Exkluzív: Sony Alpha DSLR-A900

0

Kezelőszervek

Fent

üzemmódtárcsa

felső kezelőszervek

(1) Üzemmód választó tárcsa:

– M (manuális mód): az összes expozíciós (és egyéb) beállítást elvégezhetjük a gép helyett.
– S (zársebesség előválasztás): a fotós az elülső vezérlőtárcsák elfordításával állíthatja be a használni kívánt zársebesség értéket, melyhez a fényképezőgép választ megfelelő rekeszértéket. A záridők a következők lehetnek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000; 1/5000; 1/6400; 1/8000 mp.
– A (rekesz előválasztás): hasonló az előző félautomata módhoz azzal a különbséggel, hogy ekkor a vezérlőtárcsák a rekesznyílás nagyságát határozzák meg, a gép pedig ehhez mérten választ egy megfelelő záridőt. A beállítható rekeszérték tartományt a csatlakoztatott objektív határozza meg.
– P (programautomatika): a rekeszérték és záridő kivételével minden mást a felhasználó szab meg. Ebben a módban kap fontos szerepet az úgynevezett program-eltolás funkció, amellyel azonos fényértéken tartva egyszerre módosítható a fenti két expozíciós alapérték.
– AUTO: automatikus felvételi üzemmód, melynél a beállítások nagy része a fényképezőgép feladata. Ezek között találjuk az expozíciós beállításokat, így rekeszértéket és záridőt is. Az érzékenység alapból automatikus, de a fotós megváltoztathatja.
– A tárcsa fennmaradó 1, 2 és 3 jelű állásai korábban elmentett beállítások visszatöltésére használható, melyek között nemcsak az alapvető fotózási paraméterek szerepelnek, de olyan részletek is, mint pl. a nagy érzékenységű képek zajszűrése, az expozíciós lépésköz vagy éppen a színtér. Ezeket az értékeket a felvétel menü 4. oldalán rögzíthetjük.
(2) Elülső vezérlőtárcsa: a rekeszérték vagy a zársebesség beállítására használható. A menüben megszabhatjuk, hogy manuális módban a két expozíciós alapérték közül melyiket szabályozza. A másik értéket a hátsó vezérlőtárcsával módosíthatjuk majd. Segítségével más értékek is megváltoztathatók, ha az adott funkció gombjával együtt használjuk. Ilyen például az érzékenység (ISO), a fehéregyensúly (WB), meghajtás (sorozat és önkioldó) ill. az expozíció-kompenzáció is.
Lejátszás módban a kinagyított képek közötti lapozásra is használható, mégpedig oly módon, hogy a nagyítás mértéke és a kijelzőn látható képkivágás változatlan marad.
(3) Exponáló gomb: ezzel indíthatjuk az expozíciót, illetve lejátszás módból azonnal felvételi üzemmódba válthatunk.
(4) Expozíció-kompenzáció: megnyomása után vezérlőtárcsával állíthatjuk be a szükséges értéket. Arra is van lehetőség, hogy félautomata vagy programozott módban valamely vezérlőtárcsával az expozíció-kompenzációt közvetlenül beállíthassuk.
(5) DRIVE: sorozat és önkioldó mód gombja: választhatunk egyképes, folyamatos sorozat (lassú vagy gyors), 2 vagy 10 mp-es önkioldó, expozíció sorozat, fehéregyensúly sorozat, DRO sorozat, tükörfelcsapás és távvezérlős kioldás között.
(6) Státusz LCD háttérvilágítását ki/bekapcsoló gomb.
(7) Fehéregyensúly: megnyomása után bármely vezérlőtárcsával beállíthatjuk a szükséges értéket, a következők közül: automatikus, napfény, árnyék, felhős, izzó, fénycső, vaku, egyéni színhőmérséklet (2500-10000 K) és 3 kézi beszabályozás. Az előre programozott színhőmérséklet értékek ±3 lépésben finomhangolhatók.
(8) ISO gomb: e gombot lenyomva, majd a vezérlőtárcsát elfordítva állíthatjuk be a szükséges érzékenységet.

Hátul

(1) Főkapcsoló: a készülék be- és kikapcsolására szolgál.
(2) Keresőzár karja
(3) Kereső dioptria korrekciós tárcsája.
(4) Fénymérési módot kiválasztó tárcsa, közepén AE-L fénymérést rögzítő gombbal. Lejátszás módban a 9 képes index nézetet kérhetünk segítségével.

(5) AF/MF: kézi élességállítást vagy AF rögzítést megvalósító gomb.

(6) Hátsó vezérlőtárcsa
(7) MENU: a menü be- és kikapcsolására használható. A megjelenített menü az exponáló gomb félig lenyomására, vagy bármely funkciógombra, ill. az üzemmód tárcsa elfordítására is kikapcsol. A menüpontokról részletesebben a következő oldalon lesz szó.
(8) DISP: felvételi módban az LCD-n megjelenő státusz (infó) képernyő, alap, vagy részletes nézete között válthatunk ezzel a gombbal, de ki is kapcsolhatjuk az adatokat.
Lejátszáskor az aktuálisan mutatott fotó információs képernyői között válthatunk vele.
(9) Törlés: csak lejátszás módban működik ez a gomb. Az aktuálisan megjelenített fotót törölhetjük segítségével a memóriakártyáról (feltéve, ha nem tettük előzőleg írásvédetté).
(10) Lejátszás: ezzel a gombbal aktiválható a képek lejátszásának üzemmódja. Az exponáló gombbal, bármely funkció gombbal, vagy az üzemmód választó tárcsa elfordításával is megszakíthatjuk a lejátszást és azonnal visszaállhatunk felvételi üzemmódba.
(11) Nyolcirányú navigációs gomb: felvételi üzemmódban az AF pont helyét választhatjuk ki, valamint a menükben való mozgásra, lejátszás módban a képek közötti lapozásra használhatjuk.
(12) C (Custom) gomb: a menüben megadható ennek a szabadon programozható gombnak a funkciója a következők szerint: AF rögzítés, AF/MF vezérlés, optikai előnézet, intelligens előnézet, érzékenység, fehéregyensúly, expozíció-kompenzáció, vakukompenzáció, képtovábbítási mód, AF mező, képméret, minőség, saját beállítású színmód, DRO, vakumód, üzemmód mentése az 1, 2, 3 regiszterekbe. Lejátszás módban a kép hisztogramja és expozíciós adatai jeleníthetők meg.
(13) Fn gomb: megnyomásával a hátsó LCD-n megjelenő státuszképernyőn beállíthatjuk a módosítandó értékeket. Az egyes paraméterek között a nyolcirányú navigációs gombbal válthatunk. Lejátszáskor a képek elforgatását kezdeményezhetjük vele.
(14) SteadyShot kapcsoló: a fényképezőgép szenzormozgatásán alapuló stabilizátorát kapcsolhatjuk ki és be.

Elöl

(1) Mélységélesség ellenőrző gomb: megnyomására a rekesz beugrik ill. intelligens előnézet módban egy kép is készül, amely az LCD-n megjelenik, majd az egyes paraméterek módosításának hatását azonnal láthatjuk is a kijelzőn.
(2) Objektív kioldó gomb: az optika levétele előtt be kell nyomnunk, majd az objektívet kb. 45 fokban jobbra elfordítanunk.
(3) AF üzemmód kapcsoló: S : egyszeri, A: automatikus módválasztás, C: folyamatos, MF: kézi.