minimális élességállítási távolság lehetővé teszi, hogy az arcok vágás nélkül kitöltsék a teljes képmezőt. A teljes nyílásos teljesítmény lenyűgöző, a témák tökéletesen tisztán jelennek meg még a legnagyobb rekesznél készült fényképeken is.

A portrézáskor nyújtott optimális teljesítmény érdekében a Nikon mérnökei különös figyelmet fordítottak a kép külső területeinek felbontására. Ennek eredményeképpen a pontszerű fényforrások körül jelentkező becsillogás minimális, az ilyen fényforrások szép kerek fénypontként jelennek meg, még a kép szélein is. A kép szélein jelentkező fényveszteség szabályozásával sikerült elérni, hogy a fényerő a teljes képterületen megmarad, még maximális rekesz és végtelenre állított élesség használatakor is. Az egyedi optikai kialakításnak köszönhetően az elmosódás intenzitása egyenletesen változik, nem jelentkeznek a felvételen durva élek. Valóban emlékezetes mélységgel és dimenzióval rendelkező, tiszta képek készíthetők.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmarketing menedzsere a következőket mondta: „Az AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED a Nikon legendás f/1,4-es termékcsaládjának kiváló kiegészítője. Az egészen a legelső Nikon F-bajonettes objektívig visszanyúló kivételes örökségre építve az általános optikai teljesítmény és a felbontás rendkívüli: még a Nikon csúcskategóriájú 85 mm-es portré objektívjeit is meghaladja. A finom kelmék részleteinek megörökítésétől a haj színárnyalatainak pontos visszaadásáig ez az igazán különleges objektív lehetővé teszi, hogy a fotósok valóban egyedi nézőpontból készíthessék el a portrékat.

További fő tulajdonságok

Kerekített, 9 lamellás írisz

A kilenc lekerekített íriszlamella csökkenti a fényelhajlást, így a képelemek pontosan reprodukálhatók.

Gyors, stabil és pontos

Az elektromágneses rekeszvezérlő mechanika kivételesen stabil automatikus expozícióbeállítást nyújt – még nagy sebességű sorozatfelvétel közben is. A Nikon Silent Wave Motor (SWM) technológiája pedig sima, csendes és gyors automatikus élességállítást biztosít.

Legendás NIKKOR optika

A Nanokristály bevonat csökkenti a szellemképet és a tükröződéseket. Három extra-alacsony szórású (ED) üvegelem minimalizálja a tengelyes színeltérést. A Nikon fluorbevonata védi és könnyen tisztíthatóvá teszi az elülső és hátsó objektívelemeket.