Fujinon XF 18-55mm F2,8-4,0 R LM OIS

0

Bemutatás

A Fujifilm XF objektív szériája egyelőre nem a legátfogóbb – bár nem is túl nagy múltú – sorozat. Jelenleg öt objektívet számlál, melyek közt többségben vannak a nagy fényerejű fixek, illeszkedve az X fényképezőgép család által sugallt retro-távmérős-elit életérzéshez. Az optika kínálatuk egy szem zoomot tartalmaz, mégpedig az APS-C szenzoros gépet készítő cégek palettájáról elmaradhatatlan 18-55mm-es alapobjektívet. Itt is törekedtek azért az igényesebb kivitelre, hiszen a Fujinon XF 18-55mm F2,8-4,0 R LM OIS az átlagnál jobb fényerővel büszkélkedhet. A rekeszértéket ennek megfelelően F2,8 és 4,0-től F22-ig állíthatjuk 1/3 fényérték lépésközökkel.

Persze akad itt sok más érdekesség is. Itt van mindjárt a rejtélyes LM jelölés, mely a hagyományos, az objektív lencséit körbefogató fókuszmotor helyett, lineáris meghajtást jelez. Ezt nem csak az élességállításnál, de a stabilizátor állításánál is használja a cég. Ezzel el is árultam (ha valaki még nem találta volna ki) az OIS jelentését. Tesztalanyunk ugyanis a Fujifilm kínálatának egyetlen optikai stabilizátoros objektívje, mely a gyártó szerint akár 4 fényértéknyi előnyt is biztosít. Saját méréseink itt olvashatók.

Mivel az optikát APS szenzoros fényképezőgéphez tervezték, kisfilmes aggyal más látószöggel kell számolnunk a 18-55mm-es tartományban. 35mm-es formátumra átszámítva, kb. 27-83mm-nek megfelelőt kapunk, egy kisfilmes készülék alap zoomtartományát.

Az optika 14 lencsetagot kapott 10 csoportba rendezve. A képminőség extra javításáért három aszférikus és egy extra alacsony szórású lencse is felel, továbbá a gyártó saját Super EBC többrétegű bevonata, mely a becsillanást és szellemképet hivatott csökkenteni.

A 18-55mm-es zoom frontlencséje előtti menetre 58mm-es szűrők csavarhatók. Alaptartozékként jár hozzá egy minőségi, fém napellenző is.

Használati tapasztalatok

Meglehetősen kicsire sikerült, de azért nem a legapróbb a hasonló átfogású objektívek között. Szélessége 6,5 cm, hossza pedig 7, de ha növeljük a gyújtótávolságot (zoomolunk) a tubus közel 3 cm-t előre nyúlhat. A frontlencse szerencsére csak előrefelé mozog, de nem forog, így polárszűrők is kényelmesen használhatók a szűrőmeneten.

A 310 grammos optika nagyon egyben van, kiváló építési minőségű, szinte minden porcikája fém és üveg. A fém ház mellett a hasonló anyagból készült beállítógyűrűkkel fogunk találkozni, melyek nem kaptak gumiborítást, ezért kicsit rideg tapintásúak, viszont jól hozzák a gépszéria által megkövetelt retro érzetet.

Elöl egy vékony fókuszgyűrű kapott helyet, mely a többi objektívhez hasonlóan elektronikus működésű. Folyamatosan körbeforgatható, és viszonylag hosszú utat kell megtennie a élesség változtatáshoz. Az élességállítás – köszönhetően a lineáris meghajtásnak – gyakorlatilag hangtalan.

A középen található zoomgyűrű kb. 2 cm-es, hátsó végén a fontosabbnak ítélt gyújtótávolságok skálájával. Bár mechanikus, de a többihez hasonlóan, szép egyenletesen jár. Az objektív hátsó végén találjuk a rekesz beállítására szolgáló gyűrűt. A fix 18mm F2,0-es objektívtől eltérően ez nem kapott értékskálát. Ehelyett fokozatmentesen körbeforgatható, mint a fókuszgyűrű, a rekeszértéket pedig az LCD-n olvashatjuk le. Egy kattanás 1/3 Fé állítást jelent. A szép háttérelmosás eléréséhez az optika 7 lekerekített rekeszlamellával rendelkezik.

A kézi rekeszállítás mellett itt is kapunk automatikus állást, mely nem a gyűrűn, hanem a mellette lévő kapcsolóval kattintható A-állásba. Ez esetben a gyűrűnek nincs hatása és a fényképezőgép szabályozza a blendét (P, vagy Tv módban). A kapcsoló mellett/alatt egy másikat is találunk, mellyel az optikai stabilizátor aktiválható, üzemmódjait a fényképezőgép menüjében állíthatjuk (ha az adott gép támogatja).

Színhiba

A gyártók alap zoomoptikái általában nem a minőség megkérdőjelezhetetlen bajnokai, de a Fujinon 18-55mm üdítő kivétel közülük. A jó értelemben véve. Olyasmivel, hogy színhiba nem igazán kell törődnünk. Egyrészt azért, mert a gép szoftvere is tesz ez ellen, másrészt pedig amúgy sem hajlamos rá ez az optika.

Nagylátószögnél F2,8-as rekeszértéket használva egy kicsivel találkozhatunk, ha nagyon keressük, de egyáltalán nem lesz zavaró a képeken. Az optikai hiba a rekesz szűkítésével szépen megszüntethető.

A nagyobb gyújtótávolságokra még nyitva sem jellemző a kromatikus aberráció, kivéve a tele állást, ahol azért észrevehető, de itt sem tolakodó. Összességében kiváló eredmény ez egy ilyen objektívtől.

Geometriai torzítás

Abszolút vállalható, amit ez az objektív torzítás terén nyújt. A problémás tartomány mindig a nagylátószög, ahol 18mm-es 0,5%-os hordótorzítással találkoztunk. A zoom növelésével ez a hiba fokozatosan csökkenthető, így 24mm-en már csak 0,3%-os, 35mm-en pedig már alig észrevehető 0,2%-os hordótorzítással számolhatunk. 55mm-en még jobb a helyzet, mivel 0,1%-os eredményével gyakorlatilag torzítás mentesnek mondható.

Geometriai torzítás
0,5% hordótorzítás0,3% hordótorzítás0,2% hordótorzítás0,1% hordótorzítás

Peremsötétedés

18mm-en nagyon jól nyit az optika a sarkok sötétedését tekintve. Csak 6,5%-os a különbség a kép közepéhez mérten, a rekeszt szűkítve viszont alig tudtuk csökkenteni ezt a szintet, mivel így is 6% körüli eredményt kaptunk. Hozzá kell tennem, egyik sem rossz eredmény.

Hasonló a helyzet a gyújtótávolságon emelve. 24mm-en is jó értékek születtek még nyitott rekeszen is, viszont a blende szűkítésével sem sikerült számottevően javítani az 5% körüli különbségen.

Egy picit továbblépve egy picit csökken a peremsötétedés, de rekeszt szűkítve itt sem értünk el észrevehető javulást. A tele végen némileg ront az eredményén az optika, viszont ez az érték sem ad okot szégyenre, még ha számottevően nem is javíthatunk rajta. Mindenesetre egy jó négyes érdemjegyet azért megérdemel ezen a téren.

Peremsötétedés


6,5%

6%


5,5%


5%


4,6%


4,5%


7,1%


6,2%

Makró, közelfényképezés


40 cm közelpont,
139 mm széles lefedés

A makrózás egyáltalán nem az erőssége ennek az optikának, de ezzel nem lóg ki a hasonló gyújtótávolságú zoomok közül. Nagylátószögnél 30 cm-es, tele állásban 40 cm-es közelpontot kínál, de természetesen az utóbbival kapunk jobb nagyítást, ami kb. 139 mm széles befogott területet jelent. Tárgyfotózásra még beválhat, de ha makrózni akarunk egyelőre kénytelenek leszünk a gyártó 60mm-es makróoptikáját választani.

Képminőség

Azt hiszem megéri az átlag feletti építési minőség és az extra fényerő, hiszen a Fujinon XF 18-55mm a kép közepén már teljesen nyitva is éles, részletgazdag képet ad, legyen az nagylátószögű, vagy akár tele állás. Ráadásul a színhibával sem kell számolnunk szinte sehol.

Nagyon jó kontrasztot kapunk, szép színvisszaadással és jó részletességgel. A részletek a sarkokban is ott vannak, de arrafelé azért nyitva még lágy az objektív. Nagylátószögnél és a tele végen is F11 környékén kapjuk a legjobb élességet a sarkokban, viszont a képközépen ebben a rekesztartományban már picit dolgozni kezd a fényszóródás káros hatása, leheletnyit rontva a brillanciát és az élességet. A jelenség még nem annyira zavaró, így akinek a sarkok nem annyira fontosak (pl. portrénál) annak F8,0, aki viszont egyenletesebb rajzolatot szeretnek, annak F11 adja majd a legjobb eredményt.

F16-os és fölötte a diffrakció miatt már nem érdemes használni az optikát, nyitott rekesszel viszont a legtöbb helyzetben kiváló minőséget kapunk. Tesztjeink során becsillanással sem sikerült megizzasztanunk az optikát, és akár ellenfényes szituációban is jól működik.

Értékelés

„Úgy is csak egy kit optika”, legyinthetnénk a Fujinon XF18-55mm F2,8-4,0 R LM OIS-re, de ez csak részben igaz. Ez a kit objektív ugyanis az egyik legjobb a jelenlegi piacon. Minőségi anyagokból, kiválóan megépítették, olcsóságnak már megjelenésében sincs nyoma. Aztán itt van a fényerő, ami túllép a megszokott F3,5-5,6-on, és a tele végen egy egész fényértéknyi előnyt kapunk. A csendes optikai stabilizátor és hangtalan élességállítás pedig a cukrozott cseresznye a tejszínhab tetején. Optikai minőségben hasonlóan túllép az átlagon, sőt bizonyos területeken még a Fujifilm fixein is; a kromatikus aberráció és a képsarkok sötétedése például sokkal kevésbé sújtja, mint az XF 18mm F2,0-t.

Az XF objektívpaletta minőségi, fix gyújtótávolságú darabokat kínál, de ha mondjuk egy laza kirándulásra, nyaralásra vagy egy átlagos fotós feladatra és nem munkára tervezünk, nincs is más választásunk cserélhető objektíves X gépünk mellé mint ez az optika.

Az XF18-55mm F2,8-4,0 persze nem egy olcsó darab. Egyelőre csak a FinePix X-E1 fényképezőgéppel kitben lehet megvásárolni, melynek ára így 420 ezer forint környékére ugrik, vagyis ebben az összeállításban kb. 130-140 ezret kell fizetnünk az objektívért…de megéri.