Exkluzív: Sony Alpha SLT-A77 (és társai)

0

Sport

2011. augusztus 25., Görögország, Attika-félsziget

Másnap frissen ébredek, de az erkélyajtót kinyitva kora reggel is forró szél csap be a szobába. Úgy tűnik ezt ma sem ússzuk meg. A reggeli után háromnegyed órás buszút a Driving Academy ideiglenes bemutató pályájáig. Rövid eligazítást kapunk a büfésátorban, aztán irány a pálya. Néhány mondat a biztonságról és máris rákezd a motoros páros. Egy mozdulattal a 12 képes sorozatra állítom a tárcsát és ész nélkül nyomom a gombot, ahogy körülöttem majd mindenki. A gép elképesztően gyors és a folyamatos élőképnek (fix tükörnek) hála a kb. 1 mp hosszú sorozatok tökéletesen nyomon követhetők a keresőben vagy az LCD-n. Amiről lemaradok arról csak én tehetek, és hát igen, a tapasztalatlanság azért kibukik. Pár perc alatt 250 képet lövök el. Sokkal tovább tart kiválogatni és törölni a használhatatlanokat.

Sony Alpha SLT-A77
10 képes sorozat sebessége

A bemutató két driftautó koreografált párharcával folytatódik. Követő fókuszra kapcsolok, de ezt a módot nem a drifthez találták ki. A Sony állítólag eszes algoritmusokat alkalmaz a befogott téma folyamatos felismeréséhez. A befogással nincs is baj, de a kipördülő mindig más oldalukat mutató autókat a legokosabb algoritmus sem ismeri fel, csak ha egy oldalukat mutatják felém. Ilyenkor semmi gond.

Sony Alpha SLT-A77
50mm, ISO100

A pálya mellett több pódiumot állítottak fel, így a program második felében átballagunk a teleobjektíveshez és egy szép, fehér 300mm-es teleobjektívvel is kipróbáljuk a gépet. S szél vadul lengeti az alacsonyra állított Manfrotto állványt rajta az A77-tel. Alig sikerül értékelhető képet csinálnom a nagytelével, így inkább a parkoló sportkocsik és motorok, majd a büfé felé vesszük az irányt. Ezeket nem fújja el a szél.

Sony Alpha SLT-A77
30mm, ISO100

A bemutató végén jelentkezőket toboroznak a driftautók anyósülésére. Mivel azon párt híve vagyok, akik a reggelijüket inkább a gyomrukban mintsem a műszerfalon szeretik tudni, ezt inkább kihagyom. Jó alkalom ez néhány videó készítéséhez a csúszkáló autócsodákról. A délelőtt villámgyorsan elszalad, és a bemutató vége egyben a sajtóprogram végét is jelenti. Visszaút a hotelbe, egy gyors ebéd, és indulás a repülőtérre. Ja igen, a gépeket sajnos vissza kell adni.

A sajtó bemutató során egyetlen ember, állat és fényképezőgép sem sérült meg, ellenben két nap alatt két klímaberendezés is jobb létre szenderült. Istene(i)m, ez a görög nyár!

Tesztképeink

A Sony Alpha NEX-5N-nel és SLT-A77-tel készült további tesztfotók megtekintéséhez kattintson az alábbi linkre. A fényképek elnevezésében jelöltük az ekvivalens gyújtótávolságot és az érzékenységet. A fájlok EXIF adatokat is tartalmaznak.

Tipp: a megjelenő új ablakban mutasson rá egy indexképre, és tekintse meg a böngésző státuszsorát, ahol a fájlnévből kiderülnek a fenti adatok! A kép megnyitását új ablakban vagy új fülön érdemes végezni (shift+kattintás, control+kattintás, Macintoshnál középső egérgomb).

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!