Android: DSLR Controller

0

Az Androidra írt fotó alkalmazások dömpingjében néha sokkal egyedibb és hasznosabb szoftverekre is bukkanhatunk az ezredik analóg film színvilágot emuláló alkalmazásnál. 2011 óta létezik például az egyértelmű nevű DSLR Controller szoftver, amivel a nevéből is sejthető módon digitális tükrös fényképezőgépünket távvezérelhetjük. Az az elnevezésből persze elsőre nem derül ki, hogy csak Canon gépekkel kompatibilis, és a távvezérlés kábeles kapcsolattal történik.

A DSLR Controllerhez tehát egy USB kábelre lesz szükségünk, mely alaptartozéka minden tükrös gép csomagjának. Szükség lesz még hozzá egy rövidke OTG kábelre is, mert a készülékhez mellékelt nem micro csatlakozó végű, és csak az említett átalakítóval érzékeli majd telefonunk vagy tabletünk a fotómasinát.

A kompatibilis Canon gépek köre a 2006 nyara után kiadott modelleket jelenti. Alapvetően a Canon DryOS operációs rendszerét futtató gépekkel működik együtt tökéletesen, de a korábbi VxWorks oprendszerrel szerelt modellek némelyikével is elindul. Utóbbiaknál egy-két funkció nem működik, így például az EOS 400D-vel vagy 30D-vel nincs élőkép. A használható modellek listája itt olvasható.

A szoftvert közel 4 éve folyamatosan frissítgeti fejlesztője, de még mindig csak a v0.99.6-os (beta) verziónál tart. Ennek ellenére nagyon jól használható. Azt is tudni kell róla, hogy fizetős szoftverről van szó, dollár árfolyamtól függően 1800 Ft körüli összegbe kerül.

Mindössze egy 1 megabájtos telepítőfájlt kell letöltenünk hozzá, mely kissé fura módon mindjárt három ikont pakol fel a mobilunkra; magát a távvezérlő alkalmazást, egy AF finomhangolásban segítő kis szoftvert, és a csatlakoztatott DSLR gép memóriájában kutató képkezelőt indíthatjuk el a segítségükkel.

A távvezérlő nem sokban különbözik a hasonló szoftverektől. Középen egy nagy élőkép ablakot, körben pedig a gép beállításait vezérlő ikonokat kapjuk. Grafikájuk a Canon megszokott ikonjait idézi, így nem lesz nehéz beazonosítani, hogy mire böktünk éppen.

Az élőkép egy kicsit lemarad az eredetihez képest, de nálam egy Nexus 7 (2013) tableten nem szaggatott. Az élőképen többféle segédrács, csatornánkénti vagy világossági hisztogram, kéttengelyes vízszintkijelzés, csúcsfény és fókuszél (peaking) kijelzés is megjeleníthető, de ezen felül különféle videó oldalarányok is láthatóvá tehetők, köztük a normál 16:9, valamint a mozifilmeknél elterjedt 2,35:1 arány. Lehetőség van az élőkép tükrözésére, megfordítására és az EXIF adatok kijelzésére, valamint teljes képernyős mód is elérhető.

Egy külön opcióval a fényképezőgép olyan alap adatai is megjeleníthetők, mint a szériaszáma, vagy az eddig készített expozíciók száma (shutter count).

Az érintőképernyőről beállítható funkciói a következők:

 • Záridő
 • Rekeszérték
 • Expozíció kompenzáció (+/-8 Fé)
 • Expozíció sorozat
 • Vaku kompenzáció
 • ISO érzékenység
 • AF mód
 • Fókusz és zoom terület
 • Képstílus
 • Egyképes/sorozat/önkioldó módok
 • Fehéregyensúly
 • Színhőmérséklet (Kelvin, 100K lépésekben)
 • Automata megvilágítás optimalizáció
 • Fénymérési mód
 • Állókép minőség és formátum
 • Videó minőség és formátum

Átkapcsolhatunk automata és kézi élességállítás között, ha pedig tárgyat fotózunk aktiválható a távvezérelhető kézi fókusz (R-MF) lehetőség, melynél a képernyőn megjelenő gombokkal, három sebességben, igen finom lépésközökkel állítható az élesség. A könnyebb hangolás érdekében 5x és 10x-es élőkép nagyítás is aktiválható. Beállíthatunk tovább A és B élességi távolságot és a két érték között gombnyomással lépkedhetünk, vagy készíthetünk fókusz sorozatot is. Lehetőségeink tehát tágabbak, mint ami bármely DSLR hagyományos élőkép módjában elérhető.

Az automata élességállítás egyébként ugyanazokban a módokban működik mint a DSLR-ektől megszokhattuk. Választható élőképes (kontraszt-alapú), arcfelismerő, és gyors (fáziskülönbségen alapuló) mód, a kívánt fókuszpont kijelölése pedig csak egy érintés az élőképen.

A DSLR Controllerrel nem csak álló- de mozgókép rögzítés is vezérelhető, így külső LCD képernyőként is megállja a helyét.

A szoftver támogatja a HDR képkészítést is, sőt egy külön képernyőn időeltolásos (time-lapse) sorozat is beállítható, mely HDR és AEB sorozatokkal is kombinálható.

Az elkészült képek visszajátszhatók, bár a teljes felbontású RAW képek esetén a megjelenésükre néhány másodpercet várni kell. A fotók az érintőképernyőn a megszokott módon nagyíthatók és görgethetők, valamint alap adataikat, hisztogramjukat, illetve a kiégett részek kijelzését is bekapcsolhatjuk.

A szoftver egyik érdekes szolgáltatása, hogy a hordozható TP-Link TL-MR3040 routerrel összekötve a fényképezőgépet vezeték nélküli kapcsolattal is működésre bírhatjuk mobil eszközünkről. A router hazánkban is kapható, kb. 13-15 ezer forintos bruttó áron. Ilyen módon bármely fényképezőgéppel elérhető a Wi-Fi-s távirányítás, még a vevőt nem tartalmazó Canon modellekkel is. Márpedig a többségükben jelenleg még nincs ilyen szolgáltatás.

Bőven megéri alacsony árát a DSLR Controller, hiszen a segítségével nem csak a műtermi munka, de akár a videózás is megkönnyíthető, sőt bizonyos szolgáltatások terén plusz lehetőségek is megnyílnak a fotós előtt.