Elöljáróban: Sony DSC-F828

0

Sokan úgy vélik: „fényképezőgépet csak fényképezőgép gyártótól”. Nos, ez félig-meddig igaz is, legalábbis a filmes gépeknél biztosan. A digitális fotózásban azonban vannak olyan gyártók, akiknek nincs filmes múltjuk, gépeik azonban épp olyan meghatározóak a piac és a felhasználók számára, mint más – filmes gépeket is gyártó – cégek esetén. A Sony egyike azon gyártóknak, akiknek nincs filmes fényképezőgép-gyártásban múltjuk, szerepüket azonban senki nem meri megkérdőjelezni a digitális világban. A Sony nem csak CCD-ket, LCD-ket, különböző mikroelektronikai alkatrészeket gyárt, amelyek más gyártók gépeiben is megjelennek, hanem saját maga is készít digitális fényképezőgépet. Nos, valljuk be, ki ismerhetné jobban az egyes alkatrészek működésének legjobb összehangolásához szükséges trükköket, ha nem maga a gyártó. Így hát a Sony igencsak meghatározó szerepet tölt be a digitális fényképezőgépek piacán.

Persze nem csak alkatrész oldalról érdemes megközelíteni a kérdést. A Sony-nak van jópár olyan gépe, amely más gyártónak nincs. Hogy csak néhányat említsek, a teljesség igénye nélkül: CD-RW-t felhasználó digitális fényképezőgép (MVC-CD xxx), VGA felbontású video (a DSC-F707 óta), nagy fényerejű Carl Zeiss optikák használata (már a DSC-F505 óta), a kategóriájában nagy felbontás (anno DSC-F707, illetve most DSC-F828). S itt érdemes is egy pillanatra megállni. Bizonyára olvasóink is emlékeznek a XXI. század elejére, amely a digitális fotózásban is meghatározó mérföldkőnek számított, ti. ekkor jelentek meg egy csapásra az 5 Mpixeles digitális fényképezőgépek (Minolta DiMAGE 7, Sony DSC-F707, Nikon Coolpix 5000, Olympus E-20). Nos, idén nyár végén, ősz elején hasonló történt, a különbség annyi, hogy ezúttal nem csak a felbontás nőtt az eddigi legnagyobb 5 Mpixelről (kompakt gépekről van szó!) 8 Mpixelre, hanem technológiai váltás is történt, hiszen a Sony új, 2/3″ tokozott méretű, 8 Mpixeles CCD-je előtt nem a hagyományos R,G,B (vörös, zöld, kék) színszűrő található, hanem egy új, 4 színű, R,G,B,E (vörös, zöld, kék, smaragd), amely a Sony ígérete szerint jobb színvisszaadást, tökéletesebb színhűséget eredményez.
3 színű színszűrő 4 színű szűrő

De nézzük részletesebben, mit nyújt a Sony DSC-F828. Bizony, sok újdonság található ebben a gépben, amik mindegyike nagy lépés a Sonytól. Kezdjük talán az egyik legfontosabb alkotóelemmel, az optikával. A DSC-F sorozat optikáira eddig sem lehetett panasz, mind fényerőben, mind kromatikus aberrációban megállták a helyüket: fényerős, de nem aberráló optikákat ismerhettünk meg a Sony által felhasznált CarlZeiss objektívekben. A 828-ban azonban tovább mentek. Nem csak jó fényerejű, kis kromatikus aberrációjú objektívet szereltek a gépbe, hanem nagy átfogásút is. Az eddigi 5x-os átfogás helyett a 828-ban már 7x-es átfogás használható. Persze az sem mindegy, milyen kezdő fókusztávolságtól. Hiszen ez is nagy lépés volt: végre a Sony is kínál a filmes DLR gépeknél oly elterjedt 28 mm-es kezdő-fókusztávolságot. Így tehát az új optika 28-200 mm fókusztávolságú, Leica képkockára vonatkoztatva, fényereje pedig F2-F2,8. S a hab még csak most jön a tetejére: a Sony digitális fényképezőgépeiben felhasznált Carl Zeiss optikák közül elsőként a 828-ban található a királyi T* jelzés, amely a tökéletes optikai minőségre és a reflexiókat csökkentő bevonatra utal. S végül tegyük rá a habra a konyakos meggyet: az optika fókusztávolsága mechanikus zoomgyűrűvel, kézzel állítható. Nos, azt hiszem ez elég finom lett. Az élességet egyébként szintén lehet gyűrűvel állítani, ez azonban már a DSC-F717-en megirsmert elektronikus vezérlésű.

Nézzük tovább a meglepetéseket: A Sony is felismerte, hogy a fél-professzionális kategóriában igenis helye van a CompactFlash kártyáknak. Így a DSC-F828 már nem csak MemoryStick-et, illetve MemoryStick Pro-t támogat, hanem használhatunk CompactFlash kártyát is, sőt, akár a MicroDrive-val is megbírkózik. Ráadásul a két kártya között akár bekapcsolt állapotban is válthatunk, s ehhez még a menübe se kell bemennünk, egyszerűen a hátlapon lévő kapcsolót áthúzzuk egyik állásból a másikba. Ez bizony azoknak is csábítóvá teszi az új gépet, akik már rendelkeznek több száz MB-nyi CF kártyával, de nem szeretnék azokat teljes egészében MemoryStick-re cserélni, hiszen minden további nélkül használhatják majd a 828-ban. További kellemes része a fényképezőgépnek, hogy vakupapucs is található rajta, így használhatóak a Sony külső rendszervakui, illetve középpontos érintkezős vakuk is elvillanthatók. A gép elektronikus keresője meglepően jó minőségű, egyrészt nagy képet mutat – nem úgy, mint a 707/717-es modellek esetén – másrészt a felbontása is kellően nagy, így a kép részletessége is nagyon jó. Az EVF felbontása 235.000 pixel. A gép hátulján lévő LCD szintén jó felbontású, a 134 ezer pixelnek köszönhetően a kijelző képe tiszta, részletes. Mindkét kijelzőn természetesen ugyanaz a kép látható. Felvétel esetén itt élő hisztogramot is megtekinthetünk, illetve lejátszáskor a kész kép hisztogramját nézhetjük meg. A gépváz tetejére státusz LCD-t helyezett a Sony. A 16×14 mm-es kis kijelzőn a hátralévő képek száma, a rekesz és a zársebesség értékei láthatók. A státusz LCD zöld háttérvilágítással rendelkezik, melyet az üzemmódtárcsa előtti gombbal kell bekapcsolni.

A gép működtetése során a teljesen automatikus módon kívül program-automatika, zársebesség-, illetve rekesz-prioritásos, valamint kézi üzemmód használható. Lehetőség van különböző téma-módok kiválasztására is, valamint természetesen videó is rögzíthető. Videófelvétel lehet 640×480 vagy 160×120 pixeles, természetesen a felvétel során a zoom is állítható (hiszen mechanikus gyűrűvel vezérelhető), illetve működik a fókusz- és fénymérő rendszer is. Sorozat módban választhatunk Speed Burst, Framing Burst illetve Multi Burst módok közül. Speed Burst és Framing Burst esetén 7 felvétel készíthető egymás után, mintegy 3 kép/mp sebességgel. MultiBurst esetén pedig 16 kép készül, melyet a gép egyetlen 1,3 Mpixeles képre helyez, 4×4 kép mozaik formában, így egy fázis 320×240 pixeles képet jelent. Az egyes képek között 1/30, 1/15 vagy 1/7,5 mp telhet el, beállítástól függően.


Ebben a modellben mutatkozott be a Sony legújabb digitális jelfeldolgozó egysége, a Valósághű képalkotó processzor (Real Imaging Processor), amely precízebb, jobb minőségű képeket, nagyobb működési sebességet és alacsonyabb teljesítmény felvételt ígér. A hivatalos ismertetők a nagy hatásfokú processzor további előnyei között említik a hagyományos digitális jelfeldolgozási technológiákhoz viszonyítottan rövidebb expozíciós időt, a gyorsabb sorozatfelvételt, a közel azonnali képfeldolgozást és a nagy sebességű képmegjelenítést. Mivel a nálunk járt példány erősen gyártás előtti próba darab volt, ennek megítélésére nem igazán volt lehetőségünk.A gépet kézbe fogva elsőként a súlyos optika tűnhet fel. Ha a gépre vakut is helyezünk, a bal oldal, vagyis az optika még nehezebbé válik. Ezt a gépet tehát mindenképpen az optika alátámasztásával kell tartani, bár a markolatnál is meg lehet fogni a gépet, de külső vaku esetén ez már tényleg túl nehéz balra és kényelmetlenné válik. Az optikát tartva azonban biztos fogás vehető. Mint a korábbi modellek esetén, itt is elforgatható a gépváztól az optika, felfelé 70 fokkal, lefelé 30 fokkal. Ez a talaj szintjéről, illetve a fej fölül fotózáskor jelent nagy segítséget, bár a lefelé 30 fok nem minden esetben elegendő.


A vaku az F707/717-tel szemben motoroson nyílik, vagy a gép nyitja fel, vagy kézileg egy kapcsolóval kezdeményezhető a kinyitása. S ha már a vakunál tartunk: a felnyíló vaku 6 cm-rel magasabbra nyílik, mint az optikai tengely. Ez sokat számít a vörösszem-hatás kiküszöbölésében. A vaku alatt, de még a felnyíló részben található az infravörös NightShot és NightFraming módokhoz szükséges infraLED. A korábbi modelleknél már megismert Hologram AF lézeres segédfényforrása a vaku alatt, a Sony felirat mellett található. Ez teljes sötétségben is tökéletes fókuszálást tesz lehetővé.


A menüben történő mozgásra egy kis joystick használható, amely igen könnyű és egyszerű vezérlést jelent. A joystick be is nyomható, ez felel meg a Set, illetve Ok parancsoknak. A gépvázon külön gombra került a fehér-egyensúly, az expozíció-kompenzáció, a fénymérés rögzítése, a kártyatípus váltása, az LCD/EVF váltás, a vaku mód, a fénymérés, a makró mód, a sorozat mód, a NightShot/NightFraming illetve az auto/kézi fókuszbeállítása. A gépen tehát jópár gomb van, de éppen ezért lesz jól használható, mert nem kell minden beállításért a menüben keresgélni. Néhány nap, vagy hét alatt biztosan megtanulható, melyik beállítás hol és melyik gombbal végezhető el, mert a gombok csoportosítása is logikus és átgondolt.


A Sony DSC-F828 jelenleg még nem kapható, de reméljük hamarosan a boltokba kerül, hiszen egy igen sokrétűen beállítható, jó minőségű fél-professzionális fényképezőgépről van szó.