Dávid és Góliát: Induro CT014 és CT414

0

Egy széria közös tulajdonságainak felderítésére talán a legjobb módszer, ha a legkisebb és legnagyobb tagjait megvizsgáljuk. Ha vannak eltérések, akkor ezek ilyen esetben igen könnyen ki is ütköznek, de az azonosságok és jól megfigyelhetők. Nyilván egy nagy különbségeket felvonultató DSLR paletta legalsó és legfelső tagját nem sok értelme volna vizsgálni, de egy azonos felépítésű, azonos anyagból készült apró és nagy állványt összevetni hasznos tapasztalatokat adhat, hiszen kiderülhet, hogy a kisebb, olcsóbb modellből kispórol-e valamit a gyártó. Kezdjük elsőként az utazásokhoz ajánlott kisebb állvánnyal.

Induro CT014

Az Induro CT sorozatában 8 rétegű, szénszálas, kompozit anyagból készült állványokat találunk, amelyek alacsony súlyukkal csábítják el az alumínium állványok tömegéből kiábrándult fotósokat. E szériának öt tagja kapható, ezek közül a legkisebb a CT014 típusszámot viseli.

A csupán 1 kg tömegű tripod lábait négy szekcióból építették fel, emiatt összecsukott mérete is csekély, mindössze 46 cm. A lábak szekcióit gyors kioldású (csupán fél fordulatos), időjárásálló gumi szorítókkal rögzíthetjük, vagy oldhatjuk, az egyes szegmensek kör keresztmetszetűek, de ennek ellenére nem fordulnak el. A legvastagabb szekciónál 22 mm átmérőjű, a legvékonyabbnál 12 mm átmérőjű csövet használtak.

Nagyon pozitív, hogy mindhárom láb felső részét habszivaccsal vették körbe, így az állvány kényelmesen hordozható. A lábak végén gumi talpakat találunk, ezeket igény esetén kintebb csavarhatjuk, illetve köves, sziklás terepen lecserélhetjük az extra kiegészítőket tartalmazó csomagban megtalálható tüskékre is.

Szintén a szállításnál jön majd jól a mellékelt, vállon is hordható táska, amelynek széles, belső zsebébe akár kisebb méretű kiegészítőket is helyezhetünk, az egyébként szintén a csomagban lévő kulcsokat és a már említett tüskéket tartalmazó apró tok mellé. E tok kialakítása lehetővé teszi, hogy azt akár övre fűzve hordjuk, így egy kirándulás alkalmával könnyedén váltogathatjuk a tüske, vagy gumi talpakat, attól függően, hogy melyik megoldás az ideálisabb az adott terepen.

A lábakat egyenként terpeszthetjük ki, ehhez a láb felső részén, az állvány magjához közel található, a láb átmérőjével megegyező szélességű rögzítőt kell kihúznunk. Ezt követően a nyílásszög a szokásos 24, 50 vagy 80 fokos szögre állítható.

A lábakat teljesen síkra nem nyithatjuk szét, de ennek különösebb jelentősége úgysincs, hiszen a középoszlop miatt a minimális magasság így is 30 cm feletti. Sajnos a középoszlopot nem helyezhetjük be vízszintes irányba, vagyis ez az állvány a föld közeli témákat, vagy föld közeli perspektívából fotózók számára csak korlátozottan jó választás. Jóllehet, a középoszlopot behelyezhetjük fejjel lefelé, de ez a használat már jóval kényelmetlenebb, mint amit egy vízszintesre fordított középoszloppal érhetünk el. Opcionálisan azonban vásárolhatunk 20 cm-rel rövidebb, kis középoszlopot is, amivel a minimum magasság is 20 cm-rel, 13 cm-re csökken.

A méretes középoszlopnak azonban van egy előnye is: ha az összes szekciót kinyitjuk, s még magasabbra szeretnénk emelni a gépet, akkor a 33 cm-es középoszloppal ezt akár 139 cm-es magasságig is megtehetjük.

Az állvány magnéziumból készült magján egy 2D-s vízmértéket találunk, közvetlenül a középoszlopot szorító méretes, könnyen kezelhető csavar közelében. A talpat a rá helyezett, külön megvásárolandó fej elfordulását gátló csavarral is ellátták, a kiegészítők elhelyezésére pedig külön fület alakítottak ki. Az állvány stabilitását növelhetjük, ha a középoszlop alsó részén kialakított kampóra súlyt (pl. fotóstáskánkat) akasztunk.

Az állvány terhelhetősége 5 kg, amely így komolyabb teleobjektívvel ellátott DSLR-t is elbírhat. A szokásos teherbírás felezős „szabály” alapján mi ezt az állványt kompakt, vagy MILC gépekhez, maximum középkategóriás DSLR-hez fényerősebb nagylátószögű, vagy enyhe tele alá ajánljuk.

Az Induro CT014 főbb paraméterei:

Min. magasság középoszloppal 33 cm
Max. magasság 118 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 139 cm
Összecsukott hossz fej nélkül 46 cm
Legnagyobb csőátmérő 22 mm
Legkisebb csőátmérő 12 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség 5 kg
Tömeg 1 kg

Induro CT414

Az Induro CT sorozat legnagyobb tagja a CT414-es, mely felépítésben a legkisebb tagéhoz hasonlít. Természetesen vaskosabb és hosszabb csöveket használtak, így nem csak az állvány teherbírása, de mérete és tömege is nagyobb a CT014-hez képest, bár így sem lépi át a 3 kg-os határt.

A lábak ezúttal is négy szekcióból állnak, s a kioldásukhoz a már megismert fél fordulatos, időjárásálló gumi szorítókat használhatjuk.

Nincs eltérés a hordozhatóságban sem, itt is mindhárom láb megkapta a habszivacs borítást, s a hordtáska és a lábvégek is ugyanolyanok, csak méretesebbek.

A lábak terpesztésében sincs különbség, de a méretesebb középoszlop miatt a minimális magasság normál állásnál nagyobb. Opcionálisan egyébként vásárolható rövid középoszlop is azok számára, akik a földhöz közeli fotózást sűrűn alkalmazzák.

Szintén azonos kialakítású a talp, ahol egyik végén 1/4″-os, másik végén 3/8″-os spigott várja az állványfejet, amelynek elfordulása ellen egy csavarral védekezhetünk.

Az állvány terhelhetősége 25 kg, amely bizony méretes felszerelés alá is bőségesen elég lehet, így a komolyabb DSLR-rel és teleobjektívvel rendelkezők számára is ideális választás lehet az Induro CT414.

Az Induro CT414 főbb paraméterei:

Min. magasság középoszloppal 38 cm
Max. magasság 184 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 201 cm
Összecsukott hossz fej nélkül 65 cm
Legnagyobb csőátmérő 37 mm
Legkisebb csőátmérő 26 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség 25 kg
Tömeg 2,9 kg

Az Induro CT sorozat szénszálas kompozit állványait a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!
Az állványok ára fej nélkül bruttó 63.900 Ft és bruttó 124.900 Ft közötti.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!