Előzetes: Pentax K20D és K200D

0

Valószínűleg kevesen emlékeznek már arra a full frame-es, 6 megapixeles Pentax DSLR vázra, amit a japán gyártó közel hét és fél éve jelentett be olyan időkben, amikor más gyártók 3 megapixeles APS-C méretű szenzorral szerelt vázakkal villogtak. Az egyszerűen csak Pentax Digital SLR néven futó projekt egyetlen szépséghibája az volt, hogy a japánoknak sosem sikerült piacra vinniük a modellt: mire a gép elkészült, addig a korábban lemaradozónak tűnő gyártók állva hagyták a Pentaxot. Néhány évnyi bizonytalankodás után azonban sikerült felvenni az elvesztett fonalat, és a K10D másfél évvel ezelőtti bejelentésével bebizonyították, hogy nem hagyják cserben a márka lelkes és kitartó híveit. A K10D olyan siker lett, amire a kezdeti időkben megfigyelhető szállítási gondokból ítélve a Pentaxnál sem számítottak.

Pentax Samsung CMOS

Valószínűleg főleg ennek a modellnek tudható be, hogy a Pentax 2006-ban megháromszorozta (85 ezer darab) DSLR eladásait, és lett 2007-ben 8%-kal a Canon és a Nikon után a 3. legnagyobb részesedésű márka a német, francia és brit piacokon (együttesen) (forrás: Gfk) A Pentax hívők hosszú várakozással ugyan, de olyan gépet kaptak, amivel nyugodtan villoghattak a többi fotós előtt is.

Persze a siker mellett történt más is a Pentax főhadiszálláson, ami egyelőre úgy tűnik, hogy jó irányba tereli a márka szekerét. Az optikai üvegek gyártásában a japán piacon magasan piacvezető Hoya ugyanis felvásárolta a teljes Pentax vállalatot, amit három részegységre bontva saját szervezeti struktúrájába olvasztott. Így megmarad a Pentax márka, megmarad a fotós részleg önállósága, de egy sokkal nagyobb vállalat részeként nyugodtabban dolgozhatnak. Vannak akik szerint ez legalább akkora lökést adott a látványos fejlődésnek, mint az elmúlt másfél év sikerei.

Pentax K20D

14,6 megapixel

A meghívás apropóját természetesen a fejlődés eredménye, a Pentax új középkategóriás tükörreflexes fényképezőgépe a K20D adta. Az elődjétől külsőben alig eltérő fényképezőgép belül éppen annyit változott, hogy a piac legfrissebb, és egyben az egyik legvonzóbb modellje legyen. Minden változás mellett vitathatatlanul az egyik leglátványosabb a felbontás közel 50%-os növekedése, amit a Pentax a Samsunggal közösen fejlesztett új CMOS érzékelő beépítésével ért el. 14,6 millió hasznos képpontjával ma a Pentax K20D a legnagyobb felbontású, APS-C méretű szenzorral szerelt digitális fényképezőgép a piacon (csak a testvérmodellnek számító Samsung GX-20 rendelkezik ilyen felbontással).
Fontos kiemelni, hogy az eddig használt, külső gyártótól (általában Sony) vásárolt CCD érzékelőket a Pentax saját tervezésű CMOS lapkákra cserélte.

Pentax Samsung CMOS

A saját tervezéssel kapcsolatban kiemelték, hogy az érzékelőlapkán az egyes képérzékelő pontok között lévő áramkörök magasságát sikerült annyival csökkenteni, hogy az érzékelőkre a nagy felbontás ellenére is annyi fény jut, mintha azokból azonos méretű lapkán csak 12 millió lenne. Az érzékelőt a koreai elektronikai óriás, a Samsung gyártja.

Képstabilizátor

Az érzékelővel közvetetten kapcsolatos fejlesztés, hogy a könnyebb CMOS-nak és egyéb finomításoknak köszönhetően a képstabilizálással a Pentax K20D 4 fényértéknyi előnyt is tud biztosítani. Ez persze egy nehezen mérhető dolog, mert a stabilizátor hatásfoka rengeteg tényezőtől, így például a fotós gyakorlottságától vagy a gyújtótávolságtól is függ, de mindenesetre dolgoztak a rendszer tökéletesítésén.

Pormentesítés

A pormentesítés funkció viszont úgy néz ki, hogy maradt a régi. A porszemeket és egyéb szennyeződéseket egy portaszító bevonat igyekszik távol tartani az érzékelőtől. Ha ennek ellenére lerakódna valami, azt a rendszer az érzékelő megrázásával igyekszik eltávolítani (ez akár minden bekapcsoláskor is kérhető). Az eltávolított, illetve a tüköraknában „csak úgy” csellengő piszkot pedig egy ragacsos szalag igyekszik összegyűjteni. A rendszer azonban csak papíron igazán hatékony. A sivatagi vihar teszten, amikor is rendkívül gonosz módon 1-2 alkalommal levettem, majd visszatettem az objektívet, a Pentax K20D csúnyán elvérzett. Van ugyan a gépben egy olyan új, Por jelzés nevű funkció, amivel eddig más gépnél nem találkoztam, de nálam nem hozta az elvárt eredményt. Ennek a feladata az lenne, hogy az LCD-n megmutassa a porszemek helyét (ha vannak), de néhány próbálkozás után feladtam. Majd a végleges példányon használati útmutatóval a kezünkben újra kipróbáljuk.

Élőkép

Ebben a kategóriában 2008-ban az élőkép már szinte kötelező elem. A Pentax kínálatában a K20D az első ilyen funkcióval szerelt fényképezőgép, ami egyelőre meg is látszik rajta. Mintha a Pentax mérnökök a „Japán élőkép konferencia” eredményeiről csak összefoglalót olvastak volna. Persze a hiányosságok főleg szoftveres eredetűek, így van remény a végleges változatban való javításukra. Térjünk erre vissza a részletes tesztünkben.

Egyedülálló funkció viszont az LCD monitor színvisszaadásának hangolhatósága. Sok olyan fényképezőgép van, aminek az LCD-n látható színeire csak sok gyakorlás után lehet hagyatkozni. Ezzel a funkcióval a fotós saját ízlésére, vagy a valós képhez igazíthatja az LCD színeit.

Említésre méltó változás, hogy a gép hátlapjára a 210.000 képpontos, 2,5″-es LCD helyett egy 230.000 pixeles, 2,7″-es képernyőt tettek.

Érzékenység

A K10D maximális ISO 1600-as érzékenységéhez képest jelentősen megnőtt a beállítható érzékenység felső határa. Alapesetben ugyan csak ISO 3200-ig emelhető az érték, de a kiterjesztést a menüben engedélyezve feltekerhetjük ISO 6400-as értékre is. Nyilván ilyen magas érzékenység mellett kell majd számoljunk a képzaj vagy az azt eltüntetni hivatott, három lépésben állítható erősségű zajszűrő funkció nyomaival.

Víz és porálló

Az elődmodellhez hasonlóan a Pentax K20D is víz (fröccsenő víz ellen) és porálló, így minden csatlakozó és ajtó megfelelő gumi szigetelést kapott.

Pentax K200D

Bár a szervezők épp hogy csak megemlítették, pedig a Pentax DSLR kínálat egyik fontos darabja lesz a K200D is. A K10D 10 megapixeles érzékelőjét és a K100D Super kezelhetőségét gyúrták egybe ebben az új modellben, átmentve a K10D-ből a víz és por elleni szigeteléseket is. Ez utóbbi egyedülálló a belépő szintű DSLR gépek piacán.

Pentax K200D átlátszó kivitelben

Pentax K200D markolattal

A Pentax K200D-hez csatlakoztatható portré markolat, 2,7″-es az LCD-je, van benne por jelzés funkció ugyanúgy, mint a Pentax K20D-ben, viszont nincs élőkép módja.

Dubai

Ahogy autóval beértünk a városra, nekem azonnal Las Vegas jutott az eszembe. Ezután másnap hallottam néhány újságírót szintén erről beszélgetni, majd mikor hazaértem és elmondtam másoknak, hogy milyen volt az út, ők csak megerősítették, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek Dubai láttán a kaszinók városa jut az eszébe. A két várost a szinte lakhatatlan sivatagi vidék mellett a fényűzés teszi még nagyon hasonlatossá. A grandiózus projektek, mint a Világ szigetek, a Pálma szigetek, a Burj Dubai, vagy a Dubai egyik legismertebb jelképének számító Burj Al Arab csak még elképesztőbbé teszik a helyet. A hihetetlen ütemben fejlődő város jelenleg egy nagy építkezés, de néhány éven belül az egyik leglátványosabb nagyvárossá válhat.

Tesztképek

Sajnos az időjárás nem kényeztetett el bennünket. Megérkezésünk után az évszázad viharait és esőzését jósolták, de ebből szerencsére csak a szélvihar maradt. A sivatagban ez is bőven elég volt. A borult időben viszont folyamatosan ISO 200, ISO 400 és ISO 800 érzékenységet kellett használnom, ami nyilván nem tett jót a képeknek.

A fotózáshoz kiosztott K20D modellek gyártás előtti próba szériából származnak, így nem tekinthetők véglegesnek. Az alábbi linken elérhető tesztképek ezért inkább csak kedvcsinálók, a fényképezőgép képminőségének megállapítására nem alkalmasak. A képek az új Pentax smc DA 18-55mm F3.5-5.6 AL II objektívvel készültek.

Mindkét fényképezőgép február végétől, március elejétől lesz kapható itthon is. A várható árakról a Pentax eddig nem nyilatkozott.