Legjobb panoráma app-ok androidra

0

Ismeretes, hogy a mobiltelefonok apró kamerája sokszor nem nyújt elegendő látószöget. A nagylátószögű fotózás előnyeiről felesleges volna oldalakat írni, elég annyit tudni, hogy a nagyobb látószög segít minél nagyobb tereket egy képen leképezni. Persze akadnak kellemetlen tulajdonságai is az extrém nagy látószögnek, ilyen a perspektíva megváltozása, a térérzet torzulása.
Azokkal a fényképezőgépekkel, amelyek nem alkalmasak nagylátószögű fotózásra (mint a telefonok jelentős része), csak úgy tudunk nagyobb látószöget leképezni, ha több fotóból panorámát készítünk.

Néhány kivételtől (pl. Sony) eltekintve az okostelefonokon nem található meg gyári panoráma fotós alkalmazás, így a felhasználónak utólag kell ilyet beszereznie. Hála az Android rendszer nyíltságának, ezekből is bőven akad, így lehet válogatni kedvünkre, akár ingyenes alkalmazás is elérhető.

ProPanorama

ingyenes, fizetős

A már korábban részletesebben bemutatott ProPanorama WideShot és Panorama módokban is használható, előbbi esetben három képet fűz össze a program, utóbbinál akár 12-t. A képeket egyesével, a kijelzőn megjelenő áttetsző segédkép illesztése utáni kézi exponálással kell készítenünk.
A részletesen paraméterezhető program gond nélküli futtatásához bőséges szabad memóriára van szükség, de a kisebb képességű készüléknél kisebb képméretet beállítva működésre bírhatjuk az alkalmazást.

Érdemes tudni, hogy a ProPanorama a ProCapture-ben is elérhető, így aki azt megvásárolja, a panorámakészítést is megkapja.

A ProCapture remek illesztésekkel dolgozik, s ennek ára csupán 440 Ft (a kamera alkalmazást is magába foglalo ProCapture + panorama 880 Ft-ért vásárolható meg). A ProCapture ingyenes változatában is készíthetünk panorámákat, persze korlátozásokkal.

HD Panorama +

ingyenes, fizetős

Bizonyos fényképezőgépeknél elérhető az ún. Sweep vagy Motion Panorama, amely nem mást jelent, mit a világ legegyszerűbb panoráma készítését, mely a fényképezőgép egyszerű körbeforgatását igényli csupán. A Sony telefonokban megtalálható szoftverhez kicsit hasonló lehetőséget kínál a HD Panorama és HD Panorama Plus, melyek szintén a telefon körbeforgatásával képesek panorámát készíteni.

A beállítások között megadhatjuk a panorámánk maximális magasságát, mely a Plus verziónál akár 1280 pixel is lehet. Persze ahhoz, hogy ekkora méretű panorámát készítsünk, kellően nagy szabad memóriával is rendelkeznie kell a készülékünknek.

A kiterjesztett valóságot (Augmented Relity) is támogató Plus változat az ingyenessel szemben nagyobb felbontást is kínál, emellett részletesebben testreszabható.

Mi azért szeretjük, mert valóban könnyű vele a munka, s ehhez képest szép illesztéseket készít.

A HD Panorama Plus 440 Ft-ért vásárolható meg a Google Play-en, a HD Panorama ingyenes változata pedig szintén innen tölthető le.

Pano

fizetős

A nemes egyszerűséggel csak Pano-nak nevezett szoftver nem árul zsákbamacskát, indítás után rögtön a panoráma készítés felületén találjuk magunkat, ahol elkészíthetjük az első képet. A további képeket az előző kép áttetsző részének segítségével kézzel kell készítenünk.

A program nem tartalmaz semmi különösebb extrát, mi magunk egyszerűsége és kis tárhely igénye miatt kedveljük, igaz, a panorámák magassága is csak 717 pixel.

Sajnos az egyszerűsége ellenére az alkalmazás csak fizetős változatban érhető el, melyért 570 Ft-ot kell fizetnünk, így inkább csak azoknak ajánljuk, akiknek nincs túl komoly készüléke.

Photaf Panorama Pro

ingyenes, fizetős

Jóval többrétű és érdekesebb a Photaf Panorama, Panorama Pro, illetve Panorama THD. A háromféle verzió három különböző szolgáltatási szintet ígér.

Mi magunk a Panorama Pro-t ajánljuk, kedvezőbb ára és jó szolgáltatásai miatt. Az alkalmazás egyszerű és automatikus panorámakészítést is kínál, de van lehetőségünk kézi beállításra is. Igen pozitív, hogy a fehéregyensúlyt és az expozíció kompenzációt is módosíthatjuk, bár mégjobb lenne, ha az expozíciót rögzíteni is tudná a program.

Az akár teljes 360 fokos panorámát is készítő programok lehetőséget adnak a panorámák utólagos megtekintésére kisebb/nagyobb (a kamera látószögénél nagyobb) látószöggel is, sőt, akár a Photaf webes galériájába is feltölthetjük őket.

A Photaf Panorama Pro 1120 Ft-ért vásárolható meg, a THD Panorama Pro 1180 Ft.

Panostitch

fizetős

A Panostich egy kicsit talán kilóg a sorból azáltal, hogy egyáltalán nem tartalmaz fotózási lehetőséget. Ők egyszerűen abból indultak ki, hogy úgyis van mindenkinek kamera alkalmazása, hát készítse el ott a képeket, az összefűzést meg majd megoldja a Panostitch.

Az elképzelés persze nem rossz, de nyilván így azt a minimális segítséget sem kapjuk meg, amit egy átlapolt, áttetsző módon megjelenített előző kép segíthet. Emiatt inkább tapasztaltabb fotósoknak ajánljuk, akik már készítettek jópár panorámát, s tudják, milyen átlapolással érdemes fotózni.

Ha sikerül jó forrásképeket készítenünk, akkor a szokásostól eltérően nem csak egy sornyi panorámát kaphatunk, de akár több sorosat is, így jóval nagyobb felületet fedhetünk le. (Kicsit hasonló elvű a már bemutatott 360 Panorama is, amelyet azonban nem soroltunk a legjobb 5 közé, mivel illesztései elég gyengécskék).

A PanoStitch ára a Google Play-en 440 Ft.