Röviden: Casio Exilim EX-Z750 teszt

0


Külső, kezelés

A gép első ránézésre nem kínál újdonságot: igazi egyszerű, de stílusos kompakt, annak is a kisebbik fajtája, lekerekített oldalakkal, az exponálógombtól a gép oldalán végigfutó tükröződő csíkkal dizájnelemként. Markolat híján az egykezes használat nehézkes, de megoldható, két kézzel pedig kifejezetten kényelmes fényképezni, bár a gép kis súlyából adódóan néha csúszkáló érzése lehet az embenek. A műanyag állványmenet az objektív tengelyétől kb. egy centire található, állvány használata mellett az akkuajtó közelsége miatt csak bajosan (legtöbbször semennyire sem) lehet kártyát és akkumulátort cserélni.

A kezelőgombok könnyen kiismerhetők, és a különböző almenük segítségével a beállítások döntő része maximum két gombnyomással elérhető. A borításnál alkalmazott fém tapintása jó, a gombok műanyagja is megfelelő, és nem is járnak túl könnyen. A menü kellemesen színes, a kijelzőre vízszintesen a három menüpont, függőlegesen pedig hat alpont fért ki, így nem kell sokat kapcsolgatni egy-egy beállítás megváltoztatásához.

Optika, sebesség

Az ultrakompaktoknál megszokott optika 35 mm-es rendszerben számolva 38-114 mm-esnek felel meg, azaz 3x zoomátfogást nyújt. A maximálisan 7,2 megapixeles, azaz 3072×2304 pixel felbontású képek színei teltek, kontrasztosak, a fényerő pedig f2,8 / f5,1 és f4 / f7,3 között változhat (nagylátószög/tele esetén).

Egyedül a makró mód nem kiemelkedő: 8 cm-es tárgytávolság mellett a befogott terület is nyolc centi széles. A gép gyorsaságban is hozza az elvártakat: a bekapcsológomb megnyomása után alig több mint 1 másodperccel már készíthetjük is a képeket.

Vaku

Az optika mellett található, kis méretű vaku az EX-Z750 kevés gyengeségeinek egyike: nagylátószög esetén kb. 3, tele állásban pedig kb. másfél méterig hatékony, ami bizony nem túl izmos teljesítmény, még egy ekkora gép esetében sem. Sajnos az ilyen kis gépeknél probléma a vörösszem-effektus, ami itt is sokszor jelentkezik. A vakut az auto, be, ki, vörösszem-csökkentő üzemmódok között kapcsolgathatjuk.

LCD, kereső

Mint a legtöbb ultrakompakt, az EX-Z750 is a „kis méret, nagy kijelző” elvet követi, ennek megfelelően egy 2,5″ méretű, 115 200 pixeles felbontású TFT kijelzőt kapott. Az élőkép szaggatásmentes, még éjszakai körülmények között is, az LCD-n telített, kontrasztos színekkel találkozhatunk, és a gép nagyon jól visszaadja azt a képet, ami az exponálógomb lenyomása után fog elkészülni. Ez lényegében feleslegessé teszi az átnézeti keresőt, ami, bár képe tiszta és világos, egyrészt nagyon kicsire sikeredett (kis orrúak előnyben), másrészt a készülő kép körülbelül háromnegyedét mutatja csak.Beállítások

Ha végigsorolnánk az Exilim EX-Z750 összes téma- és felvételi módját a rájuk jellemző speciális szín-, expozíciós- és egyéb értékekkel, már az megtöltene egy cikket, így inkább maradnánk a felsorolásnál, a nagyon speciális módok részletezésével. A programválasztó tárcsa „best shot” állásában ugyanis harmicféle előre beállított felvételi mód várja a fényképészt, mind saját színbeállításokkal, egyesek hosszú záridővel, mások megnövelt kontraszttal, alacsony, vagy magas élességgel.

A legmegfelelőbb mód kiválasztását kis kép, és a használatát segítő két mondat is lehetővé teszi: a portré, tájkép, portré tájjal, gyerekek, sport, gyertyafényes portré, buli, háziállat, virág, természetes zöld, selymes (soft) folyóvíz, fröccsenő víz, naplemente, éjszakai tájkép, éjszakai portré, tűzijáték, étel, szöveg, kollekció (nagyon sok kompozíciós segédvonallal), ellenfény, bemozdulás-védő, pasztell, illusztráció (rajzfilm-szerűvé tevő effekt), csúcsfény (a legmarkánsabb fények helyébe a gép csillag vagy x alakú fénycsóvákat rak), fekete-fehér (monokróm), retró (szépia), félhomály, igazolványkép, névjegykártya és tábla módok mellett egy-egy készített kép alapján saját témamód megadására is van lehetőség. Különlegesség, hogy a tábla és a névjegykártya módokban akkor is olvasható lesz a fényképezett szöveg, ha nem teljesen szemből/felülről fényképezünk – ezek a módok ugyanis torzításkorrekciós funkcióval rendelkeznek, azaz a kép elkészülése után automatikusan megjelölik, hogy a gép szerint melyik felület szorul korrigálásra, és egy gombnyomásra ki is javítják, tesztünk szerint akár 30%-os szög esetében is (alulról vagy felülről).

A programválasztó tárcsa következő állása a manuális, azaz a kézi mód. Ilyenkor három alpont között váltogathatunk: teljesen kézi, záridő-előválasztó (60 – 1/1600 mp), valamint blende-előválasztó (minimum és maximum) mód. Az összes manuális módban állítható a fókusz fajtája: ha nem bízunk az autofókuszban (multi, szpot, vagy a 133×77 egyéni pont egyike), választhatjuk a makró, a végtelen, vagy a kézi fókusz opciót is, mindezt a felfelé gomb többszöri megnyomásával. Az EX-Z750 esetében a Snapshot mód felel meg a teljesen automata fényképezésnek, ilyenkor csak az expozíció-korrekciót állíthatjuk (+-2 Fé 1/3 értékenként).

Pozitívum, hogy a fehéregyensúly az auto, napos, felhős, árnyékos, és a 3 féle izzó állásokon kívül kézileg is megadható. ISO-érték tekintetében az átlagosnak tekinthető auto/50/100/200/400 értékek közül választhatunk. Ha esetleg megtalálnánk a nekünk tökéletes beállításokat, nem kell aggódni, hogy elvesznek, mert a gép megjegyzi őket kikapcsoláskor.

Videó, időzítő, sorozat


AVI videó
640×480; 0:13 mp; 6,4 MByte

Kompaktok esetében általános, hogy a videó felbontása, illetve a másodpercenkénti képek száma beállítható, az EX-Z750-nek azonban mindjárt a programválasztó tárcsán négyféle videómódja van. A „sima” videó mód 640×480-as, MPEG-4 tömörítésű AVI-videót rögzít 30 kép/mp sebességgel, a kártya kapacitásáig, felvétel közben a digitális zoomot használhatjuk. A mikrofonon keresztül a gép hangot is vesz, aktív a fénymérés is, az autofókusz viszont nem. Ebben a módban arra is lehetőségünk van, hogy felvétel közben expozíciót korrigáljunk, +-2 Fé értékig, 1/2 értékenként.

A Best Shot videó mód tartalmazza az igazi érdekességeket: előre beállított videófelvételi módok, ugyanúgy, mint a fényképek esetében saját szín- és expozíciós beállításokkal. A portré, táj, éjszakai, tűzijáték és ellenfény módok a legtöbb olyan szituációt lefedik, amikor az ember fényképezőgéppel készít videót, a szórakozásról pedig a némafilm opció gondoskodik, ilyenkor a gép nem vesz hangot, a fekete-fehér film pedig kicsit gyorsítva kerül rögzítésre – már csak egy zongorista hiányzik egy Chaplin-film újraértelmezéséhez.

Short movie módban négy másodperces „videójegyzeteket” készíthetünk, míg az időzített videó opcióval biztosíthatjuk, hogy a készítő is rajta legyen a filmremeken. Van külön hangfelvétel mód is, ilyenkor a készülék diktafonként működik.

Ha időzített fényképet szeretnénk, több lehetőségünk is van: 2 és 10 másodperces késleltetéssel, vagy akár háromszoros időzítéssel is elindíthatjuk a felvételt. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a gép három képet készít, az elsőt 10, a másodikat és a harmadikat pedig 4-4 mp késleltetéssel.

Maximális felbontás mellett a sima sorozatfelvétel sebessége kb. 1 kép/mp, egy gyorsabb kártyával ez a sebesség a kártya kapacitásáig tartható. Ezen felül van még zoomsorozat, ami két képet jelent, egy teljes felbontásút, valamint egy kinagyítottat (ilyenkor csökken a képminőség), valamint választható még a multisorozat, ami egy kb. 1,5 másodperc alatt készített sorozatot kombinál egyetlen 1600×1200-as képpé.

Extrák

A gyári tartozékként kapott dokkolóállomás hasznos dolog: segítségével egyszerűbbé válik a képek másolása, az akkumulátor feltöltése, a TV-re való kapcsolódás, valamint a photo gomb megnyomásával automatikus diavetítést indíthatunk be.Felvétel módban az élő hisztogramm és a kompozíciós rácsok segítik a fotóst, utólag pedig a fényképeket (képkivágás, effektek, fehéregyensúly, expozíció, telítettség, élesség), valamint a videókat (vágás, állókép kivágása) is szerkeszthetjük, mindezt a fényképezőgépen belül, felhasználóbarát menük segítségével. Az elkészült képek és filmek automatikusan napokra lebontva kerülnek a beépített fotóalbumba, ahonnan könnyen visszakereshetők, a képek „Kedvencek” mappába rakásával pedig egyéni diavetítést is összeállíthatunk.

Akku, memóriakártya

Az EX-Z750 Super Life Li-ion akkumulátorával a gyártó szerint egy töltés után akár 325 képet is készíthetünk (CIPA-szabvány szerint) – mi objektív módon csak annyit mondhatunk, hogy semmi probléma sem volt az akkuval, és egyszer sem fordult elő hogy normál használat közben hirtelen lemerült volna. A gép a kompaktoknál megszokott SecureDigital vagy MultiMediaCard memóriakártyákkal bővíthető, ez pedig ajánlott is, hiszen beépített (8 MB) memóriája maximum két legnagyobb felbontású kép tárolására elég, témától és tömörítéstől függően.A doboz tartalma

  • Csuklószíj
  • SUPER LIFE Li-ion akkumulátor
  • USB- és A/V-kábel
  • USB dokkolóegység
  • Töltőkábel a dokkolóegységhez
  • Szoftver CD (rajta: CASIO Photo Loader 2.3, CASIO Photo Hands 1.0, Ulead Movie Wizard SE VCD, Adobe Reader 6.0, Windows Media Player 9, és Direct X 9.0c)
  • Alap használati utasítás

Összegzés

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az EX-Z750 kimagaslik a mezőnyből, és több tekintetben utat mutat kategóriája többi versenyzőjének: a minden részletre kiterjedő felvételi- és témamódok, valamint az ultrakompaktoknál szokatlan mennyiségű videós opció, mind-mind alaposan megizzasztja majd a konkurenseket. Ideális ultrakompakt mind az amatőröknek, mind azoknak, akik ilyen kis méretű géptől is elvárják a manuális lehetőségeket és a széleskörű alkalmazási lehetőségeket.

A Casio Exilim EX-Z750 bruttó fogyasztói ára 100.000 Ft. A tesztgépet a Extreme Digital-tól kaptuk a kipróbálás idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!