Exkluzív: Nikon 1 V1 és Nikon 1 J1

0

Bevezetés

A Nikon nem aprózta el, jópár évet szánt a fejlesztésre. Biztosak lehetünk benne, hogy nem 1 év mérnöki munka áll a Nikon 1 rendszermögött (általában 2-3 évnyi fejlesztés van egy-egy új termékben, mire piacra kerül, de ebben valószínűleg sokkal több).

Nikon 1 J1

Nikon 1 V1

Nikon 1 J1

Nikon 1 V1

A sok-sok ráfordított energia, a rengeteg pénz és a mérnöki találékonyság mind-mind szerepet játszik abban, hogy a Nikon most egy komplett rendszerrel debütált, s nem csak egy új vázat, hanem rögtön két új, egymástól eltérő képességű modellel, négy objektívvel, egy vakuval, egy GPS modullal és egy F bajonettes objektív adapterrel indította a szériát.

A megjelenés napján – azaz tegnap – rengeteg elégedetlen hozzászólást lehetett olvasni. Részben érthető is ez, hiszen a Nikontól mindenki a komoly minőséget várja el, s ezzel talán nincs összhangban, hogy a Nikon nem a Samsung és a Sony APS-C rendszeréhez akart hasonlítani.
Hogy ez baj-e, vagy nem, majd a piac eldönti. Mindenestre pár gondolatot azért érdemes átfutni, hogy egy rendszer tervezésekor mik járhatnak a vezetők, a marketingesek és a mérnökök fejében:

 • ha a már meglévő szenzor köré építünk, olcsóbb lehet a rendszer
 • ha DX formátumú szenzort használunk, méretesek, nagyok és kicsit drágábbak lesznek az objektívek, mint kisebb szenzornál
 • a MILC vásárlók javarésze azért keresi ezt a rendszer, mert kis méretű de jó minőségű fényképezőgépet szeretne
 • egy gép nem rendszer
 • ha többféle alternatívát kínálunk, többféle vásárlót érhetünk el
 • egy teljes új, nulláról felépített rendszer jobb, mint egy már létező toldozása-foltozása
 • a piaci érvényesüléshez nem csak konkurenciának kell lenni, hanem olyan lehetőségeket, szolgáltatásokat és tulajdonságokat kell kínálni, amelyeket mások nem

Ezek persze csak feltételezések, de valamennyire igazak lehetnek az állítások.
Mivel új rendszer épült, az árak nem lesznek a legkedvezőbbek. Az is igaz, hogy a kis méretet valóban sikerült elérni (pl. a J1 a Panasonic DMC-GF3-nál és az Olympus PEN Mini E-PM1-nél is minden kiterjedésében kisebb lett). Kisebbek-e az objektívek azonos látószögnél? Igen! Pl. Panasonic G Vario 14-42mm mFT objektív 63,6×60,6 mm, az 1 Nikkor 10-30 mm-es optikája csupán 57,5×42 mm (az Olympus 14-42 mm-es M.Zuiko Digital II R jelzésű optikája 56,5×50 mm. Vagy nézzük a telét: Olympus M.ZD 40-150mm f/4-5,6 63,5×83 mm, ezzel szemben a Nikkor 30-100mm f/3,8-5,6 objektíve 60×61 mm. Látható hát, hogy a kisebb szenzor valóban kisebb objektíveket eredményez (bár igazából ez annyira nem meglepő).

Az is biztos, hogy a Nikon komolyan gondolja a Nikon 1 névre keresztelt rendszert, s nem fog megállni két váznál és négy objektívnél. Ezt bizonyítják a New Yorki sajtóbemutatón kiállított, nálunk egyelőre csak a bemutató egy-egy diáján szereplő tervezett kiegészítők is.
De hogy mekkora sikere lesz, azt még egyelőre nem tudjuk. Az biztosnak látszik, hogy lesznek kedvelői, a kis méret és kis tömeg biztosan sokakat vonz majd, s ha a képminőségre sem lesz panasz (a Nikon 1-ben használt CX formátumú szenzor 1,35× kisebb, mint a m43 rendszeré, hasonlóan, mint amennyivel az m43 kisebb az APS-C-nél) és az ára is megfizethető lesz, komoly piaci részesedést tudhat majd magáénak a Nikon.

De ne menjünk bele ennyire a gazdasági fejtegetésekbe, inkább nézzük meg, mit is kínál a Nikon 1-es rendszere:

 • teljesen új, CX formátumú, 13,2×8,8 mm-es, 2,7×-es képkivágás faktorú ultragyors CMOS szenzor
 • jelenleg 10 Mpixeles felbontás
 • vázba épített elektronikus kereső (1 V1 modellnél)
 • vázba épített felpattanó vaku (1 J1 modellnél)
 • FullHD videófelvétel H.264 tömörítéssel, MOV konténerben, 60i képfrissítéssel
 • SlowMotion videók készítése 400 és 1200 kép/mp sebességgel (640×240 és 320×120 pixeles felbontásban)
 • választható elektronikus és mechanikus zár (1 V1 modellnél)
 • elektronikus zár (1 J1 modellnél)
 • kontraszt és fázis eltolás alapú fókuszrendszer
 • RAW formátum támogatása
 • Accessory Port (1 V1 modellnél), melybe vakut vagy GPS modult, később állandófényű videólámpát, vagy felhajtható LCD-t is illeszthetünk.

S hogy mik azok, amelyet más rendszerek nem kínálnak és a Nikon úttörő e téren? Ilyen pl. az elektronikus zár, amely valóban halk, diszkrét működést tesz lehetővé, redőnyzárhang nélkül (az eddigi MILC-ek redőnyzárat tartalmaztak, melyek közel olyan hangosak voltak, mint egy DSLR tükörfelcsapása, vagyis csendesnek nem voltak nevezhetők). Vagy említhetnénk az ultragyors sorozatot is, de ide sorolhatjuk a mozgó pillanatkép és az intelligens képválasztót is.
Igaz, akadnak olyan szolgáltatások is, amelyek hiányoznak még a rendszer fényképezőgépeiből, ilyen az expozíció sorozat és más automatikus sorozatok, az elektronikus vízszintező, a pásztázó panoráma, a könnyű kézi élességállítás, a kis lépésekben választható érzékenység, a vakupapucs (az 1 V1-nél rendszer szintű kiegészítő csatlakozót találunk), a kihajtható vagy dönthető LCD, a videófelvétel közbeni rekeszállítás, a kiégett és bebukott részek jelzése, vagy éppen a képek fokonként történő elforgatása, mely más Nikon gépekben már megtalálhatók.

Az alap elképzelést tehát már ismerjük, nézzük meg részletesen, mit és hogyan tudnak a Nikon 1 rendszer jelenlegi gépei, a Nikon 1 J1 és a Nikon 1 V1.