Feiyu Tech gimbalok

0

Lassan megérjük, hogy a gimbalok olyan tömegtermékekké válnak, mint a szelfi botok. A stabilizált kamerával rendelkező, vagy okostelefonok stabilizálására alkalmas változatok több gyártó kínálatában is megtalálhatók már.

Az ismertebb nevű gyártók termékei persze sokszor a magyar átlagfizetésből (a valódi átlagról beszélünk, nem a KSH által „mértre”) élők számára sokszor nem megfizethetők. Vannak azonban kedvezőbb árú alternatívák itt is.

Biztos vagyok benne, hogy a Feiyu Tech-ről nem kell külön kiemelnem, hogy kínai termék. Ami alapvetően persze nem jelent rosszat, de az emberekben még mindig megvan a kínai termékekkel kapcsolatos sztereotípia.
Ebből a szempontból a gyártó jobban járt volna, ha valami „európaibb” nevet választ. Legyen az akár egy csillagkép latin neve, vagy egy ősi monda főhőse. Az ilyen nevű termékek iránt ugyanis sokszor nagyobb a bizalom.

De ne lovagoljunk a néven. Feiyu Tech. Majd megtanuljuk ezt is.

A gyártó elsődlegesen ezekre a stabilizált gimbalokra helyezte a hangsúlyt, de távirányítású mini repülőgépeket is kínálnak (nem quadrocoptert, ezek tényleg szárnyakkal rendelkező repülők).

A gimbalok között itt is találunk olyat, amelyik külső eszköz képalkotóját használja és olyat is, amelybe kamerát építettek.

Nézzünk néhány példát:

Feiyu Tech SPG

Okostelefonok 3 tengelyes stabilizálására fejlesztették az SPG modellt. A különböző méretű készülékek fogadására alkalmas gimbal 360 fokos körbefordulásra is képes, emellett fel-le 320 fokban módosítható az iránya.

Az eltérő méretű és tömegű okostelefonok befogását rugós pofák oldják meg, a készülékek kiegyensúlyozását pedig az oldal irányban elmozdítható sín teszi lehetővé.


A vezérléshez iOS-es és androidos alkalmazás is elérhető, a Bluetooth kommunikációnak köszönhetően a főbb feladatok a markolat gombjaival, joystickjával is elvégezhető.

Az alkalmazás arcfelismerő funkciójának köszönhetően arra is van lehetőség, hogy a gimbal automatikusan kövesse a képmezőben a kiválasztott személyt, s ha szükséges, akkor utána is forduljon.

A működési módok között találunk iránytartót és követőt is. Előbbi esetben a készülék folyamatosan vízszintesen előre néz, míg iránykövető módnál a markolat előre billentésére a telefon lassan lefelé fordul, magunk felé döntésre pedig felfelé. Ezek az üzemmódok a funkció gomb megnyomásával válthatók, az aktuális funkció a kék színű LED villogásának számából tudható meg.

A beépített Li-ion akkumulátor micro USB kábelen keresztül tölthető.

Feiyu Tech SPG Plus

Komolyabb kinézetű a két markolattal rendelkező SPG Plus, amely nem csak kinézetével, de képességeivel is közelebb van a profi videós felhasználáshoz.

A 3 tengelyes stabilizálás és a markolatról vezérlés lehetősége itt is megvan, ezen kívül viszont a két markolat tetején lévő 1/4″-os állványmenetbe mikrofon és videólámpa is szerelhető.


A telefon kiegyensúlyozásához itt is a tartó rendszer ki-be tolásával juthatunk közelebb.
A működési módok között ezúttal is megtalálható az iránytartó és az iránykövető is.

Opcionálisan olyan Lightning adapter is vásárolható, amely lehetővé teszi, hogy videózás közben is töltsük az iPhone-okat.

A mellékelt habszivacs betéteknek köszönhetően nem csak okostelefon, de akciókamera befogására is van lehetőség.

A Feiyu Tech SPG Plus ára bruttó 104.990 Ft.

Ilyen megoldásban egyébként MILC gépek fogadására alkalmas változat is elérhető, ez a Feiyu Tech MG névre hallgat.
Ezeket bruttó 219.990 Ft-tól vásárolhatjuk meg.

Feiyu Tech WG

Akciókamerákhoz készült a karon vagy sisakon is viselhető, de akár biciklire is szerelhető, vagy kocsi szélvédőjére is tapasztható WG széria.

A Go Pro akciókamerát is fogadni képes Feiyu Tech WG-hez távirányító is elérhető, a kamera nézési iránya ezzel változtatható.

Stabilizálása 3 tengelyen történik, így hasonló eredményt érhetünk el ezzel is, mint a fenti kézi megoldásoknál.

Sisakra szerelve kifejezetten hatásos lehet, hiszen az emberi test már önmagában stabilizál egy kicsit.

A Feiyu Tech WG ára kamera nélkül bruttó 81.990 Ft.

Feiyu Tech Summon+

Integált kamerát is tartalmaz a Feiyu Tech Summon+ modellje, amely alapvetően egy kézi gimbal, de külön megvásárolható adapterek segítségével kerékpárra, kocsira is rögzíthető.

Ahogyan az SPG-hez, úgy a Summon+ modellhez is csinos tokot kapunk.


A vezérlés ezúttal teljes mértékben elvégezhető a markolatról. Okostelefonos alkalmazás is elérhető a termékhez (FY Cam), de annak ellenére, hogy Wi-Fi hálózatot elvileg támogat a Summon+, – legalábbis a menüjében is találtunk erre utaló jeleket – a Wi-Fi képességet nem sikerült kicsikarni, illetve a kezelési útmutatóban sem volt róla leírás, hogy miként kellene aktiválni.


Szerencsére a hátsó, 2″-os LCD-nek hála okostelefon nélkül is látható az élőkép.

A gimbal bekapcsolásához a funkció gombot kell 2 mp-ig nyomva tartani. A feléledt rendszer ezt követően egyenesre áll.

A működéshez szükséges energiát itt is a markolatba épített lítium-ion akkumulátor szolgáltatja, amelynek töltését micro USB csatlakozón keresztül végezhetjük. A gimbalhoz külön töltő, illetve USB adapter nem jár, de ez manapság nem jelenthet óriási problémát: egy USB-s adapter pár ezer Ft-ért beszerezhető, már ha van még olyan, akinek még nincs.

A működési üzemmódok között itt is elérhető az iránytartó és az iránykövető is. Ezek közötti váltásra szintén a funkció gomb szolgál, az üzemmódot pedig a kék LED villogásából tudhatjuk meg (két villanás, vagy három).

A 16 Mpixeles kamera alap irányának beállítására a joystick használható, iránykövető módban viszont inkább a markolat forgatása a célszerű. Kerékpáros, vagy autós használatnál persze a markolat elforgatására nincs lehetőség, ekkor marad a joystick segítségével történő forgatás.

A gimbalt kipróbáltuk futás közben is, amelynél a stabilizálás igen hatékonynak bizonyult.

Ezen felbátorodva és a külön kért biciklis adaptert kihasználva egy bringás próbát is tettünk.

A stabilizálásra nem lehet panasz, bár a rázósabb úton így is előfordulhat enyhe remegés. Sima úton viszont minimális remegés tapasztalható csak (a bringára kb. 30 fokos szögben előre döntve volt felszerelve a markolat).


Furcsa volt viszont, hogy míg álló helyzetben a vízszintessel nem nagyon volt gond, elindulást követően a kamera minduntalan elferdült. Amint megszűnt a mozgás, akkor viszont szépen lassan ismét megtalálta a gimbal a vízszintest. Jól látható ez a lenti videóban 35 mp-nél, amikor is a megállást követően kezd a vízszintes helyreállni. Elindulás után kis idővel azonban ismét ferdévé vált a kamera.

Mint utóbb kiderült, ezt kalibrálással lehet korrigálni. A fenti gyaloglós videó már kalibrálás után készült, valamint egy új bringás videót is felvettem, ugyanazon az útszakaszon, mint a fenti:

A Summon+ kamerája Ultra HD videózásra is alkalmas, ehhez azonban nagy sebességű micro SD kártyára van szükség. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy mi 95 MB/s-os UHS-I memóriakártyát használtunk, a visszajátszásnál szaggatott a felvétel. De csak a Summon+-on. Ha számítógépen néztük vissza, vagy feltöltve a Youtube-on, akkor már nem volt szaggatás tapasztalható.

Ez persze nem óriási probléma, csak mindenesetre furcsa.
Az már komolyabb gond, hogy a 25 kép/mp frissítésű, 60 Mbit/s sávszélességű 4k videók képkockái igen erősen tömörítettek. Gyakorlatilag hiába a nagy felbontás, a túl erős tömörítés oly’ mértékben felzabálja a részleteket (8×8 pixeles blokkosodás), hogy alig kapunk jobb képet, mint Full HD-nél.

A szolgáltatások között nem csak hagyományos videózás, illetve állókép készítés található, de slow-motion, illetve time-lapse is.
Time-lapse felvételnél viszont a legkisebb időköz 3 mp, amely kerékpározásnál már túl gyors mozgásokat eredményez a felvételen. Az első time-lapse videó felvételénél gyakorlatilag alig voltam gyorsabb, mint egy gyalog közlekedő ember, mégis túl gyors lett a kisfilm. A második videónál már normál sebességgel kerékpároztam, amely persze még gyorsabbnak látszik.


A time-lapse-nál egyébként a menüben beállítható a függőleges irányú, vagy az oldal irányú elfordítás sebessége is. Így pl. készíthetünk olyan panoráma time-lapse-et, ahol a kamera 360 fokban körbefordul, miközben a felvétel készül. A forgás sebessége 6 perc/fordulat és 120 perc/fordulat között állítható.

Van lehetőségünk a látószög módosítására is, ez persze digitális úton történik, amellyel három lépésben lehet digitális zoomot végezni. A teljes nagylátószög 95 fokos látószöget jelent.

Panoráma készítésére a készülék nem kínál lehetőséget.

A Feiyu Tech Summon+ stabilizált gimbalért a 4k kamerával együtt bruttó 149.990 Ft-ot kell fizetnünk.