Dörr FLP-56 vaku és LED lámpa

0

A kreatív – vagy éppen bizonytalan – lélek sokszor komoly anyagi áldozatokra kényszerül. Igen, ő bizony fotózni is szeretne szabadon kószálva és saját kis házi műtermében, de nem veti meg a mozgókép adta lehetőségeket sem. Sajnos a kreatív léleknek ilyenkor általában mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha megfelelő világítóeszközöket szeretne sokszínű hobbijához. Külön kell beszereznie a kisvakut, a műtermi villanót, videóhoz pedig a folyamatos fényű lámpát, és ha nem vigyáz még azon kapja magát, hogy egy vezeték nélküli kioldót is szeretne.

A Dörr azokat célozta meg, akik nem szeretnének minden feladatra külön világító alkalmatosságot, és megalkotta az FLP-56-ot, mely egy igazi 4 az 1-ben eszköz. Fényképezőgépünk vakupapucsára csúsztatva használhatjuk sima kisvakuként, ugyanígy átkapcsolhatjuk folyamatos fényt adó videólámpa funkcióra, ha pedig levesszük a gépről normál lámpaállványra is csatlakoztatható, és műtermi vakuként vethető be. És a negyedik funkció? Egy rádiós vakukioldó egység is jár hozzá, úgyhogy vezeték nélkül is elvillantható.

Tartozékok

A vakuval (lámpával) egybecsomagolt tartozékok listája elég tekintélyes. Először is egy szép kivitelű cipzáras válltáskát kapunk, mely – ha nem szállítjuk benne a készüléket – akár egy közepes DSLR + kitobjektív párost és képes elnyelni. A táskából a következő tartozékok kerültek elő:

  • 1 db 25 oldalas használati útmutató (6 nyelven)
  • FLP-56 vaku-LED lámpa
  • 1 db felpattintható barn door (fényterelő lapok), lágyító előtéttel
  • 1 db ál-akkumulátor (AA akku/elem tartó)
  • 1 db lámpaállvány adapter

Opcionális kiegészítőként a Dörr NP-550 lítium-ion akkumulátorát, vagy saját gyártású hálózati tápegységét is használhatjuk.

Külső

A fő egység elég korrekten összerakott, kellemesen kinéző, meleg tapintású műanyag házat kapott, elején a stúdióvakuk reflektorára hasonlító előtéttel. Az egész úgy fest, mint egy alulméretezett műtermi vaku, épp ezért ebben a funkciójában kényelmes, kisvakuként viszont elég bumfordi és orrnehéz. Ha lámpaként használjuk az elülső részre felpattintható a fényterelő lapokat és lágyító előtétet tartalmazó, szintén méretes barn door.

A tetején egy műanyag lap takarja a nagyméretű akkumulátor foglalatát. Ahogy említettem a lítium-ion akku csak külön tartozékként vehető meg. A dobozban egy hozzá hasonlító ál-akkumulátor kapott helyet, mely voltaképpen egy AA elem tartó. 4 db Ni-MH ceruzaelem pakolható a bendőjébe, és lezárva az egész tokot az akkufoglalatba csúsztathatjuk, ezzel a púppal növelve a készülék méreteit.

Az alján egy mini TLS vakuszinkron aljzatot, valamint a hálózati táp csatlakozóhelyét találjuk. Mellettük kéklenek a vezeték nélküli vakukioldó csatornabeállító kapcsolói. Az alsó részen egy külön gombbal kioldható billenthető felfogatócsonk is helyet kapott, mely egyben vakutalp is. A talprész fémből készült, így elég masszív darab.

A készülék hátulján találjuk a kezelőszerveket, melyekből nincs túl sok, de kezelése amúgy sem egy ördöngősség. Néhány pillanat alatt tiszta lesz mindenki számára. Mindössze négy kisebb gombot és egy potmétert kapunk. Utóbbival a vaku vagy a lámpa teljesítményét állíthatjuk fokozatmentesen, és ezzel kapcsolható be a készülék – akárcsak egy kisrádió, kattanásig tekerve. A gombok közül kettővel a nem túl bonyolult menüben lépkedhetünk, egy tesztgombként funkciónál, az OK gombbal pedig véglegesíthető a kiválasztott beállítás. Mindezt egy kék háttérvilágítású kis folyadékkristályos kijelzőn kísérhetjük figyelemmel, ahol mindig látható az össze beállítás, nem kell rejtett menükben kotorásznunk. Az LCD-vel kapcsolatban furcsa volt hogy videolámpa módban, ahogy növeltem a lámpa teljesítményét úgy vált egyre olvashatatlanabbá az összes felirat, és a háttérfény is veszített erejéből.

Használat közben

Külső vaku

A kisvaku funkció hozza a legtöbb kérdőjelet, bár egyáltalán nem mondható használhatatlannak ebben a szerepben. Először is ez egy 50-es kulcsszámú villanó, ami elég tisztességes teljesítmény bármilyen mezőnyben, másrészt a teljesítmény végtelenül egyszerűen állítható a potméter segítségével, ami azért jól mutatja, hogy ez elsősorban műtermi villanó és csak másodsorban fényképezőgépre való kisvaku. Az alakja is ezt jelzi, ami egy nagyobb fényképezőgép tetején is tiszteletet parancsoló, de egyszersmind kényelmetlen is. Hiába a dönthető funkció, közel sem olyan kényelmes a használata, mint egy normál külső vakué. Egy külön gombbal kell kioldani a döntést, és bár lefelé beledönthető akár az objektívbe is, fölfelé, csak kb. 70 fokot emelhetjük. Forgatásra nincs lehetőség, így az indirekt vakuzásnál kompromisszumokra kényszerülünk.

A vaku kezelése viszont pofonegyszerű. A mindig látható menüben bekapcsolni vagy letiltani tudjuk a villanást, és beállíthatjuk, hogy manuális (M) vagy segéd (S1-S4) funkcióban használjuk. S1 beállításban bármely más vaku fényére elvillan, S2 állásban viszont csak a második villanásra (kikerülve az esetleges vörösszem csökkentő módot). S3 és S4 beállításban 5 vagy 15 villanásos sorozatot aktiválhatunk. A slave funkció fényérzékelője a vaku hátulján található.

Bár az általunk tesztelt példány ránézésre Canon lábkiosztással érkezett, a használati utasításában vagy adatlapján szó sem esett róla, hogy E-TTL rendszervakuként is használható lenne. Ilyen beállítása nincs is, ettől függetlenül a Canon gépünk normál középpontos (manuális) vakuként elvillantotta.

Teljes feltöltési ideje 1-5 mp, attól függően, milyen teljesítménnyel villant.

Stúdióvaku

Ehhez a funkcióhoz egy állványadaptert is kapunk, melyen egy fém vakupapucs fogadja a készüléket. Alsó részét bármilyen szabványos lámpaállványra felerősíthetjük és az egészet dönthetjük, ami a vaku alsó részének dönthető funkcióját is figyelembe véve így már kétirányú mozgatási lehetőséget jelent. Az adapteren egy ernyőtartó is helyet kapott, így a szettet derítő, vagy különböző felületű visszaverő ernyőkkel is kiegészíthetjük. Arról nem találtam infót a gyártó oldalán és a használati utasításban sem, hogy a vakura egyéb fényterelők (pl. reflektok, snoot, méhsejtrács) felhelyezhetők-e.

A kezelése ez esetben is megegyezik a kisvaku funkcióval. Ha engedélyezzük a villanást, akkor a LED lámpa 3W-os modellfényként is használható, tehát könnyedén megtervezhetjük a fényeket. Mindössze LED1 állásba kell kapcsolnunk a menüben és már meg is kapjuk a szolgáltatást, melynek teljesítménye nem növelhető. A hátsó potméter csak a vakuvillanás teljesítményét növeli, vagy csökkenti.

A modellfény arra is jó, hogy a vaku feltöltődését jelezze, hiszen csak ekkor kapjuk vissza, de ehhez aktiválhatunk hangjelzést is.

Az FLP-56 egyik érdekes szolgáltatása a Counter funkció. A kijelző alján folyamatosan látható, hogy mennyit villantottunk már a vakuval.

Vezeték nélküli vakukioldó

A csomag része egy rádiós vakukioldó is. Az egyszerű kivitelű műanyag házas adó alján szintén fém vakutalp kapott helyet, meg persze a csatornaválasztó kapcsolók. Tetején egy kioldógombot és a működést jelző LED-et találjuk, jobb oldalán pedig egy szinkronaljzatnak (mini TLR) jutott hely. Az adóegység egy kis CR2 lítium elemmel működik, melyet mellékelnek hozzá, és a hátsó részén lévő foglalatba helyezhetünk.

A fényképezőgép vakupapucsára erősítve legfeljebb 30 méter távolságon belül kioldhatjuk vele a távoli vakut. Külső kisvaku és műtermi villanó esetén is nagyon kényelmes kiegészítő. Arra azért ügyelnünk kell, hogy a vakuegység és az adó alján azonos csatornára állítsuk a kapcsolókat. Vezeték nélküli kioldásnál a vakut M, S3 és S4 módokban használhatjuk.

Videolámpa

A Dörr FLP-56 egyik fő szolgáltatása a LED lámpaság. Napfény színhőmérsékletű videofényünket csak úgy aktiválhatjuk ha kikapcsoljuk a vaku funkciót (bekapcsolt vakunál csak gyengébb modellfényként működik). A teljesítmény vezérlő potméter így a LED-ek fényteljesítményét szabályozza, a villanóhoz hasonlóan 2,0-6,0 értékek között (0,1 lépésközökkel) – hogy ez pontosan milyen mértékegységet jelent az titok marad a használati utasításban is. Annyi azonban biztos, hogy a lámpa 18 Wattos, ami nem egy atomvillanás, de átlagos helyzetekben elegendő fényt biztosít.

A lámpához egy három lapos, belső oldalukon tükrös barn doort is kapunk, melyekkel tetszés szerint szűkíthető, vagy terelgethető a fény. A kiegészítő negyedik, kihajtható lapja egy áttetsző lágyító/színhőmérséklet módosító előtét, mely visszavesz ugyan a fényárból, de kevésbé éles árnyékokat ad. A sárgás színű előtét másik funkciója a lámpa színhőmérsékletének eltolása. A fényforrás elé hajtva 5000 K helyett az izzólámpák hőmérsékletét, kb. 3200 Kelvint kapunk.

A lámpa elé pattintott barn door körbe forgatható, így négy kihajtható lapja bármely irányba nézhet.

Ajánló

A Dörr FLP-56 egymaga nyilván nem ér fel a jobb minőségű különálló világító berendezésekkel. Egy profi stúdióvaku, lámpa, vagy rendszervillanó azért több szolgáltatást ad, de árban, méretben és persze kényelemben is előrébb vagyunk vele, mintha külön próbálnánk beszerezni mindent. Amit vállal azt nagyjából teljesíti is. Ez egy elég jó teljesítményű, manuális (vagy segéd) kisvaku, mely akár vezeték nélkül is elvillantható, egy mérete és saját áramforrása révén nagyon kényelmes, tárgyfotóra alkalmas stúdióvaku, és egy korrekt szolgáltatáskészletet nyújtó videólámpa. A képalkotás több területén mozgó, cipekedéstől megcsömörlött kreatívoknak ajánlott.

A Dörr FLP-56 ára 92.000 forint körül alakul. A készüléket a teszt idejére a Pálvölgyi Digitaltól kaptuk. Köszönjük!