Sirui PH-20 gimbal fej

0

A gimbal fejeknek két alapvető hátrányuk van. Többnyire nagyok, és ebből adódóan nehezek is. A méret problémát a Sirui PH-20 sem oldja meg (23 x 12 x 23 cm), a súlyra azonban van egy dobása. Méghozzá sikeres. A PH-20 szénszálas erősítésű műanyagból készült, és mint ilyen, a fémkeménységet ötvözi a műanyagok könnyedségével. Tömege alig több mint 1 kiló.

Teherbírása viszont kivételes, ahogy azt egy ilyen rendszerű állványfejtől el is várjuk. Akár 20 kg-os felszerelést is gond nélkül kiszolgál, úgyhogy a legnagyobb teleobjektívekkel sem vall majd szégyent a fotós, ha ezt kiszolgáló állvány van alatta.

A fej tartóelemeinek nagy része, vagyis a hajlított tartókar az említett szénszálas műanyagból készült, mely nyolc rétegével kivételesen szilárd. A többi alkatrész fémből készült, és nagyon pontosan megmunkált. Ilyen az alsó talprész, mely 360 fokban körbeforgatható, és oldalán 5 fokos pontosságú, derékszögenként ismétlődő fokbeosztást kapunk.

A vízszintes forgatást a fej alján lévő kisebb tekerőgombbal oldhatjuk ki. A szorítás és oldás irányát külön is feltüntették a gombon, melynek elfordításához elég egy kisebb erőbehatás is.

A gép és objektív döntését és emelését a hajlított kar tetején lévő nagyobb gomb kioldásával végezhetjük, melyen kisebb társához hasonlóan bejelölték a helyes irányokat. A döntés lefelé kb. 60 fokban lehetséges, felfelé pedig 150 fokban billenthető a felerősített felszerelés. Mindez a függőleges elmozdulást végző csuklóra erősített L-alakú tartósín feladata, mely a gimbal fej kialakításából adódóan hintaszerűen „lógatja” a ráaggatott fényképezőgépet.

A gép és a méretes, súlyos objektív elmozdítása (hintához hasonlóan) nagyon könnyű. Egy vagy két gomb gyors kioldását követően, kis energiabefektetéssel is pillanatok alatt ráállhatunk a témára, vagy követhetjük ha elmozdul. A hintamechnanikának köszönhetően az állványfej mozgása is lágy és kiegyensúlyozott lesz.

Szóval az L-alakú tartósín magasságát egy külön csavarral függőlegesen is állíthatjuk. Ehhez egy újabb beosztás áll rendelkezésre a sín szélén, mely 6 cm-es elmozdulásig milliméter pontossággal kalibrált.

Az L alsó részén ül a gyorstalpat befogó rész, mely Arca-kompatibilis (satus) kialakítású. Az oldalán lévő gomb elforgatásával nyitható a satu, melybe a Sirui PH-120 típusú hosszú, fémből készült gyorstalpa kerül. A talpon két szabvány csavar kapott helyet 1/4″ és 3/8″-os méretben. A hosszú talp a sínes alsó résznek köszönhetően előre és hátra mozgatható, így még jobban kiegyensúlyozható a ráhelyezett fényképezőgép+objektív páros. Az elmozdulás mindkét irányban 3-3 cm lehet, és ehhez is kapunk egy viszonyító skálát a talp bal oldalán.

A fej és alkatrészei egy viszonylag nagy méretű, keményített oldalú, belül habszivacs ággyal bélelt táskában tárolhatók, melyhez kényelmes vállpántot is kapunk. Tartozék még egy imbuszkulcs készlet is, mellyel a fontosabb szerelési munkák végezhetők.

Némi szerelésre szükség is lesz, ha a gépet nem tájkép, hanem 90 fokban elfordítva, portré állásban szeretnénk az állványra erősíteni. Ez egy kissé macerás a gimbal rendszernél, mivel alapból csak két tengely mentén való mozgatást tesz lehetővé.

A portré álláshoz a kapott imbuszkulcsok egyikével le kell szerelnünk az L-alakú talp tartóját, mely az elforduló tengelynél két nagy csavar kilazításával lehetséges. Ezután fel kell szerelnünk ugyanide a felszereléshez mellékelt, és szintén fémből készült fix gyorstalp tartót. Ezúttal nem lesz függőleges emelési lehetőségünk, de a megszokott két tengely mentén ugyanúgy svenkelhető, vagy dönthető a gép mint a normál talpon.

A gimbal-rendszerű fejeket elsősorban természet-, vagy sportfotósoknak ajánlják, ahol gyakori a nagyobb teleobjektívek használata, melyek gyors átmozgatása kényelmetlen, körülményes a hagyományos 3D fejek segítségével, a gömbfejek pedig nem adnak olyan pontosságot, mint a gimbal. A Sirui PH-20 is a professzionális szegmenst célozza meg, és úgy tűnik sikeresen, hiszen egy valóban kitűnő építésű, precíz és nagy teherbírású fejről van szó. Ára a megcélzott szegmenshez igazodik, de 162 990 forintért egy hosszú időre megbízható kiegészítőt kapunk, melyre gyártója 6 év garanciát biztosít.

A Sirui PH-20 gimbal fejet a Sirui márkát idehaza képviselő AdvesPhoto-tól kaptuk a bemutató idejére. Köszönjük!