Joby Action Jib Kit & Pole Pack

0

Ha nagyon akarjuk találunk néhány párhuzamot a horgászat, és mondjuk a vadfotózás között, de a horgászat és az akciókamerák között már csak néhány erőltetett hasonlóságot sikerülne. Aki viszont kitalálta az Action Jib kitet mindkét távoli hobbiban otthon lehetett.

Mindenesetre egy elég elmés szerkezetről van szó. A hosszú bot végén kamera ugyebár elég hálás párosítás tud lenni ha magasan a fejünk fölött, vagy földközelben akarjuk lóbálni a videófelvevő szerkezetet. Elég hozzá egy egyszerű monopod is. Rácsavarjuk a kamerát és már lóbálhatjuk is. A hátránya viszont az, hogy így nem mindig arra áll az objektív, amerre szeretnénk. Könnyebb a helyzet, ha a a bot végén egy fej is segítségünkre van a megfelelő irány beállításához. Innen már csak egy újabb lépés, hogy ezt a fejet akár a kamera mozgatása közben is állítani tudjuk. Ez lehet valamilyen motoros drága megoldás, de olyan egyszerű és olcsó is, mint az alábbi eszköz.

A hosszú boton kívül két orsóra, egy kamera platformra (ez helyettesíti a fejet) és némi zsinegre lesz szükség. Ennyi az Action Jib kit. A nálunk járt verzió tulajdonképpen egy dupla kit volt, hiszen az orsók és zsineg mellé három, egymásba csavarható rudat is ad a Joby, de ezek kiválthatók egy hosszabb és masszívabb monopoddal, így valamivel olcsóbban megvásárolhatjuk csak az orsókat is.

Mit találunk a dupla csomagban, melynek neve Action Jib Kit & Pole Pack:

 • 3 db összecsavarható rudat
 • 2 db orsót (1 markolatos, 1 L-talpas)
 • 1 db gyöngyvászon hordtasakot
 • 2 db műanyag zsineget
 • 2 db tépőzáras kötözőszalagot
 • 1 db gumírozott zsinórt karabineres végekkel

A rudak hossza egyenként több mint 50cm. Összecsavarva 153 cm-es, vékony póznát kapunk. Tömege nem sokkal több mint 340 gramm, így könnyen megtartható. A csövek anyaga alumínium, de csavaros végeik erős műanyagból készültek, melyeken egy-egy gumi alátét biztosítja a puhább és jobban tapadó rögzülést.

Az összeillesztett rúd végeire kerül a két orsó, olyan távolságba, hogy kényelmes legyen. Mindkettő teljes egészében masszív műanyagból készült, leszámítva a csavarokat, melyek persze fémből vannak.

Az orsók oldalán lévő két csavarral lazíthatjuk meg vagy rögzíthetjük őket a póznán. A szorítás fixen tartásához belül vastag, piros gumibetéteket alkalmazott a gyártó. Ezekkel tényleg csúszkálásmentes tapadást kapunk. A csavarokat összefogó műanyag kapocs leakasztható róluk, ezáltal könnyebb őket felhelyezni a rúdra.

A rúd tetejére erősített orsó belső végén egy szintén műanyag L-alakú géptartó platform található, belső felületén egy szabvány 1/4″-os állványcsavarral, mely alulról akár kézzel is meghúzható. Felső felületén csúszásmentes gumialátét kapott helyet, elég nagy ahhoz, hogy szélesebb kamera is felfeküdjön rá. Túl nagy és nehéz felszerelést azonban nem érdemes használnunk, később azt is elmondom miért. A GoProhoz hasonló tömegű 100-150 grammos kamerák azonban meg sem kottyannak az Action Jib kitnek.

Az alsó orsóból egy kényelmes, jól markolható forgató fogantyú áll ki. Műanyag felülete kissé csúszós. Itt azért nem ártott volna a gumiborítás. Az orsó felfogatórésze ugyanolyan mint a fentié. Mindkettő műanyag kereket kapott, melyen átvethetjük a mellékelt zsinór egyikét. Kellő hossza miatt általában elég lesz egy zsineg, a másikat tartalékba tehetjük.

A zsinór „ékszíjként” köti össze a két orsót, így az alsó markolatának elforgatásával a felső is elmozdul és vele együtt a kamera is mozog. Az orsókon áthurkolt zsineget a szintén mellékelt gumírozott közdarabbal köthetjük össze szorosan a két végén lévő karabiner csatok segítségével.

Akármilyen szorosra is hurkoljuk a zsinórt a műanyagvászon felülete elég könnyen megcsúszik az orsók kerekének szintén műanyag vájatában. Szerencsére a GoPro súlyával nem lesz gond, de ha netán egy méretesebb MILC vagy DSLR gépet teszünk a felső orsó talapzatára – mely egyébként önmagában simán elbírná – az saját súlyánál fogva lent tartja a gépet, és nem sokat ér a mozgató mechanizmus.

Az Action Jib szettel egyébként nagyszerű egyedi kameramozgások valósíthatók meg. Az alábbi videón a gyakorlatban is láthatók a különböző svenkek és döntések, de soroljuk azért fel a fontosabbakat:

 • Krán mozgás: a mozifilmek kedvelt, felszálló kamerája.
 • Mozgáskövető svenk: a rudat a végén lévő kamerával egyszerűen elhúzzuk a gyorsan mozgó téma mellett, azzal nagyjából azonos sebességgel.
 • Magas állás: jóval fej fölül videózhatunk.
 • Földközeli állás: az előző ellentéte, a földfelszínig eresztett kamerával.
 • Kilógatott kamera: a felvevőeszközt olyan helyekre is kilógathatjuk, ahová amúgy az operatőr nem jutna ki (pl. egy szakadék szélén állva).
 • Döntött mozgás: az orsók segítségével fel és le dönthető felvétel közben a rúd végén lévő kamera.
 • Lehetetlen szögek: a rúddal olyan helyekre is belógatható a kamera, ahová az operatőr csak épsége kockáztatásával, vagy amúgy sem jutna.
 • Körbeforgatás: a rudat vízszintesen letámasztva.

JOBY Action Jib Kit from JOBY Inc on Vimeo.

Gondolom a szerkezet működéséből és a videóból kiderült, hogy ez nem stabilizált állvány, így kézben tartva remegős, libegős felvételek készülnek majd egy stabilizáció nélküli kamerával. Mindenesetre az orsók csavarok felőli végén középen egy-egy fém állványmenet is helyet kapott. Ezzel akár két fotóállványra is felerősíthetők vízszintesen, és sokkal stabilabb tartást kapunk.

Ötletes kiegészítő ez, mellyel új mozgásokkal, érdekesebb látványvilággal gazdagíthatjuk videós kelléktárunkat. Jobbára nagylátószögű akciókamerák mellé ajánljuk, hiszen itt nem számít sokat, hogy pontosan merre néz a felvevő eszköz. Ideális választás lehet mobiltelefonos videókhoz is.

A Joby Action Jib Kit & Pole Pack bruttó 28 490 forintért vásárolható meg a Studio Line-nál.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!