Digitális tükörreflexesek a megapixel háborúban

0

Konklúzió

Tesztünk során a 60 cm-es nyomatokon kiválóan látszott a felbontás növelés pozitív hatása, ezen felül pedig ami első körben talán nem ennyire triviális, de a tapasztalatok alátámasztják: az egyre nagyobb felbontás jótékony hatással van a képzaj minimális kicsapódására. Az apró „szemcséket” sokkal inkább toleráljuk, mint a nagyobb foltokat.

10×15 cm-es papírképek készítésekor a nagyobb felbontás előnye nem annyira látványos, mint a nagyobb nyomatoknál, de már alacsony érzékenységnél is egyértelműen látható. Ahogy nő az érzékenység, úgy kerülnek egyre inkább előnybe a nagyobb felbontású gépek kis nyomatméretnél is. Nagyobb nyomatoknál (A3, 60×40 cm, stb.) az újabb gépek nagyobb felbontásának az előnye nemcsak vitathatatlan, de nagyon látványos is.

Ezen felül hadd utaljak vissza arra a tényre, hogy a régebbi modellek kisebb LCD-jén sem az élesség ellenőrzése nem volt könnyű, sem élőkép nem állt rendelkezésünkre. A fejlődés tehát jó, az egyre nagyobb felbontású gépeknek a gyakorlatban képminőség terén csak előnye van, hátránya nincs. Persze a nagy felbontáshoz nagy adatmennyiség is dukál, így a modernebb gépekhez gyorsabb és nagyobb kapacitású memóriakártya, feldolgozásukhoz izmosabb számítógép szükséges. Ezek közül is inkább az utóbbi az, amire normál esetben nem feltétlenül lenne szükségünk. Tegyük azért hozzá, hogy a notebookok piacán az elmúlt 3-4 évben is olyan változások mentek végbe, amelyek könnyebben elérhetővé teszik a komolyabb számítási teljesítményű modelleket (ma már fele annyiba kerül egy kétmagos processzorral szerelt notebook, mint 4 éve egy szimpla magos példány).

A PowerShot és a DSLR evolúciós tesztjeinknél egyértelműen az a végkövetkeztetés, hogy a fejlődés jó. Nem kell persze minden új modellre váltani, a cél nem ez. De ha a koros gépünk lecserélésén gondolkozunk, s nem csak 10×15 cm-re vagy monitorral fotózunk, nyugodtan válasszuk a nagyobb felbontású modellt, azzal csak jobban járhatunk.
Tartsuk azonban szem előtt, hogy a gépek árait leginkább a beléjük integrált szolgáltatások határozzák meg, ezek alapján keressük meg az általunk legjobban kihasználható, de minimális kompromisszummal járó, s pénztárcánk számára is kedvező fényképezőgépet.

Köszönetet mondunk tesztünk elkészítésében segítséget nyújtó értékelőinknek, a Nikon Kft-nek, a Canon Hungária Kft-nek, valamint a Nikon D100-at és a Canon EOS-30D-t kölcsönző fotozz.hu felhasználóknak.