Legjobb HDR fotós programok androidra

0

Bár a képfeldolgozó, illetve kamera alkalmazásokból Dunát lehetne rekeszteni, a nyílt Android rendszer ellenére HDR fotóalkalmazásból jóval kevesebb van.

De mi is a HDR és miért van szükség rá? Mivel e témában rengeteg irodalom található már, csak nagyon röviden: a digitális fényképezőgépek és főként a kis szenzoros masinák legnagyobb átka, hogy sokkal kisebb fényerő különbséget tudnak leképezni, mint a filmes gépek, vagy az emberi szem. Nekünk természetes, hogy ha nézünk egy árnyékos tájképet, akkor kivehetők a bárányfelhők tónusai, ugyanakkor az árnyékos területeken is látunk részleteket. Egy digitális fényképezőgépet egy ilyen téma igencsak megizzaszt. A végeredmény általában egy árnyékos részeken bebukott fotó, kiégett felhőkkel (vagy más fénymérésnél helyesen exponált talaj, erősen túlexponált égbolttal).

E bosszantó dolog kiküszöbölésére találták ki a HDR fotózást, amelynek során több (legtöbbször 3, vagy 5) fotóból egy képet hoznak létre úgy, hogy a különböző expozíciós értékű képeket ügyesen összeillesztik. Erre léteznek kézi vagy teljesen automata megoldások is. A lényeg, hogy ahol túlexponált lenne a felvétel, egy rövidebb expozíciós idejű fotóból vesszük át a részleteket, illetve ahol bebukott, részlettelen volna a képünk, ott egy hosszabb expozíciós idejű képből veszünk át részleteket.

Néhány fényképezőgépbe már építenek ilyen jellegű funkciót, a telefonokból azonban szinte mindig hiányzik, pedig a telefonoknál sokszor sokkal határozottabban szükség lehetne rá.

Cikkünkben négy HDR alkalmazást mutatunk be, melyek többszörös expozíció segítségével készítenek HDR fotókat.
Vigyázat, léteznek HDR effekt programok, amelyek egy már elkészült képet próbálnak meg feltuningolni, akár a sötétebb részek kivilágosításával, akár a HDR-hez hasonló látvány (szaturáció, nagy rádfuszú élesítés, stb.) szimulálásával. Ezek a programok azonban valójában nem növelik a dinamika tartományt, pusztán módosítják a kép látványát.

HDR Pro Camera

fizetős

Nem összetévesztendő a később bemutatásra kerülő Pro HDR Camera-val. Sajnálatos ez a nagy hasonlóság, pedig két teljesen más programozó készítette, ráadásul tudában is van eltérés.

Alapvetően azt kell mondjuk, hogy a HDR Pro Camera elsősorban állványról, vagy fix helyről való fotózára használható. A remegős, kézből készült képeket ugyanis szellemképesen illeszti össze.

Ettől függetlenül nagyon szépen dolgozik a HDR Pro Camera, valóban vigyáz a csúcsfényekre, de mégsem szürkíti ki azokat, ráadásul a sötétebb tónusok helyén is színhelyes, szép felületet kapunk.

Az alkalmazással teljes felbontású (nálunk 5 Mpixeles) HDR fotókat is készíthetünk, valamint azt is kérhetjük, hogy a három különböző expozíció is mentésre kerüljön.

A HDR Pro Camera ára 440 Ft a Google Play-en.

HDR Camera Plus

ingyenes, fizetős

A HDR Camera Plus az egyik legígéretesebb alkalmazásnak látszik, hiszen nagyon finoman testreszabható. Olyan paraméterek állítását is lehetővé teszi, amely más programokból nem módosítható, mint a színek élénksége, a helyi kontraszt erőssége, a mikro kontraszt erőssége, az expozíció (normál vagy világos), illetve a zajszűrés foka.

Alapbeállításokkal azonban egy kicsit gyengébb minőséget kapunk, mint várnánk, ugyanis a sötétebb részek tónusátmenete nem annyira szép, ráadásul a színek itt picit fakóbbnak is tűnnek. Valószínűleg finomhangolással jobb eredmény is elérhető, de alapbeállítással erőseb zajszűrt, imitt-amott fakó kép az eredmény.
Igen nagy előnye azonban, hogy kézből fotózva is gyönyörűen összeilleszti a fotókat, szellemkép nélkül, ez pedig egy mobiltelefonos alkalmazásnál nagyon nem mellékes.

A HDR Camera ingyen telepíthető a Google Play-ből (ebben azonban nem változtatható a tone-mapping ), a HDR Camera Plus-ért most akciósan 440 Ft-ot kell fizetnünk.

Pro HDR Camera

fizetős

Jópár beállítást kínál a Pro HDR Camera is, bár inkább csak a kép elkészítése után. Előtte megadhatjuk, hogy elmentse-e a forrás képeket, állítson-e automatikusan expozíció-eltolást, illetve hogyan fókuszáljon, s hova mentsen.
A három kép fotózása majd összeillesztése után még módosítható a fényerő, a kontraszt, a színtelítettség, a melegség és a színezet is. Az akár teljes felbontásban HDr képeket készítő alkalmazás kis mértékben képes az elmozdított kézzel készített (nem berázott) fotók összeillesztésére is.

A kissé óvatos, kontraszttal és élesítéssel finoman bánó program zajszűrést nem végez, s mivel elég jelentősen felhúzza a sötétebb tónusokat a képzaj akár jelentős is lehet. Tény, hogy a gradációs görbe piszkálásával a legnagyobb dinamikaátfogásúnak tűnő képet hozta létre a mezőnyben.

A Pro HDR Camera ára 440 Ft a Google Play-en.

HDR Prosnap

ingyenes

A HDR Prosnap a mezőny egyetlen ingyenes alkalmazása (leszámítva a HDR Camera-t, amiből létezik ingyenes verzió is). Nem állítható be túl részletesen, de azért akad itt olyan lehetőség, ami máshol hiányzik, ez pedig az expozíciók száma. A HDR Prosnap-pel nem csak 3, de 5 expozícióból is összerakhatunk HDR fotót, igaz, ezen kívül csak a felbontást változtathatjuk meg és a minőségi fokot, a HDR-re hatással lévő egyéb dolgokat nem.

Bár a felbontások közül a maximális, 5 Mpixel is választható volt, valamiért a HDR fotókat csak max. 1200×900 pixelben mentette el a program. A kész HDR képek egyébként alapvetően nem rosszak, csupán a durva és nagy rádiuszú élesítés rontja az összhatást.

A HDR Prosnap ingyen elérhető a Google Play-en.