Digitális poszternyomtatás teszt

0

Digitális fotónyomtatásról szóló cikkekben gyakran szóba hozzák, hogy nagyméretű monitorok ide vagy oda, fényképeket mutogatni vagy ajándékozni mégis csak elegánsabb és hangulatosabb kézbevehető, nyomtatott formában, még ha digitális géppel készültek is. Ennél a példánál maradva el lehet képzelni, hány és mekkora monitort kellene venni ahhoz, hogy kedvenc képeinkkel éjjel-nappal szemezhessünk a falon – a mostanában elterjedő digitális poszternyomtatás így komoly hiányt pótol. Az egyik legjobb rendelőszoftverre rendelkező Digilabor digitális fényképnyomtatását korábban már teszteltük, ezúttal a posztereken volt a sor. Tesztposztereinket természetesen magánszemélyként rendeltük és nem reklámoztuk, hogy mi a valódi céljuk, nehogy ez különleges odafigyelést eredményezzen nyomatainknál.

A folyamat

A rendeléshez a lenti linkről letölthető rendelő szoftverre volt szükségünk – számítógépgurui ismeretekre viszont nemigen, az alig egy megás program ugyanis néhány kattintással feltelepült, és ennél fenyegetőbb kihívások ezután sem vártak minket. Ha szükséges, a szoftver figyelmeztet az árakat tartalmazó adatbázis frissítésére, ami egy újabb határozott kattintással elvégezhető, ezután pedig máris alávethetjük magunkat a rendelés örömeinek. Poszterek esetében ehhez a megfelelő fület kell választani, majd a “Hozzáad” menüpont segítségével pakolhatjuk be a listába a kívánt képeket. Ezután van lehetőségünk beállítani a kért méretet: korlátainkat kis ikonok jelzik a fájlnév előtt. A mosolygó arc azt jelenti, hogy az adott mérethez nem lesz szükség nagyításra, így szavatolható a kifogástalan minőség (ilyenkor 100 dpi-nél vagy afelett vagyunk), a zöld hátterű OK felirat pedig azt takarja, hogy a nagyítás az elfogadható keretek között (50 dpi felett) marad, azaz a Digilabor ígérete szerint a speciális interpolációs technikának köszönhetően így is megfelelő, szokásos távolságból nézve tökéletes poszterhez jutunk. Ha viszont túl messzire merészkedünk, egy vörös hátterű felkiáltójel figyelmeztet minket arra, hogy feltehetően olyan nyomat lesz az eredmény, amelyen szabad szemmel is összeszámolhatja a pixeleket, aki nagyon ráér.
Mindez nem jelent túl erős korlátokat: egy hét megapixeles fényképezőgép legnagyobb felbontású, 3072×2304-es képéből 58×77 cm-ig készíthetünk kifogástalan posztert, ha pedig beérjük a megfelelő minőségűvel, csak a nyomtatás technológiai korlátja, azaz a legfeljebb 140 cm-es szélesség szab határt. Öt megapixel esetén a tökéletesség határa 49×65 cm, és a Digilabor ígérete szerint szabad szemmel egészen 97×129 cm-ig alig látható marad a különbség, három megapixellel felvértezve ezek az adatok 39×52 cm, illetve 77×102 cm.

Mindeközben nyomon követhetjük rendelésünk aktuális összértékét, amelyet a jelenleg bruttó 8750 forintos négyzetméterár alapján számol a szoftver, és ha úgy érezzük, elértük a tökéletes beterített falfelület/ráfordított pénz arányt, ugorhatunk is a megrendelés fülre. Itt kell megadnunk az adatainkat, illetve ha szeretnénk, az áfás számla adatait, majd ki kell jelölnünk egy könyvtárat, amelybe a szoftver összekészíti a rendelésünket. Innentől két lehetőség áll előttünk: vagy egy füllel arrébb lépünk és interneten keresztül feltöltjük a rendelést, vagy ha ragaszkodunk a világ lelassításához, kimásolhatjuk a könyvtárat valamilyen adathordozóra, amelyet aztán személyesen vagy postán kell eljuttatni a Digilaborhoz. Érdemes az előbbit választani: egy tipikus szélessávú internethozzáféréssel egy négy darab öt megapixeles kép poszterváltozatából álló rendelést feltölteni nem tart másfél percig, és modemmel is csak 10-12 perc, ami körülbelül háromnegyed órával kevesebb, mint amennyit egy átlagos magyar postán egy CD feladásához sorban kell állni.
Ha a netes feltöltést választottuk, a sikeres rendelésről azonnal visszaigazoló e-mail is érkezik. A tájékoztató szerint három munkanap múlva lehet tolakodni a nyomatokért, de mind azt utóbb, rendelésünk átvételekor megtudtuk, ha csak posztereket rendeltünk, érdemes már 1-2 nap után érdeklődni születésük várható időpontja felől, ezek ugyanis – a digitális papírképnyomatokkal ellentétben – helyben, a Digilabor Karolina úti irodájában készülnek, így nem kell megvárni, amíg egy másik telephelyről átingázik velük a fuvar. A kész nyomatok személyes átvételére Budapest mellett több vidéki városban is lehetőség van – a fővároshoz hasonlóan ez mindenütt ingyenes -, míg ha futárral házhoz szállíttatjuk őket, az egy ezresnyi pluszköltséget jelent, cserébe erre az ország egész területén lehetőség van.A tesztről

A tesztnyomatokhoz használt képeink hétköznapi, kompakt digitális gépekkel készültek, amelyek között komolyabb, a százezer fölötti árkategóriába tartozó és zsebbe csúsztatható ultrakompakt egyaránt akadt, mint ahogy a képek között is szerepelt gondos beállítás eredményeként született és automata módban, spontán készített fotó is. Kértünk optimális, azaz nagyítás nélkül nyomtatott posztert épp úgy, mint csaknem a “megfelelő” kategória felső határáig nagyítottat, és átlagos fényviszonyok mellett készült képek mellett kimondottan sötét, a fekete és a sötétszürke közötti árnyalatokban bővelkedő fotók is szerepeltek a listán.

Az eredmény


Az elkészült nyomatokba a leggonoszabb szándékkal sem igen tudnánk belekötni: a nyomda tette a dolgát, azaz azt kaptuk nagyban, amit a monitoron láttunk kicsiben, így csak az alapanyagon múlt a végeredmény. Nem változott a képek kontrasztja vagy világossága, részletgazdagok maradtak a sötét részek, és sehol sem lett pixeles vagy szemcsés a nyomat. Hasonlóképpen olyan zajnak sem bukkantunk a nyomára, amely az eredeti képeken ne szerepelt volna, és mindez a “megfelelő” besorolásúra nagyított képekre is érvényes.

A képek kellemes tapintású, fényes fotópapírra készülnek, amelyek felülete UV- és enyhén vízálló. Utóbbit nem tudtuk megállni, hogy ne ellenőrizzük, de a friss nyomatok hősiesen ellenálltak a vizesszivacs-tesztnek. Azoknak tehát, akik szeretnék a saját fotóikkal kitapétázni saját vagy ellenségeik házát, bátran ajánljuk a Digilabort, azoknak pedig, akik előbb saját maguk is meggyőződnének a minőségről, célszerű élni a cég akciójával, melynek keretében negyed négyzetméternyi ajándék poszter jár 5000 forintnyi papírkép-nyomtatás mellé.