Hogyan válasszunk digitális fényképezőgépet #3

0

Mi lesz a fényképezőgép fő feladata
Az eddig említetteken túl a fényképezőgép kiválasztásánál végig kell gondolni, hogy főleg mire szeretnénk használni. Teljesen más fényképezőgépet érdemes venni, ha a családi események és kirándulások megörökítése a cél, és megint mást, ha elsősorban munkahelyi célokra szeretnénk használni. Ha nem vagyunk megszállott fotósok és nem akarunk sokat vesződni a beállításokkal, akkor érdemes egy olcsóbb automata gépet venni, míg munkahelyre, ahol sok kézen megy keresztül a fényképezőgép érdemes olyan gépet nézni, amelyiknek a burkolata fém és a kezelése sem bonyolult.. Ha korábbam filmes, tükörreflexes fényképezőgéppel fényképeztünk vagy érdekelnek a fotózás apróbb részletei, akkor érdemes megnézni a komolyabb félprofi gépeket. A tükörreflexes digitális fényképezőgépeket áruk miatt egyelőre csak a professzionális felhasználóknak szánják. Mozgó téma fotózásánál (pl. sportoló, táncos) érdemes figyelni az expozíció késedelmére (az exponáló gomb lenyomása és az exponálás közt eltelt idő).

Ár
A piacon ma kapható gépek olcsónak semmiképpen sem mondhatók. A legolcsóbb amatőr fényképezőgépekért is minimum 100 ezer forintot kérnek, pedig nem tudnak többet mint a 10-15 ezer forintos filmes társaik. A komolyabb gépekért pedig már 200-400 ezer forintot is le kell szurkolni. Kérdés, hogy érdemes-e ennyi pénzt kiadni egy fényképezőgépre vagy jobban tesszük ha várunk. Az igazság az, hogy várni nem érdemes, mert ha várunk, akkor mindig úgy fogjuk megítélni, hogy még várni kell. A ma kapható fényképezőgépek 100 ezer forint felett mind megfelelő képminőséget produkálnak, így a legolcsóbb gépek is alkalmasak 10×15-ös papírképek készítésére.

Az ár általában jól tükrözi a gép képességeit, de mint az élet minden területén itt is meg kell fizetni a nevet. A jobbnevű gépekért mindig többet kell fizetni mint egy kevésbé ismert gyártó gépeiért. Érdemes megnézni, hogy a géphez mekkora memóriakártya jár és hogy a csomag tartalmazza-e az akkumulátort és a töltőt. A gép használhatóságát ezek az aprónak tűnő részletek nagyon befolyásolják.

Végszó
Hétfőn valószínűleg sokan arra számítottak, hogy ma ezen az oldalon egy olyan listát találnak, amiben le lesz írva, hogy milyen felhasználási területre milyen fényképezőgépet érdemes venni. Szerencsére ma olyan sok nagyon jó fényképezőgép kapható, hogy ilyen listát nehéz összeállítani. És akkor még nem is beszéltünk a felhasználási területek sokféleségéről. Egyes hátrányként említett tulajdonságok (mint például az egyszer írható CD lemez használata) bizonyos területen kimondottan előnyként sorolhatók fel (olyan esetekben ha a felvétel bizonyító erejű kell, hogy legyen). Ez is mutatja, hogy a megfelelő gép kiválasztása nem egyszerű és az apró részletek, tulajdonságok mérlegelését mindenkinek magának kell megtennie. Ezt a feladatot a nálunk járt gépek kipróbálásával, véleményünk illetve felvételeink megosztásával próbáljuk segíteni.