Fotósuli: Képek továbbítása

0

Színes képek küldése faxon keresztül
Ugye meglepően hangzik ez az alcím? A telefax a 80-as évek végén kezdett el igazán terjedni, és bizony a mai napig rengetegen használják, csak a minősége kérdőjelezhető meg. Hogyan is képzelhető el az, hogy egy több millió megapixeles kép faxban elküldve élvezhető lesz? A válasz egy viszonylag új szabvány, az ITU-T30E. Azok a faxkészülékek, amelyek e szerint a rendszer szerint üzemelnek, ha nem is fotóminőségű, de 2-300 dpi felbontású színes üzeneteket küldhetnek egymásnak. Mindössze arra kell ügyelnünk, hogy a telefonvonal mindkét oldalán ismerjék a berendezések az ITU-T30E nyelvet. Készüljünk fel, hogy egy színes oldal átküldése jóval több időt vesz igénybe, mint a fekete-fehér szöveges
üzeneteké, így ha módunk van rá, akkor inkább használjuk az e-mailt.


Képek küldése e-mailben
Mi sem egyszerűbb annál, hogy e-mailben cseréljünk képeket egymás között. Ma már lehetőségünk van arra is, hogy a gyermekünk születése után fél órával a világ legtávolabbi zugában lakó rokonunk is megláthassa a „trónörökös” képeit. Az állandó internetkapcsolattal rendelkező vállalatok levélforgalmának jelentős része már ma is különféle vicces, erotikus vagy csak valamilyen közös emléket felelevenítő fényképekből áll. Ugyanakkor, ha nem ügyelünk a levelekhez csatolt fényképek típusára és méretére, akkor sok, levelét otthonról telefonvonalon letöltő haragost gyűjthetünk össze. Ha az alábbi tanácsokat megfogadjuk, akkor nyugodtan csatlakozhatunk a képküldözgetők csoportjához.

  • Mindig .jpg formátumú képet küldjünk. Egyrészt ezt a formátumot ma már szinte mindenki meg tudja jeleníteni, másrészt ezzel érhető el a lehető legkisebb fájlméret. A .pcx, .psd, .cdr és ki tudja, milyen formátumokat csak néhány szerencsés nyithatja meg.
  • A képek felbontása ne legyen nagyobb 70-75 dpi-nél, ha csak megmutatni akarunk valamit. A monitoron ennél nagyobb felbontásnál sem látszik több részlet, mindössze a levélméret duzzad értelmetlenül nagyra. Ne felejtsük; dupla felbontás, négyszeres adatmennyiség! Ha valaki ki szeretné nyomtatni egyik művünket, még mindig átküldhetjük
    azt az egyet nagy felbontásban. Egy 500 kilobájt méretű levél letöltése 3 percet is igénybe vehet, míg ugyanaz a kép képernyőre optimalizálva 5-10 másodperc alatt „lejön”!

  • Ha nem esik nehezünkre a képek elnevezése, akkor tegyük meg. A lassú internetkapcsolattal rendelkező ismerősök hálásak lesznek, amikor nem kell az összes küldeményt letölteniük egy kép megkeresése miatt.
    Hogyan küldjünk e-mailben képet? Attól függ, hogy milyen programot használunk. A HP Photo Finishing programcsomag HP Email Portal eleme
    sokat segít a képek elküldésében. Az elküldésre kiszemelt képeket az egérrel bedobálhatjuk a programba, majd a képernyő jobb oldalán a kívánt minőségeket (Small>képernyőre, Medium> kis nyomatokhoz, Full size>nyomtatásra) kiválasztva, rögtön megláthatjuk, hogy az adott képek letöltéséhez mennyi idő szükséges.


Ezután a Create E-mail gombra kattintva az alapértelmezett levelezőprogramunk elindul egy új üzenettel, amelyik csatolt fájlokként tartalmazza az átalakított képeket. Ha esetleg éppen nem tudnánk e-mailt küldeni, akkor el is menthetjük az átalakításainkat a File>Save as menüjéből. Az e-mailbe küldés során segítségünkre lehet a Windows XP Fájl és mappaművelet feladatlistájában levő Fájl elküldése e-mailben utasítás is. Ezt kiválasztva és a Több beállítási lehetőség megjelenítése parancsra kattintva átméretezhetjük a képeinket, majd azok bekerülnek az alapértelmezett levelezőprogramunkba.


Képek mentése az internetre
Több internetes oldal is lehetővé teszi, hogy regisztráció után feltöltsük oda a képeinket vagy azért, hogy minden érdeklődő megnézhesse, vagy csak egyszerűen azért, hogy mindenki elől elzárva egy biztonságos tárolóhelyet találjunk nekik. A magyar oldalak közül többek között a www.vianovo.hu vagy a kep.tar.hu oldalak nyújtanak ilyen szolgáltatásokat.

Ezen lapok segítségével a képeinket akár nyomtatásban is megrendelhetjük, természetesen azt már térítés ellenében.
A határokon átlépve több ezer helyszín várja a képeinket, amelyek közül válogatva talán a www.cartogra.com vagy a www.myfamily.com méltó az említésre. Külföldön is rendelhető papírkép, sőt egyik másik
oldalon még süteményt vagy kulcstartót is gyártanak a képeinkből a bankkártyaszámunkért és néhány euróért cserébe, de ezeknek a szolgáltatásoknak az eljutása hozzánk kissé nehézkes és költséges. Mindenesetre az értékes nyereményekkel csábító pályázatok és a hatalmas tárhelyek elég vonzóak lehetnek.