Exkluzív: Sony Alpha SLT-A77 (és társai)

0

Sony Alpha NEX-5N

A lenyűgöző fehér épület szinte vakít az erős napfényben. A NEX-5N-nel vágok neki néhol nyaktörően meredek lépcsőinek. Kitűnő alkalom, hogy a hosszú épületet befogva a pásztázó panoráma módot is kipróbáljam.

Sony Alpha NEX-5N
pásztázó panoráma mód

Sony Alpha NEX-5N

A 2010 májusában bejelentett NEX-5 utódja nem sok titkot rejt. Nevének N-betűje szerényen hirdeti, hogy új (new) modellel van dolgunk.

Elődjétől először is a váz anyagában különbözik. Itt a hátsó és az első panel is fém, szemben a tavalyi modell műanyag hátuljával. A gépváz kialakítása mérete egyébként ugyanaz, mint az elődé.

A legfontosabb különbséget az APS-C CMOS szenzor kínálja, mely 10-ről 16 megapixelesre nőtt, szorosan együttműködve a továbbfejlesztett BIONZ processzorral. A gyorsabb feldolgozásnak köszönhetően 7 helyett 10 kép/mp-es sorozatot kapunk. Egy teljes fokozattal növelték az érzékenységi tartományt is, mely így ISO25600-ig állítható. A NEX-7-nél említett 0,02 mp-es zárkésleltetési idő ennél a gépnél is érvényes, sőt a gyors beállítást segíti az érintőképernyős kivitel is.

Nos igen, a NEX-5 meglehetősen szokatlan, mobiltelefonos kezelését elég sok kritika érte, többek között részünkről is. Ennek alapjai változatlanok, ugyanazokat a gombokat és menüt kapjuk, de az érintőképernyő sokat javít a kezelhetőségen. Ennek segítségével választhatjuk ki a 25 AF-pont valamelyikét, és a most bevezetett mozgáskövető élességállítást is. A fényképezőgépből nem hagyták ki az elmaradhatatlan arcfelismerő fókusz szolgáltatást sem, mely 8 arcot képes kezelni és mosolyérzékelős kioldóval is kombinálható.

A készülék hátulján ugyanaz a 3”-os Xtra Fine LCD található mint a korábbi modellben. A 921 000 képpontos kijelzőt 80 fokban felhajthatjuk. A TruBlack technológia napos időben is élénk kontrasztot biztosít, bár a görög napsütés azért alaposan megdolgoztatta a kijelzőt. Jól láthatónak semmiképp nem nevezném, de valóban használható. Az A77-es kijelzőjét jobban láttam erős napsütésben is.

Keresőt persze most sem kapunk, de a gép tetején lévő vakupapucsra/kiegészítő foglalatra vásárolhatunk külső EVF-et. Egy új OLED modell jelenik meg a géphez FDA-EV1S néven, XGA felbontással, de a kissé áttervezett csatlakozás miatt a régebbi modellekkel nem lesz kompatibilis.

Jelentős újdonság a megnövelt képfrissítési sebességű videó is, mely a pár hete bejelentett AVCHD 2.0 szabványhoz igazodik. Az előd 25/30 képkocka/mp-es sebességét duplájára növelték, mely PAL rendszer esetén 50 kockát jelent másodpercenként. Ez az ilyen méretű szenzorral szerelt gépek között jelenleg egyedülálló teljesítmény. A mozgókép felbontás maradt Full HD, a formátumként pedig az AVCHD mellett MP4 választható. A videofájl mérete 2 GB (kb. 29 perc) lehet.

A Sony egy rakás kreatív szolgáltatással kínálja a gépet, melyek opciói az érintőképernyőnek köszönhetően sokkal kényelmesebben vezérelhetők. Ilyen például a háttérelmosás kontroll, melynek beállítócsúszkája a kijelző jobb szélén ujjunkkal is vezérelhető. Ezen felül 13 képeffektus közül választhatunk a HDR festmény stílustól a miniatűr hatáson át a lyukkamera imitációig.

A Sony gépekben most debütálnak az optikai hibákat eltüntető szolgáltatások. A NEX-5N a színhiba ellen veszi fel a harcot, egy ki és bekapcsolható, de nem szabályozható automata szolgáltatással.

Természetesen maradtak a jól bevált funkciók is, mint a dinamika optimalizáció (DRO), vagy az 1-6 fényértéket rásegítő, fokozatonként állítható HDR szolgáltatás. Mivel a gépben nincs stabilizátor a kézremegést csak az ezzel szerelt objektívvel csillapíthatjuk, de erre szolgál az Anti Motion Blur mód is, mely 6 sorozatban készült fotót illeszt össze, így csökkentve a bemozdítás hatását. Szintén 6-os sorozatot készít (villámgyors 10 kép/mp-es sebességgel) a Hand-held Twilight mód, mely ily módon szűri a nagy érzékenységű, zajosabb fotókat.

A NEX-5N lítium-ion akkumulátort használ, melyet feltöltve kb. 430 képet készíthetünk. Belső memóriát nem kapunk, de a kombinált foglalatban a Memory Sticken kívül SD, SDHC és SDXC kártyák is használhatók.

A géphez hamarosan hét objektív, két A-bajonett adapter (egy AF-t támogató és egy normál), egy nagylátószögű és egy halszem konverter lesz elérhető.

A fotótúra alatt kellemes és főleg kényelmes volt a NEX-5N-t használni. Egyértelműen az elődjére hajazó élmény a vele való fotózás. Három dolog miatt érdemes inkább ezt választani a NEX-5-tel szemben: ha jobb képfrissítésű videókat szeretnénk (főleg gyors mozgásoknál látható a különbség), ha agyunkra megy a háromgombos-egytárcsás kezelés, illetve ha keveselljük a 10 megapixelt.

A Sony Alpha NEX-5N és
NEX-7 modellek összehasonlítása
(az eddig közzétett információk alapján)
Sony Alpha NEX-5N Sony Alpha NEX-7
Képérzékelõ 16,7 megapixel
EXMOR APS HD CMOS
24,7 megapixel
EXMOR APS HD CMOS
Keresõ nincs (opcionális) OLED EVF (XGA)
100% lefedettség
Váz

fém borítás

fém borítás, gumírozott markolattal

Kezelõszervek egyedi gombok és érintõképernyõ

programozható „Trinavi” vezérlés

Portalanító rendszer igen igen
AF pontok

25

25
Fénymérés 1200 zónás 1200 zónás
Érzékenység ISO100-25600 ISO100-16000
LCD kijelzõ Xtra Fine TruBlack LCD
3″ (7,5 cm), 921 600 képpont
80 fokban felhajtható
Xtra Fine TruBlack LCD
3″ (7,5 cm), 921 600 képpont
90 fokban felhajtható
Érintõképernyõs vezérlés igen
Vaku nincs (külsõ használható) beépített, felnyitható
kulcsszám: 6
Videó Full HD, 50p/25p/50i Full HD, 50p/25p/50i
Sorozat 10 kép/mp (max) 10 kép/mp (max)
Expozíció korrekció +/-3 Fé, 1/3 Fé lépésekben +/-5 Fé, 1/3 Fé lépésekben
Zárkésleltetés

0,02 mp

0,02 mp
Tömeg (csak a váz) 210 g 291 g
Méret 110,8 x 58,8 x 38,2 mm 119,9 x 66,9 x 42,8